Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 15 písečných pláží v Chorvatsku: kde najít karibské scenérie a kam se vydat hlavně s dětmi?

Máte rádi Chorvatsko, ale radši než na betonu ležíte na písku? Našli jsme pro vás 15 nejlepších písečných pláží, kde si budete připadat jako v ráji.

Pláže jsou rozeseté nejen po pobřeží samotné pevniny, ale i po ostrovech a ostrůvcích, které jsou ve většině případů mnohem malebnější a nabízejí krásnější vjemy i zážitky. Tak tam to při nejbližší příležitosti bude?

#1 Rajska plaža (Lopar, Rab)

Pokud zamíříte na oblíbený ostrov Rab, určitě nebudete litovat pobytu na téhle pláži na okraji letoviska Lopar. Rajská pláž je dlouhá 1,5 kilometru, čímž se řadí mezi ty nejdelší v Chorvatsku. Vstup do vody je velice pozvolný, takže se tu nemusíte bát ani o děti nebo seniory. Pokud si chcete zaplavat, raději se vypravte jinam – tady se totiž může stát, že půjdete i stovky metrů do větší hloubky.

Co vás tu ale určitě potěší, to je velmi jemný písek, a pokud se tu chystáte trávit víc času, přijde vám vhod i minigolf, stolní tenis, trampolína, plážový volejbal a další kratochvíle. Pochopitelně si tu můžete půjčit lehátko a slunečník a o občerstvení tady taky není nouze.

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem

#2 Grabrova (Crikvenica)

Parádní písečnou pláž najdete taky v letovisku Jadranovo na Crikvenické riviéře. Písek je tu skoro až bílý a moře tyrkysové – tahle kombinace vás možná aspoň na okamžik vtáhne do karibské atmosféry. Voda je tu krásně čistá, a tak si můžete kromě jiných vodních radovánek užít i šnorchlování.

Dají se tu pronajmout lehátka a slunečníky, tak se nebojte toho, že tu jinak není kam se schovat před sluníčkem. Hned za pláží jsou taky k dispozici bary, kavárny restaurace, kde vám naservírují výborné jídlo a drinky.

#3 Slanica (Murter)

Na téhle pláži na ostrově Murter neuvěříte, že nejste ve vzdálené exotice! Úchvatná pláž s jemným pískem smíseným s oblázky a čistou mořskou vodou si vás okamžitě získá. Díky mírnému vstupu do moře je ideální pro rodiny s dětmi. Krásně si tu zaplavete i zašnorchlujete a ani o dobroty všech druhů tady není nouze. Vyzkoušet si tu můžete i nějaký ten vodní sport.

pláž Slanica Murter
Najdete tu sice i oblázky, i tak si ale tuhle pláž určitě zamilujete!
Zdroj:
Shutterstock

 

#4 Sakarun (Dugi otok)

Sakarun je všeobecně považována za nejkrásnější písečnou pláž v Chorvatsku vůbec. Rozkládá se na malebném místě na ostrově Dugi otok, a pokud nechcete setrvávat jen tady, připojte se k těm, kteří si sem dělají jednodenní výlet ze Zadaru.

Sametově hebký písek, který ovšem přechází v oblázky, a takřka tyrkysové moře potěší malé i velké. Vstup do moře je tu mírný a díky jemnému písku nesmírně příjemný. Zátoku s pláží obklopuje borovicový porost, který krásně utváří atmosféru a v jehož stínu najdete i možnost občerstvení. 

Tohle jsou ty nejlepší chorvatské pláže, kam můžete bez plavek

#5 Duboka Draga (Vir)

Další skvost najdete na ostrově Vir nedaleko Zadaru. V jeho severní části se nachází krásná přírodní zátoka, kde vás okamžitě zaujme neobyčejné panorama tvořené červenými útesy, načervenalým pískem a báječně modrou vodou. 

Mějte ovšem na paměti, že v blízkosti nejsou bary ani restaurace, proto je třeba si všechno potřebné přinést s sebou, a to včetně slunečníku. Na druhou stranu právě tohle je důvod, proč tu nebývá úplně hlava na hlavě!

Staré dobré Chorvatsko by měl jednou za život zkusit každý

#6 Queens Beach (Nin)

Ještě blíž k Zadaru, na pevnině, najdete malé městečko Nin, u něhož se nachází oblíbená pláž Queens Beach (Kraljičina plaža), která nabízí 3 kilometry místa! To je dokonalé pro malé, velké, mladé i dřív narozené.

Potřebné vybavení si tady můžete půjčit a na občerstvení si zajděte do některého z barů opodál. Pokud dáváte před slunečníkem přednost přírodnímu stínu, možná se vám povede zabrat místečko pod borovicemi u parkoviště.

písečná pláž Nin
Chorvatsko má i hezké písečné pláže. Jen je najít!
Zdroj:
Shutterstock

 

#7 Sabunike (Nin)

Jen 10 minut jízdy autem od centra Ninu je k dispozici další pěkná písečná pláž, zvaná Sabunike. V pohodě si tu půjčíte, co potřebujete, dáte si tu i občerstvení a hned u pláže je praktické velké placené parkoviště, abyste nemuseli řešit, kam s vaším čtyřkolým miláčkem.

