Přejít k hlavnímu obsahu

Zanzibar: Místo, kde se rodí typická vůně vánočních perníčků

Do Vánoc sice ještě nějaký ten pátek zbývá, milovníci malovaných perníčků ale zanedlouho začnou s jejich pečením. Aby se perníkové těsto rozleželo a změklo, je potřeba perníčky upéct zhruba čtyři týdny před jejich plánovanou konzumací. Jedině tak si můžete naplno vychutnat jejich podmanivou chuť a vůni, které dominuje hřebíček. A pravděpodobně právě ten ze Zanzibaru.

Zanzibar to nejsou jenom pláže

Mnoho turistů a cestovatelů se mylně domnívá, že Zanzibar je jedním větším ostrovem pokrytým bílými plážemi, mísícími se s tyrkysově zbarveným mořem. Ve skutečnosti jde o skupinu ostrovů, do níž vedle hlavního ostrova Unguja patří také severněji položená Pemba. A právě prvnímu zmíněnému ostrovu se říká Zanzibar. Kromě nich však v souostroví existuje nespočet dalších miniaturních i těch větších ostrůvků, z nichž je řada zcela civilizace prostých. Najdou se zde však i rarity třeba v podobě ostrova Mafia.

Pláže na Zanzibaru hrají všemi odstíny modré, tyrkysové a zelené.
Zdroj: bigstock.com

Ostrov, na kterém mafiány nenajdete

Ačkoli jeho název svádí k úvahám o drsných mafiánech, ve skutečnosti tady na žádného takového nenarazíte. Mafia je proslulá nejen svými krásnými plážemi, ale především pěkně adrenalinovou zábavou. Potápět se tady totiž můžete s volně žijícími žraloky. Ale nebojte. Ačkoli se nedá říci, že by se o člověka vůbec nezajímali, pro jeho budoucí existenci nejsou nijak nebezpeční. Neškodní žraloci obrovští jsou přátelská a zvídavá stvoření, jejichž přítomnost ve vás zanechá silné dojmy a nesmazatelné vzpomínky.

Restaurace v moři, kde v lodičkách nepochodíte

Pozval vás partner na romantickou večeři do vyhlášené zanzibarské restaurace? Dopředu si ověřte, jestli náhodou nejde o restauraci „The Rock“. V takovém případě vyměňte lodičky na jehlách za boty bez podpatku, kterým nevadí trocha toho zlatavého písku a slaná voda. Abyste se do restaurace dostali, budete muset překonat pláž i několik centimetrů moře. The Rock je totiž postavena přímo v moři a v objektu, který nepřipomíná nic jiného, než obří skálu. Dokážete si ale představit větší romantiku, než večeři při svíčkách s výhledem na širé moře?

Na večeři do restaurace The Rock? Na lodičky a lakýrky zapomeňte.
Zdroj: bigstock.com

Hřebíček v perníčcích? Možná právě ten ze Zanzibaru

Hřebíčkem a vánočními perníčky jsme začali, hřebíčkem také skončíme. Prozkoumejte pytlíčky s tímhle orientálním kořením a podívejte se, odkud se na vaši slavnostně prostřenou tabuli dostaly. Možná půjde právě o Zanzibar. Hřebíčkový obchod totiž patří spolu s exportem výrobků z kokosu k hlavním pilířům místní ekonomiky. Pokud někdy na Zanzibar zavítáte, nenechte si ujít možnost návštěvy tradičních trhů. Ty tady mají totiž více než 100 let dlouhou tradici a pro místní velký význam. Našinec si odsud odveze nejen koření, ale také řadu tropického ovoce přímo z první ruky.

 
 

Místo

-6° 5' 15.3924", 39° 21' 42.2856"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zanzibar: Místo, kde se rodí typická vůně vánočních perníčků