Přejít k hlavnímu obsahu

Ze svého domu se náhodou prokopal do podzemního města pro 20 000 lidí

To se stalo občanovi tureckého Derinkuyu v roce 1963. Byla to bomba a největší objev tohoto druhu. Co vlastně objevil?

Že se řečtí křesťané před muslimskými dobyvateli na území turecké Kappadokie často ukrývali pod zemí, to se vědělo. Co se ale stalo jednoho dne v roce 1963 v Derinkuyu, to nikdo nečekal.

Obyvatel Derinkuyu tehdy zcela náhodou za zdmi svého domu ve skále objevil část tunelu. Začalo se s odkrýváním skalní památky a archeologové mohli oznámit světu, že našli neuvěřitelně rozsáhlý podzemní komplex chodeb, tedy spíše podzemní město schopné pojmout až 20 tisíc (ano, čtete dobře) lidí. Proč něco takového vzniklo a proč na to lidi zapomněli?

Podzemí tureckého Derinkuyu
Chodby v podzemí jsou hodně spletité a vrství se do několika pater.
Zdroj:
Bigstockphoto

Proč zmizeli?

Křesťané neměli v Turecku vůbec jednoduché. Postupně na jejich území začali čím dál více pronikat nájezdníci. Včas zareagovat a utéci jim bylo mnohdy nemožné, a tak nezbývalo, než se před nimi ukrývat.

Vznikla proto stavba, která vzbuzuje úžas až dodnes. Celé podzemní město. Najdete v něm modlitební místnosti, náboženskou školu, obchod s potravinami a samozřejmě větrací šachty. Podobných, ovšem menších, komplexů je v Turecku více. Kdo je budoval?

Kostel v Tureckém Derinkuyu
Kostel postavený roku 970 je léta opuštěný.
Zdroj:
Bigstockphoto

V případě Derinkuyu šlo o Řeky z Anatolie. První zmínky o zdejším podzemí pochází ze 4. století př. n. l. Tehdy pravděpodobně existovala jen dvě podlaží, během století se však struktura hodně rozšířila. Dlouhá staletí je využívali kappadočtí Řekové. Ti se z oblasti definitivně odstěhovali roku 1923. Po několik desetiletí pak zůstaly prázdné.

Derinkuyu je dnes prosperující turecké město s 11 tisíci obyvateli. Hojně sem jezdí turisté, především právě kvůli rozlehlým podzemním chodbám.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

38° 22' 24.4812", 34° 44' 6.4068"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ze svého domu se náhodou prokopal do podzemního města pro 20 000 lidí