Přejít k hlavnímu obsahu

Italské Portofino je jako stvořené na prodloužený víkend. Pojedete?

Pokud vám došly nápady, kam se vydat na prodloužený víkend, ale klidně i na týden, a zároveň se nechcete táhnout až někam na jih, zkuste se vypravit na pobřeží Ligurského moře. Teplo jako na Sicílii nezaručíme, skvělé zážitky na sebe ale nenechají dlouho čekat.

O městečku

Portofino je jedním z těch nejmalebnějších městeček, ze kterých přímo dýchá sdělení „jste v Itálii“. Klikaté uličky, silnička, po níž je příjezd jen pro odvážnější, ale za odměnu pak barevné domy, moře, v přístavu jachty a plachetnice, kavárničky a restaurace na nábřeží. To stojí za to. Navíc to k němu nemáme tak úplně lán světa. Ona tisícovka kilometrů se zdá zdolat během 12 hodin svižné jízdy nebo za trochu víc při pravidelných pauzách.

Najdete ho jen 35 kilometrů východně od Janova. Patří k východní části Italské riviéry a leží na poloostrově Portofino, který je navíc přírodní rezervací. Název města můžeme přeložit jako "přístav delfínů". Pochází už z dob Římského císařství a vznikl zřejmě proto, že ve zdejším zálivu žili delfíni.

Turismus na prvním místě

Už na konci 19. století si městečko oblíbila britská aristokracie. Od poloviny 20. století žije převážně z turistického ruchu, i když, ačkoli je krásné, ani zdaleka nedosahuje například kouzla Amalfi nebo Positana na Amalfitánském pobřeží.

Není tu jen město samotné a moře, ve kterém by člověk nejradši strávil půlku parného léta. V Portofinu a jeho okolí najdete dost turistických atrakcí a zajímavostí na to, abyste si tu pár dní vychutnali dosyta. Začít můžeme hradem Castello Brown, který se tyčí nad městem už od 2. poloviny 16. století. Dole v Portofinu zase kousek od přístavu najdeme neobyčejně vyhlížející kostel San Martino, který jako by byl v pruhovaném oděvu. Ve druhém kostele, v kostele San Giorgio, z poloviny 12. století, jsou údajně uloženy ostatky sv. Jiří.

Portofino shora
Nefalšovaná italská pohodička, kavárničky na nábřeží, hrad nad městem. Vítejte v Portofinu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Připravte si peněženky

Třešničkou na dortu je čilý ruch, který tu v sezóně panuje. Oblíbenost lokality s sebou ale přináší i jistá úskalí, především v cenách. Portofino totiž miluje nejedna celebrita, a tak jsou tu ceny skutečně vysoko nasazené. Za espresso s sebou, za které na většině italského území dáte maximálně euro, tady vybalíte tři a budete rádi, že si budete smět sednout aspoň na nábřeží na zem.

Podobné je to s ubytováním, pokud má být na úrovni. Pro obyčejné smrtelníky je tedy mnohem lepší zakotvit v některé z vedlejších obcí a do Portofina se zajet párkrát podívat (za předpokladu, že na to budete mít nervy). Budete-li mít čas, udělejte si procházku ke zdejšímu majáku. Z přístavu je to k němu asi kilometr.

Do přírody i do vody

Nedaleký přírodní park chrání některé druhy borovic, na 700 druhů polních květin, vřes, bylinky… A je toho ještě mnohem víc. Udělejte si výlet na pár hodin, tam i zpátky je to asi 15 kilometrů a zdejší příroda vám určitě učaruje.

A pokud jste spíš vyznavači vodních sportů, okolí Portofina nabízí úžasné lokality na windsurfing a plachtění nebo objevování podvodního světa.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

44° 18' 14.2524", 9° 12' 27.972"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Italské Portofino je jako stvořené na prodloužený víkend. Pojedete?