V apartmánové vesničce Sabunike si taky můžete vyzkoušet bahenní proceduru s tzv. peloidním bahnem. Tohle slané bahno prospívá hlavně lidem s atopickým ekzémem. Stačí ho nanést na pokožku, po 30 minutách ho opláchnout a pak se prohřát na sluníčku. Kúra by měla trvat aspoň 10 dní, ale pokud dáte aspoň týden, i tak třeba uvidíte nějaké výsledky! 

Pozor – podle našich zdrojů může být část pláže naturistická!

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Punta Rata, Zlatni Rat a další perly Středomoří

#8 Crvena Luka (Biograd na Moru)

Crvena luka je celý hotelový resort v malebné zátoce asi 5 kilometrů od města Biograd na Moru. Mělká zátoka nabízí nejen skalnaté pobřeží a betonové plošiny na relaxaci, ale má i soukromou písečnou pláž. Vstup do vody je tu skutečně mírný, takže se sem nemusíte bát vzít ani děti nebo opatrné seniory. 

Vzhledem k tomu, že pláž patří k resortu, najdete tu všechno, co jen budete potřebovat od jídla přes slunečník s lehátkem až po vybavení na vodní sporty.

Crvena Luka
Tenhle resort má opravdu co nabídnout. Včetně písečné pláže.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Bilotinjak (Zadar)

Příjemná zátoka, která ukrývá písečnou pláž Bilotinjak, najdete mezi městy Zaton a Privlaka nedaleko Zadaru. Přírodní písek, načervenalé skály a nádherně čistá voda, to je oč na tomhle místě běží. Tak si tu rozhoďte deku a užijte si to!

Pozor – podle našich informací je tahle pláž naturistická!

Chorvatský ostrov ve tvaru srdce láká zamilované

#10 Prapratno (Pelješac)

Příjemné překvapení na vás čeká na poloostrově Pelješac, a to v podobě písečné pláže Prapratno, konkrétně asi 4 kilometry od vesničky Ston.  
Přímo za pláží je kemp, takže pokud neprahnete po několikahvězdičkovém zázemí a dáváte přednost přírodní romantice, máte možnost zůstat téhle krásce pěkně nablízku.

pláž Prapratno
Kousek od pláže je i kemp, kde můžete přebývat.
Zdroj:
Shutterstock

#11 Zambratija (Umag)

Příjemné překvapení na turistu chystá i Istrie, a to hned poblíž hranice Chorvatska se Slovinskem. Nedaleko městečka Umag se rozkládá písečná pláž Zambratija, kde vás okouzlí křišťálově čisté moře a taky pozvolný vstup do něj. Něco na zub poskytne zdejší plážový bar a my se vsadíme, že vám tu nebude absolutně nic chybět. 

Modré jezero fascinuje, a když vyschne, slouží jako fotbalové hřiště

#12 Vela Pržina (Korčula)

K nejkrásnějším písečným plážím v Chorvatsku patří taky Vela Pržina na ostrově Korčula. Náleží rekreačnímu středisku Lumbarda a nabízí okouzlující místo mezi vinicemi. Je tu mělko, přímo na pláži je restaurace a bar a můžete si tu dopřát i masáž s výhledem na moře! Lehátko a slunečník si tu můžete půjčit.

#13 Bijeca (Medulin)

Písečná pláž Bijeca patří celkově mezi ty nejoblíbenější ve městě Medulin. Je dlouhá asi kilometr a za ní je borovicový porost, takže tu najdete i stín (pokud nebude všechen obsazený). Část pláže je uzpůsobena i invalidům, na provoz tu dohlíží plavčík, koupíte tu jídlo i plážové zboží. Slunečník a lehátko si tu můžete půjčit.

Pláž je ale často extrémně vytížená, proto pokud nemáte rádi hlavu na hlavě, radši si během sezóny vyhlédněte jiné pěkné místo pro relax.

#14 Podbrizi (Vrgada)

Na tuhle dechberoucí pláž narazíte na malém ostrůvku Vrgada a snadno se k ní dostanete lodí z Pakoštane. Na první pohled vás zaujmou strmé útesy zbarvené skoro dozlatova, které nádherně kontrastují s tyrkysově modrou vodou. Nad zálivem je borovicový les, kde můžete taky klidně odpočívat. 

#15 Šunj (Lopud)

Na ostrově Lopud, který už je poměrně blízko Dubrovníku, je zase nádherná písečná pláž zvaná Šunj. Právě z Dubrovníku sem často jezdí loď, proto si sem rozhodně naplánujte výlet, budete-li se v oblasti pohybovat. K dispozici je tu restaurace, takže o hladu nezůstanete.

Na pláži se dají půjčit lehátka a slunečníky, jinak byste tu stín nenašli. Věřte ale, že na pláži se extra vydovádí děti, o které se tu nebudete muset bát díky pozvolnému vstupu (pochopitelně za dohledu!).

Dubrovník: 6 míst, která v něm milujeme

Použité zdroje:

  • placesofjuma.com/best-sandy-beaches-croatia
  • novalja.cz
  • chorvatsko.vdetailech.cz/katalog-objektu/turisticka-strediska/crvena-luka
  • adriagate.com/Chorvatsko-cs/Plaz-Bijeca-Medulin-Chorvatsko
 
 

Místo

44° 6' 55.8648", 15° 13' 57.9576"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 15 písečných pláží v Chorvatsku: kde najít karibské scenérie a kam se vydat hlavně s dětmi?