Přejít k hlavnímu obsahu

Náhrobky lidé kradli na stavby. Teď se židovskému pohřebišti vrací krása

I když žijete spoustu let v Praze a připadáte si už jako zdomácnělá náplava, občas vás něco na mapě překvapí. Tak jako mě, když jsem hledal nějakou adresu na smíchovské Kesnerce. Do očí mě praštil starý radlický židovský hřbitov. A překvapení čekalo i na místě.

Vypravit se tam pěšky od Smíchovského nádraží je dobré rozhodnutí pro někoho, kdo si chce zlepšit fyzičku. Po vystoupání stovek schodů u Koulky mi z čela kapal pot. Jde to i obejít ulicemi nebo se skoro až na místo nechat vyvézt autobusem.

Když dorazíte na místo bez předchozí domluvy se správci areálu, zjistíte, že se nedostanete dovnitř. To však úplně nevadí, poněvadž většinu hřbitova vidíte přes nízkou zídku. Nádherné náhrobky s patinou dávných časů vyrovnané v pravidelných řadách vytvářejí krásnou podívanou. Krásnou, avšak vůbec ne samozřejmou. Ještě nedávno to tady vypadalo úplně jinak.

Posvátné místo zneuctili odpadem

Jak se dočtete na ceduli na dveřích do areálu, hřbitovu se v dobách nedávno minulých nedařilo vůbec dobře. Konkrétně v letech 1939 – 1989, kdy ho často ničili vandalové. Náhrobky buď rozbíjeli, nebo si je odváželi na stavby jako materiál. Obvodové zdi chátraly a padaly, areál zarůstal houštím, mezi hroby padaly stromy. Z místa se dokonce stala černá skládka.

Náhrobky židovského hřbitova na Smíchově
Chcete se projít uličkami mezi náhrobky? Musíte se nejdřív domluvit se správci hřbitova.
Zdroj:
Jan Švestka

Situace se začala měnit v roce 1994, kdy začaly stavební a restaurátorské práce. Obnova ale jde, především kvůli nedostatku financí, hodně pomalu. I tak už areál vypadá velmi hezky, hrobnický domek je plně zrekonstruovaný a lze vidět přes 400 náhrobních kamenů.

Uprostřed klidné moderní vilové čtvrti byste místo s památkami z počátku 19. století (a možná i dřív, přesně nevíme). Tohle zákoutí doporučuji jako zajímavé zpestření výletu ze Smíchova na plošinu Děvín. Trocha rozjímání při cestě do přírody rozhodně neuškodí.

 
 

Místo

50° 3' 30.3444", 14° 24' 1.7316"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Náhrobky lidé kradli na stavby. Teď se židovskému pohřebišti vrací krása