Přejít k hlavnímu obsahu

V kupeckém městě s vůní sýrů zjistíte, proč je Gouda kulatá

Když se před vámi někdo zmíní o Goudě, pravděpodobně si většina vybaví voňavý sýr s tradiční žlutou barvou a jemnou oříškovou příchutí. Jen málokdo si však vzpomene na stejnojmenné město, které dalo tomuto sýru jméno.

Gouda - město pyšnící se nejen sýrárnami 

Město, které mimo jiné získalo městská práva už v roce 1272, najdete v Nizozemí, na soutoku řek Hollandse Ijsel a Gouwe. Gouda se nachází nedaleko Rotterdamu a aktuálně v ní žije na 70 000 obyvatel. Mezi největší lákadla Goudy patří nejen zdejší vyhlášené sýrárny, ale také nespočet dochovaných památek, mezi nimiž najdeme architektonické skvosty. A třeba i největší svíčkárnu v celém Nizozemí.

Gouda získala městská práva už v roce 1272.
Zdroj: Petra Malá

Místa, která v Goudě rozhodně musíte vidět

Radniční dominanta

Na své virtuální prohlídce se přesuneme přímo na náměstí Markt, kterému dominuje gotická radnice Stadhuis z první poloviny patnáctého století. Stavba prošla v roce 1697 kompletní rekonstrukcí a nyní ji tvoří červené a bílé okenice, díky kterým je zcela nepřehlédnutelnou. Součástí východní strany radnice je menší orloj, který oznamuje čas líbivým cinkáním.

Od poloviny června až do konce srpna se na náměstí Goudy konají tradiční sýrové trhy.
Zdroj: Pixabay

Kostel sv. Jana Křtitele

Kromě nepřehlédnutelné radnice Stadhuis stojí za zmínku i Kostel sv. Jana Křtitele, který patří k nejvýznamnějším chrámům země. Ačkoli v roce 1552 kompletně do základů vyhořel, o tři roky později začala jeho rozsáhlá restaurace. Dopadla velmi dobře. Dnes patří kostel se střední lodí o výšce 123 metrů k nejnavštěvovanějším památkám města Gouda. Mimochodem, střední loď je vůbec nejdelší v celé zemi.

Aby toho nebylo málo, starobylé centrum města obtáčí další z top atrakcí: tradiční vodní kanál.

Starobylé centrum města Gouda je obtočeno tradičním vodním kanálem.
Zdroj: Petra Malá

Sýrové trhy

Zapomenout nesmíme ani na severní stranu náměstí, kde je ukryt malebný městský dům ze 17. století, před kterým se již několik desítek let konají pravidelné sýrové trhy. Na nákup tady můžete vyrazit každý čtvrtek od 10 do 12 hodin, vždy od poloviny června až do konce srpna. Koupíte tady vyhlášený sýr, kterému město propůjčilo svůj název. Nezapomeňte ochutnat jeho tradiční variantu, ale i specialitu ochucenou oříšky a bylinkami

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

52° 6' 30.744", 4° 43' 41.7036"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V kupeckém městě s vůní sýrů zjistíte, proč je Gouda kulatá