Přejít k hlavnímu obsahu

Kinderdijk: větrné mlýny milovali malíři, dneska je obdivují turisti

Co se vám vybaví, když se řekne „Holandsko“? Že tulipány a větrné mlýny? Bezva! Společně se v následujících řádcích podíváme na to druhé.

Obdivuhodnou soustavu 19 větrných mlýnů najdeme ve vesnici Kinderdijk, jen 15 kilometrů od rušného Rotterdamu, v poldru, k jehož odvodnění sloužily právě tyhle historické mlýny. 

Mlýny tu vznikly v roce takřka v polovině 18. století, a to na obou stranách zdejšího kanálu. Od roku 1997 jsou mlýny zapsány na Seznamu přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Po obou stranách kanálu se můžete projít, nafotit si mlýny a do toho, který je otevřený, se určitě podívejte. V návštěvnickém centru na vás pak čeká promítání filmu o Kinderdijku.

Kinderdijk větrné mlýny
Kinderdijk patří k nejatraktivnějším místům v Nizozemí.
Zdroj:
Shutterstock

Větrné mlýny jako symbol Holandska

Jak už padlo výš, mlýny k Holandsku neodmyslitelně patří a hned, jak na tuhle zemi přijde řeč, vysypeme je z rukávu. Ty nejstarší „kousky“ tu vznikaly už během 13. století a určitě už jste zaznamenali, že sehrály důležitou roli na malířských plátnech během 17. století. 

Větrné mlýny vznikly až po těch vodních a Holanďani se na ně mohli vždycky spolehnout díky větrnosti a plochosti své země. S jejich vynalezením už nemuseli mlít obilí ručně, s koňskou silou nebo právě ve vodním mlýně. Postupem času došlo k využití větrných mlýnů nejen při zpracování obilí, ale třeba i odlupování slupek z ječmene (tím vznikaly kroupy), lisování oleje ze semínek a řepky, zpracování konopí pro výrobu plátna a lan, k řezání dřeva a dalším činnostem.

Zapomenout nesmíme na systematické vysoušení půdy pomocí větrných mlýnů, čímž obyvatelé Nizozemí získali spoustu úrodné půdy. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

51° 53' 19.3956", 4° 38' 5.64"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kinderdijk: větrné mlýny milovali malíři, dneska je obdivují turisti