Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Z jordánské Petry půjdete do kolen. Velkolepé skalní město hraje barvami ve dne i v noci

Spousta návštěvníků si honem rychle cvakne selfíčko u Pokladnice, nejznámějšího monumentu celého skalního města, a zase valí k autobusu.

A to je strašná, ale vážně strašná škoda. Skalní město Petra je nejspíš tím, co si vybavíte, když se mluví o Jordánsku. A ne, Pokladnice rozhodně není jedno jediné dílo, které se tu dá obdivovat. Pro představu – město je tak rozlehlé, že se tu dá s přehledem nachodit i 20 kilometrů. Ani jediného kroku přitom nebudete litovat.

Skalní město Petra: Seznamte se

Petra je významným turistickým lákadlem. Jde o skalní město a archeologické naleziště, od roku 1985 je na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. Schovává se v Šarských horách mezi skalními stěnami vysokými i 300 metrů.

Až spatříte všechny ty architektonické skvosty vytesané do pískovce, nebude se vám chtít věřit, že vznikly pravděpodobně v době mezi 3. stol. př. n. l. a 1. stol. n. l., kdy tu žili Nabatejci. Ti si Petru zvolili jako hlavní město svého království. 

Petra – Pokladnice
Pokladnice z výšky. I odsud je nádherný pohled.
Zdroj:
Shutterstock

Původně vlastně mělo jít jen o pohřebiště, jenže nakonec se město nebývale rozrostlo, protože se ukázalo, že lokalita na rozhraní tří údolí je výhodná pro obchod. Obchodování tu dlouho bylo hlavní činností. Největšího rozmachu se město dočkalo nejspíš kolem roku 62 př. n. l., kdy tu žilo na 30 tisíc osob.

Mohutná zemětřesení vyhnalo spoustu beduínů z jejich obydlí a Petru na čas zasypal písek. V roce 1812 zjistil švýcarský badatel Johann Ludwig Burckhardt, že to není jen tak obyčejné místečko.

První zmínku o Petře ale najdete už v Bibli, kde se ovšem ukrývá pod názvem Selá – výraz pochází z hebrejštiny a označuje skálu nebo kámen. Stejně jako Petra, což je znělejší a světovější…

Pokladnice vám učaruje, ale běžte i dál

Když se vydáte od návštěvnického centra ke skalnímu městu, musíte projít malebnou soutěskou Sík (Siq). Procházka tudy je opravdu kouzelná. Slunce si tu pěkně pohrává se světlem, a když se budete stejnou cestou vracet o pár hodin později, klidně můžete ulovit fotky s úplně jinými barvami. To ostatně platí tak nějak o celé Petře.

Petra – soutěska Sík
K Petře musíte od návštěvnického centra projít asi kilometr dlouhou soutěskou. Užijte si to!
Zdroj:
Shutterstock

Soutěsku dlouhou něco málo přes kilometr můžete absolvovat pěšky, případně si před ní nasednout na velblouda nebo koně. Šířka soutěsky je různá, stěny jsou od sebe daleko 5 metrů a míň. Dosahují přitom výšky až 200 metrů

beduín a rebaba
Po cestě soutěskou nejspíš potkáte i beduína hrajícího na tradiční nástroj zvaný rebaba.
Zdroj:
Shutterstock

A pak konečně stanete u Pokladnice (Al Khazneh). Ta vás jednoduše dostane, i když jste se na ni před cestou možná na internetu koukali dlouhé hodiny. Taky tu bývá pořádný šrumec, právě proto, že většina turistů se nechá okouzlit a pak se zase fofrem vrací do autobusu a odjíždí. 

Petra – Pokladnice s velbloudy
U Pokladnice potkáte nejen turisty, ale samozřejmě i beduíny a velbloudy, na jejichž hřbetě si můžete zkrátit cestu.
Zdroj:
Georgios Tsichlis / Shutterstock

Mimochodem – poloha zajišťuje budově efektivní ochranu vůči nepříznivým vlivům počasí.

Kousek od Pokladnice se můžete pokochat Divadlem, jež vzniklo asi 2 000 let zpátky. Hlediště mělo 45 řad, které celkem pojaly 3 000 diváků. Pro příchozí Římany to ale bylo málo, a tak na něm zapracovali. Nakonec tu mohlo být naráz až 8 500 diváků. Aby ale mohlo divadlo takových rozměrů vzniknout, musely „zmizet“ některé sousední hrobky.

