Přejít k hlavnímu obsahu

Kornati: Tiché chorvatské ostrůvky, které skrývaly piráty, dnes slouží nudistům

Souostroví Kornati zůstává skryto ve stínu slavných Plitvických jezer. Tento úžasný národní park má však pirátskou historii a velmi živou současnost. Potápěči, ornitologové a milovníci moře se na Kornati často scházejí. Turisté však neprávem upřednostňují jiná zajímavá místa Chorvatska.

Osmdesát devět malých ostrůvků spojených v roce 1980 pod patronát Národního parku Kornati leží nedaleko chorvatského pobřeží mezi Zadarem a Šibenikem. Toto souostroví v severní Dalmácii znali už staří mořeplavci, přesto byste tu stálé obvyvatele hledali marně. Na ostrovech totiž není pitná voda.

Pirátské zátoky tají římské trosky

Avšak úplně liduprázdné Kornati nikdy nebyly. Na některých ostrovech a dokonce i v moři našli archeologové pozůstatky římského osídlení. V průlivu Dugi otok a Katina můžete pozorovat trosky stavby z 1. a 2. století našeho letopočtu. Do 18. století stálo na ostrovech několik malých rybářských osad. Památkou na ně jsou už jenom opuštěná stavení nebo jednoduché domky pro turisty přijíždějící za rybařením či potápěním. Mnohem nebezpečnějšími návštěvníky ale byli v dřívějších dobách piráti, kteří vyhledávali narušená zákoutí kornatských ostrovů. Jejich lodě zde často unikaly pozornosti 

Počasí na Kornatech je velmi stabilní, na srpen tu průměrně připadají dva zamračené dny.
Zdroj: Sporki & AlMare, Wikimedia Commons

V druhé světové válce je vystřídali partyzáni, kteří si vybudovali nemocnici ze starého kostela na ostrově Piškera. Dnes tu narazíte na obyvatele hlavně přes sklizňovou sezónu. Chorvaté zde totiž pěstují olivy, ale také fíky či víno. Nejvíc si tak národního parku užívají ovce, které sem jejich majitelé vozí na „letní dovolenou“. Ponechají je svému osudu a na podzim je na jejich pastvě vyzvednou. Zvířata si tu mezi tím žijí v nerušeném klidu, přičemž o pár zátok dál se sluní nudisté. A to dokonce na více plážích.

To nejbujnější žije pod vodou

Nemyslete si však, že má obývání ostrůvků uvolněná pravidla. Turisté musí za vstup do národního parku zaplatit. Na Kornati se nesmí rozdělávat oheň, sbírat kamení či mušle, omezený je pohyb jak chodců, tak lodí. O dost větší volnost je tu pod vodou. Vody omývající Kornaty jsou proslavené čilým vodním životem a úžasnými potápěčskými lokalitami. 

Veškerá půda na Kornatech má svého soukromého majitele. Turisté mohou chodit na túry, ale pouze po vyznačených trasách.
Zdroj: Tadam, Wikimedia Commons

Povrch ostrovů se oproti tomu může zdát vyprahlý a nudný. Na ostrovech však žije na 650 rostlinných druhů, z toho některé velmi vzácné a ohrožené. V minulosti navíc ostrovy pokrývaly lesy, a to zejména s dubem cesmínovitým. Lidé je však v průběhu let vykáceli a vytvořili tak místa pro pastvy. Kornati vyhledávají také ornitologové - na podzim a na jaře tu pozorují ptačí migrace. Zaměstnanci správy parku na ostrovech kroužkují jedince racků středomořských. Tito ptáci pak létají po celé Evropě od Polska až po Srbsko.

 
 

Místo

43° 46' 59.9988", 15° 19' 59.9988"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kornati: Tiché chorvatské ostrůvky, které skrývaly piráty, dnes slouží nudistům