Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Pohodová dovolená pro každého? Larnaka na Kypru je zárukou spokojenosti

Láká vás navštívit konečně jednou taky Kypr? Kam se na něm ale vrtnout, aby to bylo zajímavé a celá dovolená se neodehrála jen na pláži? 

V takovém případě s klidem zamiřte do Larnaky na jihovýchodním pobřeží ostrova. Za 3,5 hodiny se můžete z Prahy dostat do úplně jiného, ostrovního světa, kde vám bude fantasticky. A proč by měla být tím pravým ořechovým zrovna Larnaka?

Vstupní brána na Kypr

Larnaka je největší město Kypru a zároveň parádní turistické středisko, v němž si dovču svých snů užijí singles, páry, rodiny s dětmi i senioři. O zábavu a typický městský život tu není nouze ani ve dne, ani v noci. Kromě toho jsou tu ale i pěkné pláže a najdete tu i pár krásných památek.

Ve starobylé Larnace se ocitnete s velkou pravděpodobností kdykoli, kdy na Kypr zamíříte. Je tu mezinárodní letiště a kromě toho i velice důležitý přístav, kterému se říká kyperská brána.

kostel sv. Lazara Larnaka
V Larnace se určitě vydejte ke kostelu svatého Lazara.
Zdroj:
Shutterstock

Co vidět v Larnace a okolí?

Pojďme se tedy podívat na to, co vás v Larnace a jejím okolí čeká zajímavého. Z památek můžeme jmenovat obdivuhodnou tureckou pevnost z roku 1625 s palmovou promenádou, skutečně nepřehlédnutelný kostel svatého Lazara z 10. století i komplex Hala Sultan Tekke z roku 1816, který zahrnuje mešitu, minaret, hřbitov, mauzoleum a taky obytné místnosti. Dechberoucí je i pohled na zachovalý akvadukt z poloviny 18. století.

akvadukt Larnaka
Akvadukt v Larnace je dost zachovalý. Uchvátí vás!
Zdroj:
Shutterstock

Když prozkoumáte centrum Larnaky a budete se chtít podívat na zajímavosti v blízkém okolí, určitě se vydejte ke zdejšímu solnému jezeru na kraji města, kam se na zimu slétávají plameňáci. A když se vám bude chtít z města ven, můžete si udělat výlet do Agia Napa, města, které platí za to vůbec nejoblíbenější turistické středisko na Kypru.

Larnaka plameňáci
Zimu na solném jezeře přečkávají plameňáci. Spousta plameňáků!
Zdroj:
Shutterstock

Daleko to není ani do Kiti k řeckému pravoslavnému kostelu Panagia Angeloktisti, kde spatříte mozaiku Panny Marie v životní velikosti. Zastavit se můžete i u Stavrovouni, jednoho z nejstarších kyperských mužských klášterů. 

Hala Sultan Tekke Larnaka
Na břehu zdejšího solného jezera stojí zajímavý komplex s mešitou a minaretem.
Zdroj:
Shutterstock

Jak je to s ubytováním a zábavou?

Hádáte správně, v Larnace není o ubytovací kapacity nouze a najdete je v každé kategorii, na kterou jen pomyslíte. O zábavu je pak postaráno jak na pláži, tak třeba i v zábavních parcích, které nadchnou děti i dospělé. Ve městě je celá řada podniků, v nichž se vám jistojistě zalíbí, ať už sem zajdete na oběd, nebo kávu a zmrzlinu.

Promenáda dlouhá asi 2 kilometry stále láká k procházkám, při kterých můžete ulevit i nejeden krásný suvenýr pro sebe nebo svoje blízké. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

34° 55' 22.5912", 33° 37' 27.6456"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pohodová dovolená pro každého? Larnaka na Kypru je zárukou spokojenosti