Přejít k hlavnímu obsahu

V dánském městě hippies nesmíte fotit dealery

Alternativní metropole Evropy, jak si Christianie přezdívá, leží uprostřed dánské Kodaně. Místo, odkud vás okamžitě vypoklonkují, pokud si chcete udělat fotku, a kde je i přes neustálé policejní kontroly možné sehnat drogy jako v supermarketu, je dnes naprosto závislé na tom, před čím chtělo před 40 lety utéct.

Oním zaklínadlem je kapitalismus. Nadšenci z hnutí hippies před více jak 40 lety obsadili bývalou námořní základnu a vytvořili zde zvláštní osadu. Své idealistické představy zformulovali do pravidel, která hlásají odpovědnost jedince za celou komunitu, snaží se o soběstačnost a tvrdí, že se lze vyhnout bídě - jak fyzické, tak psychické. Domy ozdobené až po střechu zajímavým graffiti, koncerty, výstavy, workshopy a alternativní život uprostřed hlavního města Dánska ročně naláká do Christianie kolem milionu turistů.

Obchůdky, kavárny, muzeum - v Christianii je vše jako v jakémkoli jiném městě.
Zdroj: Heinz-Josef Lücking, Wikimedia Commons

Nefoťte dealery hašiše

Důvod k zákazu focení je velmi prozaický. Prodej drog tu není žádné tabu a místní si nepřejí být u této činnosti dokumentováni. Zákony Christianie je ale povolená jenom marihuana a hašiš. Tvrdé drogy mezi sebou v Christianii oficiálně nechtějí mít. V osmdesátých letech totiž toto místo přitahovalo narkomany, kteří užívali heroin a jiné tvrdé drogy. Drogově závislí mohou do Christianie stále - ale na odvykací kůry.

Avšak prodej pouze hašiše a marihuany není zanedbatelný - podle odhadů policie místními obchůdky projdou ročně návykové látky v hodnotě 150 milionů dolarů. Doba nadšených hippes s květinami ve vlasech už je dávno pryč. Pouliční stánky z drogami tu dnes ovládá už někdo jiný. 

Na kouřovou co čtvrt hodinky

Obyvatelé se rekrutují z řad alternativních umělců, ekologů či bezdomovců.  Trvale jich tu žije na tisíc. Není nutné si ale představovat anarchii a chaos. Funguje zde samospráva, sami sebe považují místní za občany mikrostátu s vlastní měnou, která má název løm. Funguje zde dokonce hlídka dohlížející na pořádek. V nepsané úmluvě se zbytkem obyvatel má pauzu na cigaretu každou čtvrt hodinu.

Christianie je po Malé mořské víle nejnavštěvovanější turistickou atrakcí v Kodani.
Zdroj: mbtrama, Flickr.com

V zemičce panují i jiné zajímavé zákony. Auta sem nesmějí, zato si tu můžete koupit kolo. Ekologie tu má přednost. V Christianii se neběhá - považovali by vás za zloděje. A nesmíte tu například nosit neprůstřelnou vestu. Jinak tu ale najdete vše, co v běžném městě - bary, kavárny, obchůdky s potravinami, domácí potřeby, muzea, umělecké galerie, místo na koncerty, skatepark, recyklační centrum či nahrávací studio.

Tohle patří hippies

Před několika lety teklo Christianii do bot. Město rozprodávalo pozemky a hrozilo, že se majiteli stanou mocní developeři. Bývalí hippies a jejich děti však čtvrť koupili a ta tak může žít dál. A tak si Christianie může dál prospěvovat svoji hymnu s textem Nezabijte nás a nad hlavami platících turistů mohou vlát červené vlajky svobody se třemi žlutými kruhy.

 
 

Místo

55° 40' 24.9204", 12° 35' 58.9596"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V dánském městě hippies nesmíte fotit dealery