Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Pískem a skalami na džípu i velbloudovi. Vítejte v okouzlující rezervaci Wadi Rum

Písek, všude písek. A k tomu červenohnědé skály, s jejichž odstíny si během dne sluníčko pohrává, jak se mu zachce. Notorický návštěvník pouští žasne, začátečník se diví.

Od chvíle, co projdete návštěvnickým centrem, až do okamžiku, kdy Wadi Rum opustíte, si připadáte jako v jiném světě. Snad právě proto si kromě skalního města Petra Wadi Rum vybavíte, když se mluví o Jordánsku. Je to místo, které si vás během chvilky omotá kolem prstu a na které už nezapomenete, i kdybyste se o to snad někdy snažili. 

Tohle pusté skalnaté údolí (tzv. vádí) se rozkládá na 720 kilometrech čtverečních v jižní části Jordánska nedaleko od Akaby a hranic s Izraelem. Oblast je ceněná pro svou kulturní, přírodní a historickou hodnotu, proto je od roku 2011 zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Písek, vápenec, beduíni a džípy

Krásy Wadi Rum se nejautentičtěji objevují ze hřbetu velblouda, ale pokud na to máte o něco míň času, je lepším řešením projet se pouští džípem. Moderní beduíni vás posadí na korbu a jede se. Občas to drncne a každou chvilku se to zavlní. Je to něco, co byste u nás nezažili.

A mimochodem – na tuhle projížďku i do pouště obecně doporučujeme šátek na hlavu (čepice by vám na korbě uletěla) a sluneční brýle. Sluníčko je tu ostré i na podzim.

Wadi Rum velbloudi
Poušť můžete poznávat i z velbloudího hřbetu.
Zdroj:
Shutterstock

Mezi vším tím pískem a vápencovými skalami najdete i beduínské usedlosti s obchůdky, v nichž seženete tradiční suvenýry – třeba tuhé voňavky, které vyrábí sami beduíni, šátky a další zajímavosti. Kromě toho vám místní nabídnou čerstvě uvařený černý čaj se speciální směsí bylin a koření (i tu si tady můžete koupit), která vás na první ochutnání zaujme, ale tak nějak tušíme, že na valnou část Evropanů je moc aromatická a denně byste si ji asi nedali.

Wadi Rum džípy
Nejrychlejší prozkoumání pouště? Rozhodně džípem!
Zdroj:
Shutterstock

Luxusní kemp v pustu a prázdnu

Vyjížďka džípy obvykle končí u luxusního beduínského kempu s restaurací. Populární glamping si své místo našel i tady – kupolovité stany nabízejí spaní v posteli a další vybavení, na které v obyčejném stanu ani nepomyslíte (nebo pomyslíte a postesknete si). Ve zdejších kempech nechybí nic z toho, co byste v nich hledali.  

Wadi Rum písek a skály
Sluneční paprsky tu s pískem a skalami během dne sehrávají úžasnou hru světla a stínu.
Zdroj:
Shutterstock

Poušť bez života? Ani omylem

Wadi Rum není opuštěný kousek světa, kterým se občas prožene džíp nebo projde velbloud s turistou. V rezervaci žijí asi 2 000 lidí, beduínů z kmene Zalambia. Muži mívají práci právě v cestovním ruchu, ženy jsou spíš doma a vyrábějí zmiňované suvenýry pro nadšené turisty, hlavně tedy šperky.

Wadi Rum beduínské osídlení
V typickém beduínském stanu můžete ochutnat černý čaj se speciální směsí bylinek a koření.
Zdroj:
Shutterstock

I tady je špetka historie

Zajímá-li vás kromě podivuhodné krajiny i místní historie, nebudete zklamaní. Nachází se tu asi 25 000 petroglyfů (obrazů ve skále) a asi 20 000 nápisů. Společně dokazují to, že oblast byla osídlena už někdy před 12 000 let. 

Wadi Rum skály
Co pohled, to skvost. Ze země i z výšky.
Zdroj:
Shutterstock

Wadi Rum na stříbrném plátně

Měsíční údolí, jak se rezervaci taky říká, svou specifičností samozřejmě přitahuje nejen turisty a horolezce, ale i filmaře. Zahrálo si například ve filmech Lawrence z Arábie, Rudá planeta nebo Marťan. Natáčely se tu i některé díly Star Wars.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

29° 30' 33.0444", 395° 22' 47.19"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pískem a skalami na džípu i velbloudovi. Vítejte v okouzlující rezervaci Wadi Rum