Petra
Tady prostě budete jen žasnout.
Zdroj:
Shutterstock
Petra – schody
Po Petře můžete za den nachodit i 20 kilometrů. Tak nezůstávejte stát u Pokladnice!
Zdroj:
Shutterstock

V centru Petry se pak můžete projít Kolonádní ulicí, na jejímž počátku vás přivítá kašna zasvěcená nymfám. Na sever od sebe spatříte Královský palác a na konci této části, kde se nachází i tržiště, je pak brána, která odděluje obchodní (tuto) část od té posvátné, jejíž součástí jsou chrámy a kláštery.

Petra – prodejci
V Petře vám suvenýry prodají sami beduíni. A jen těžko se jim vyhnete.
Zdroj:
Shutterstock

Vašemu zraku by neměly ujít neobyčejné Královské hrobky nebo Hlavní obětiště (Al Mazbah). A nakonec samozřejmě Klášter (Ad-Dér), postavený jako hrobka pro krále Obodase. Oku laika tenhle skvost připomene Pokladnici, již spatřil před nějakou tou hodinkou na začátku vstupu do Petry. Klášter stojí 3 kilometry od centra a vede k němu asi 800 schodů, které ovšem stojí za to vyšlapat. 

Petra – Klášter
Klášter si zasloužíte, když vyšlapete 800 schodů. Je-li to ve vašich silách, dejte se do toho!
Zdroj:
Shutterstock

Bude-li chtít ze své návštěvy „vytřískat“ ještě víc, vyfoťte si Klášter a pokračujte dál ke skalám. Nechte se navést některou z cedulí na „nejlepší výhled“ a vylezte si nahoru. Celá část Petry, kterou jste si po osmi stovkách schodů zasloužili, se vám ukáže z jiné perspektivy. Je to nepopsatelné. A jestli máte ještě trošku času, dejte se dál k Áronově hrobce, případně zamiřte na vyhlídku, ze které uvidíte hory a sousední Izrael.

Petra by Night pro milovníky nočního času

Až se projdete Petrou ve dne a zjistíte, že se z tohohle místa nechcete jen tak hnout, vydejte se sem na noční prohlídku zvanou Petra by Night. Ve vybraných dnech v týdnu je tu noční show (od 20.30 do 22.30 hod.), respektive můžete se tu projít nádherně osvětlenou soutěskou Síq až k Pokladnici. Váš průchod soutěskou bude dokreslovat filmová orchestrální hudba. Neuvěřitelný zážitek.

Petra by Night
Vstupné do noční Petry není v ceně Jordan Passu a stojí 17 JOD pro osoby starší 10 let.
Zdroj:
Shutterstock

Nalaďte se na výpravu v Malé Petře

Pokud do toho nechcete skočit rovnýma nohama, zamiřte nejdřív do Malé Petry, kterou najdete asi 20 minut jízdy autem od Petry (zhruba 8 kilometrů severně od ní). I tohle je archeologické naleziště a jeho menší plocha mu neubírá na důležitosti a kráse.

Malou Petru nechali rovněž vybudovat Nabatejci a nejspíš měla sloužit jako předměstí Petry. Spatříte tu třeba Malovaný dům s restaurovanou 2 000 let starou freskou, na níž je vyobrazen malý chlapeček a hroznové víno. 

Petra z výšky
Na návštěvu známého skalního města si vyhraďte opravdu celý den, případně i víc času.
Zdroj:
Shutterstock

Jak se do Petry dostat a za kolik?

Petra se nachází asi 3 hodiny jízdy autem od Ammánu a asi 2 hodiny od Akaby. Ideální je najít si ubytování v městečku Wadi Musa (Mojžíšovo údolí), odkud už je to jen kousek. 

Vstupné do Petry stojí 50 JOD (jordánských dinárů) za den, 55 JOD za 2 dny nebo 60 JOD za tři dny. Pokud v Jordánsku strávíte jen den bez přespání, vyjde vás návštěva na 90 JOD. Jordánský dinár aktuálně přepočítáváme na 31,78 Kč (leden 2023). 

Při vícedenním pobytu v Jordánsku se vyplatí mít Jordan Pass, za 70, 75 nebo 80 JOD. V něm je zahrnutý vstup do Petry i ostatních památek v Jordánsku a taky vízový poplatek.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

30° 19' 42.4308", 35° 26' 39.7068"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Z jordánské Petry půjdete do kolen. Velkolepé skalní město hraje barvami ve dne i v noci