Přejít k hlavnímu obsahu

Co vidět a zažít v Zadaru? Dotek historie, návrat do minulosti i zpívající moře

Oblíbená severodalmatská metropole láká nejen na bezva koupání, ale také na cenné historické památky. Co vidět a zažít v pátém největším chorvatském městě?

Forum romanum

Římské fórum, chcete-li forum romanum, vyrostlo mezi 1. stoletím př. n. l. a 3. stoletím n. l. Dodnes je centrem občanského a náboženského života. Jeho rozměry činí 90 x 45 metrů a dominantou místa je kostel svatého Donáta. Mezi zříceninami prastarých chrámů objevíte různé římské pozůstatky včetně oltářů s reliéfy mýtických postav Jupitera, Amonna a Medusy. Venkovní prostor si můžete projít zdarma.

Románské fórum v Zadaru
Zadar je doslova prošpikovaný řadou historických památek.
Zdroj:
Shutterstock

Mořské varhany

Zadarský unikát (Morske orgulje) navrhl místní architekt Nikola Bašić. Základem jsou perforované kamenné schody směřující do moře, kde se nachází sestava 35 píšťal a dýmek. Ty vydávají tupé tlumené zvuky, když se skrze ně přelévá mořská voda. Melodické zvuky varhany vyluzují i při sebemenších vlnách. Kromě tohoto unikátu najdete jen pár metrů vedle vizuální atrakci vytvářející světelnou show – Pozdrav Slunci. Schody jsou přístupné celoročně a zdarma.

Ulice Kalelarga

Kalelarga je nejstarší a nejširší ulicí v Zadaru. Protíná město od západu (Narodni trg) k východu (Forum). V bezprostřední blízkosti ulice najdete nespočet zadarských pamětihodností. Samozřejmostí jsou i příjemné kavárny a malebné restaurace. Původní šířka ulice, která dříve nepřekročila pět metrů, je v dláždění naznačena pásy z šedé dlažby.

Náměstí v Zadaru
Malebná náměstíčka lákají k odpočinku i osvěžení.
Zdroj:
Shutterstock

Muzeum antického skla

Kromě skleněných exponátů najdete v tomto působivém muzeu i šperky či amulety. K vidění jsou také skleněné urny, které byly odstraněny z místní nekropole. Muzeum, které vzniklo v roce 2009, sídlí v budově Cosmacendi paláce z 19. století, odkud je hezký výhled na přístav. Každý den mezi desátou ranní a druhou hodinou odpolední se můžete v muzeu zúčastnit foukání skla, výroby korálků a miniaturních lahviček.

Zadarská univerzita

Sveučilište u Zadru, jak se zdejší univerzitě chorvatsky říká, bylo založeno roku 1396, což z něj činí nejstarší vysokou školu v Chorvatsku a jednu z nejstarších v Evropě. Univerzitu založil představitel dominikánského řádu Raimund de Vinies. Škola fungovala do roku 1807, kdy její činnost převzaly jiné instituce zajišťující vyšší vzdělání. Novodobá tvář univerzity se datuje k roku 2002.

Univerzita v Zadaru
Zadarská univerzita je jednou z nejstarších v Chorvatsku.
Zdroj:
Shutterstock

Muzeum iluzí

Pokud vás lákají kouzla, triky a magie, vydejte se do místního Muzea iluzí. Těšit se můžete nejen na optické iluze, ale také na vírový tunel, hologramy, zrcadlovou místnost, místnost, kde vstoupíte do nekonečna, a spoustu dalších interaktivních exponátů. Muzeum je ideální pro návštěvu ve chvíli, kdy vás zradí počasí nebo si chcete seznam památek a architektonických skvostů naředit netradičním zážitkem.

Národní náměstí

Společenským a kulturním centrem je nepochybně Národní náměstí (Narodni trg) Obdivovat zde můžete renesanční budovy třeba v podobě Městské lodžie a Městské strážnice. Posedět můžete v kavárně, jejíž součástí je předrománský kostelík sv. Vavřince (Sveti Lovre). Prohlédněte si rovněž románsko-gotický palác Ghirardinů a nezapomeňte nakoupit dobroty v Městské tržnici.

Národní náměstí v Zadaru
Národní náměstí je pulzujícím srdce Zadaru.
Zdroj:
Národní náměstí je pulzujícím srdce Zadaru.

Pláž Kolovare

Pokud se nechcete od Zadaru příliš vzdalovat, ale zároveň si chcete užít pohodové koupání, vydejte se na pláž Kolovare. Na tu dojdete z historického centra pěšky zhruba za 10 až 15 minut. Přímo u pláže je také zastávka MHD autobusů linek 2, 4, 8 a 9.

V blízkosti pláže leží restaurace, kavárny a taktéž velmi oblíbený bar. Nechybí ani bohatá nabídka vodních sportů (mořský kajak, kánoe, vodní skútr či vodní lyže) a hřiště na volejbal a vodní pólo. Hned u pláže se rozprostírá borovicový háj, který poskytuje přírodní stín. Pláž je oblázková a plně vybavená. Za menší poplatek si tady můžete půjčit set lehátek se slunečníkem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

44° 7' 5.3989", 15° 13' 54.198"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět a zažít v Zadaru? Dotek historie, návrat do minulosti i zpívající moře