Přejít k hlavnímu obsahu

Hlavní město Holandska: místa, která rozhodně stojí za návštěvu

Tolerance, muzea, vodní kanály, květiny, kola, coffee shopy i červené lucerny. To všechno vystihuje úžasnou pestrost a pohodu hlavního města Holandska – Amsterdamu.

Úvodem upozorňuji, že Amsterdam je městem tak barevným a zajímavým, že jeden pobyt vám v žádném případě stačit nebude.

Při první návštěvě průvodci doporučují zaměřit se na hlavní památky města, nasát pohodovou atmosféru a proniknout do základních informací o městě, které se pravděpodobně dost liší od toho, co znáte z jiných velkoměst.

Příkladem jsou užitečné informace ohledně cyklodopravy. Věděli jste třeba, že kola, která jsou v hlavním městě Holandska všudypřítomná, mají vždycky absolutní přednost před chodcem?  Nebo že Amsterdam patří k metropolím s největší koncentrací muzeí v Evropě?

Rijksmuseum

Největší a nejvýznamnější muzeum v celém Holandsku, sídlící na Museumplein v Amsterdamu, nabízí svým hostům unikátní expozice, kde ve více než 200 sálech mohou návštěvníci obdivovat malby, kresby a sochy holandských umělců, ale i vlajky, zbraně či keramiku mapující 800 let dějin Holandska.

Naprostým vrcholem prohlídky a ikonou muzea je možnost spatřit na vlastní oči světoznámý obraz od Rembrandta na velkém plátně s názvem Noční hlídka. Kromě Rembrandtových děl v muzeu najdete i práce zlatotepců, asijské umění nizozemské koloniální éry, středověké plastiky nebo delftský porcelán. I samotná budova muzea je renesančním architektonickým skvostem stojícím za zhlédnutí.

Van Gogh Museum

V těsné blízkost Rijksmuseum se nachází muzeum jednoho z nejslavnějších holandských umělců. Najdete v něm originály Slunečnic, Cypřišů nebo mistrových autoportrétů. Životní příběh světoznámého umělce přibližuje exponovaná korespondence s bratrem Theem. Vystavena jsou taky díla dalších umělců přelomu 19. a 20. století a v muzeu se konají časově omezené výstavy umění různého zaměření.

Stedeljik Museum

Triádu nejslavnějších muzeií, které tu rozhodně musíte navštívit, uzavírá muzeum moderního umění Stedeljik. Návštěvníky čeká sbírka děl, která vyšla z rukou nejslavnějších umělců, jako byl Picasso, Chagal, Miró, Manet, Cézanne, Rietveld, Le Corbusier, Kokoshka, Breitner, Mondriaan, Braque, Matisse, Mises van der Rohe. Kromě výše uvedených jmen mistrů umění se můžete setkat i s artefakty českých nebo slovenských umělců.

Dům Anny Frankové

Příběh židovského děvčátka se stal díky deníku, který vyšel poprvé v roce 1947, jedním z nejznámějších příběhů 2. světové války. V hlavním městě Holandska se Annina rodina skrývala před nacisty v domě na Prinsengracht 263. Tam si i dnes můžete prohlédnout místo této pohnuté historie, dokonce je možné projít si i stísněné pokoje, kde Anna Franková po dva roky žila. V blízkosti domu stojí socha malé Anny

socha Anny Frankové
Dům Anny Frankové patří k hojně navštěvovaným místům ve městě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vodní kanály (grachty)

Je absolutně vyloučeno navštívit Amsterdam, město na vodě, a vynechat plavbu, díky které odhalíte spletitosti místních říčních kanálů. Přímo z paluby si prohlédnete nádherné štítové domy a další architektonické skvosty, jako je hlavní nádraží, královský palác na náměstí Dam nebo kostel sv. Mikuláše.

Nejvniternějším městským kanálem je Singel, vedoucí centrem města. Začíná poblíž vlakového nádraží Amsterdam Centraal a končí ústím do řeky Amstel blízko náměstí Muntplein. 

Amsterdam - kola a květiny
Amsterdam má známé památky, ale líbit se vám bude i procházka zdejšími méně významnými uličkami.
Zdroj:
Bigstockphoto

Plovoucí květinový trh

Vězte, že i když vyloženě nepatříte k milovníkům květin, tento zcela jedinečný trh plný barev a vůní vás naprosto okouzlí. Funguje už od roku 1862 a dostanete se k němu lodí po kanále Singel. Je to jediné místo, kde si květiny koupíte přímo z lodi. Tak proč neudělat někomu radost?

Čtvrť červených luceren

Pokud už jste plni kultury, umění, přírody i dobrého jídla a chcete vidět něco neobvyklého, doporučuji nakouknout do světoznámé čtvrti pojmenované právě po červené barvě linoucí se ve tmě z výloh, kde své služby zcela zákonně nabízejí nejstarší řemeslnice světa. Ženy lehčích mravů vábí v jednotlivých výlohách své obdivovatele, a když se zatáhne roletka, je všem kolemjdoucím jasné, co se za výlohou právě děje.  

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

52° 22' 6.2004", 4° 53' 39.8004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kateřina Jeřábková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hlavní město Holandska: místa, která rozhodně stojí za návštěvu