Přejít k hlavnímu obsahu

Bornholm: největší zřícenina severní Evropy, cyklistický ráj i mlýny, které už domlely

Svou polohou v Baltském moři dokonale mate a leckdo by ho přiřadil ke Švédsku. Přesto je tento docela malý ostrov ležící 150 km východně od Kodaně součástí Dánského království.

Žijí zde Dánové, mluví bornholmským dialektem a stále se sem přijíždí zvědaví turisté podívat, jak to na takovém kousku země v moři může vypadat. Nikdy se tu nebudete prodírat davy turistů, protože Bornholm přece jen není Ibiza nebo Korfu. Poznáte tady ale tak trochu jinou Skandinávii – klidnou, mírnou, na severu a západě hodně kamenitou, zato na jihu a východě přívětivou s bělostným pískem na plážích. Střed ostrova pokrývají hlavně vřesoviště a lesy. I proto žije většina ze 40 tisíců obyvatel při pobřeží. Prvotním důvodem je tradiční řemeslo, jakým vždy bylo a stále je rybářství.

Za mořem i největší hradní zříceninou severní Evropy

Když to tedy není ta drsná skandinávská divočina, vyvstává otázka, za čím se na ostrov vydat, proč vůbec stojí za návštěvu? Jedním z důvodů je samozřejmě moře, čisté a krásné, pobřeží s písčitými plážemi a žádné přehnané jižně tropické teplotní rekordy. Je toho ale samozřejmě více.

Rønne

Počtem obyvatel největší město na Bornholmu čítá asi 14 tisíc osob, které zde trvale bydlí. Právě v Rønne se vylodíte, pokud se na ostrov vydáte trajektem ze švédského Ystadu, z dánského Køge nebo z německého Sassnitz. Kromě rušného přístavu tady najdete Kostel svatého Nikolaie, který stojí za pozornost, ale také vás překvapí samotné městečko – je pěkné, udržované a plné milých lidí.

Hammershus

Na samém severu ostrova stojí největší hradní zřícenina severní Evropy – Hammershus. Pokud se na Bornholmu někdy ocitnete, toto místo vám nesmí ujít. Má úžasnou atmosféru, zříceninou se dá krásně procházet a díky tomu si užít stále přítomného ducha 13. století. Hrad původně sloužil jako rezidence lundského arcibiskupa, dánského krále Valdemara II. a také jako výchozí bod pro křížové výpravy

Největší zřícenina hradu v severní Evropě, to je Hammershus.
Zdroj: Bigstockphoto

Z hradu je úžasný pohled na pobřeží a moře, které ho omývá. Nechybí mu bývalý vodní příkop nebo nedaleký les, zkrátka překážky na obranu před nepřítelem. Umělce zase hrad i skutečnost, že v létě je tu tma jen 4 hodiny denně, láká a inspiruje k velkým počinům.

Mlýny už nemelou, až na jednu výjimku

Jak je to v Dánsku běžné, i na Bornholmu stojí tradiční mlýny. Funguje z nich ale jen jeden, ten u vesnice Rsdale. Dodnes se v něm mele mouka a můžete tu získat jedinečný recept na domácí chleba.

Unikátní kostely

Na Bornholmu najde pozorný turista čtyři kostelíky ze 12. a 13. století, typicky bílé a vybudované v románském slohu. Důležitým aspektem je u nich kruhový půdorys. Všechny čtyři kostely sloužily nejen pro duchovní potěchu, ale zároveň poskytovaly útočiště v dobách ohrožení – Bornholm si totiž často „brali do parády“ piráti. Kostelíky najdete v obcích Nylars, Sterlars, Nyker a Olsker.

 Typický kostelík, který sloužil i jako útočiště před nepřáteli. 
Zdroj: Bigstockphoto

Síť cyklostezek

Dánsku se sice dobře jezdí na kole (pokud se do vás právě neopírá protivítr), ale na Bornholmu se jezdí ještě lépe. Cyklisté se z ostrova vracejí nadšení. Může za to hustá a udržovaná síť cyklostezek po celém ostrově a fakt, že na kole se lze dostat kamkoli – do malých rybářských přístavů, do každého koutku městeček nebo do krásných lesů ve středu ostrova. Kromě toho od sebe nejsou dvě místa vzdálena více než 30 km. Nikdy!

Návštěvy ostrova nebudete litovat

Netoužíte-li po plážích narvaných k prasknutí, po divokém potápění, šplhání po horách nebo dovolené na druhé straně světa, vydejte se na letní dovolenou na Bornholm. Nezapomeňte s sebou vzít kolo a užijte si klid všude kolem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

55° 9' 37.5408", 14° 52' 0.7824"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bornholm: největší zřícenina severní Evropy, cyklistický ráj i mlýny, které už domlely