Přejít k hlavnímu obsahu

Podmanivý Belfast je balzám pro oči i duši v Severním Irsku

Sníte o dechberoucí přírodě, o ranci chutí i vůní, o uvolněné atmosféře? O lidech vlídných do morku kostí? Navštivte Belfast, hlavní město Severního Irska. 

Sedíte v útulné hospůdce a v krbu tiše praská oheň. Ve vašem zorném poli se leskne poctivá sklenice vyhlášeného pivo Guinness nebo elegantní sklenička whisky. V pohodlí a teple si vychutnáváte proslulý pokrm Fish & Chips a kolem vás není nikdo, kdo by se mračil. Naopak. Místní se na vás laskavě smějí, jako byste se znali dlouhá léta.

Všudypřítomný pocit klidu, harmonie a dobré nálady. To všechno podtrhují tradiční písně, které beze studu hlasitě zaznívají. Tklivé tóny střídají energické melodie a přátelská blízkost člověka k člověku je až neuvěřitelná. Běží vám snad hlavou, že je to všechno jen úryvek z dobře prodávané knížky? Nikoliv. To všechno a mnohem více je Belfast. Monumentální brána Severního Irska.

Pro milovníky muzeí

I když je představa rustikální a nejznámější hospůdky Crown Bar omamná, byla by škoda nenavštívit aspoň některá zajímavá místa Belfastu. Jedním takovým vyhledávaným skvostem, na který nikdy nezapomenete, je Muzeum Titaniku. Není vůbec divu, že do majestátní několikapatrové budovy každoročně míří stovky tisíc turistů.

Pokud byste klenot architektury hledali někde na okraji hlavního města Severního Irska, hledali byste marně. Muzeum Titaniku ční v prostorách starých doků, kde vás však zároveň obklopuje rušné centrum města. Najdete tu například věrné kopie kajut nebo toulku historií Titaniku v podobě multimediální procházky. 

Belfast - Muzeum Titanicu
Když v Belfastu do muzea, tak do tohohle!
Zdroj:
Bigstockphoto

City Hall

Pod tímto názvem se ukrývá budova, která zaujme jak zvenčí, tak zevnitř. Tento dominantní prvek renesance taky najdete v centru města a rozhodně ho nepřehlédnete. Exteriér zdobí udržované rozlehlé trávníky a interiér dýchá opulentností.

Belfastská radnice nabízí úchvatnou podívanou tomu, koho zajímá architektura. Zkrátka však nepřijde ani turista s duší historika, protože radnice v pravidelných časech pořádá organizované prohlídky. Chcete-li ale historii nasávat po vlastní ose, můžete. I to je na radnici v Belfastu dovoleno.

Největší vnitřní trh

A jsme u zmíněných chutí a vůní. Pokud se i v našich končinách rádi touláte zastřešenými tržišti a užíváte si to, St George’s Market si v žádném případě nesmíte nechat ujít. Jde o největší vnitřní trh ve Velké Británii. Je sice potřeba vychytat poměrně krátkou otevírací dobu, co se dnů týče, ale jde o intenzivní prožitek, který se vám hned tak nepoštěstí, takže tomu určitě přizpůsobte svůj program.

Každý den se trh orientuje na jiný sortiment a na své si přijdou jak milovníci kosmetiky nebo vonných svíček, tak gurmáni. Ne náhodou patří St George’s Market k nejstarším atrakcím Belfastu.

Kulturní centrum

Milujete divadelní představení všemožných žánrů? Zbožňujete výstavy různorodých charakterů? Vyhledáváte workshopy a jiné kulturní akce obestřené kultivovaností? Zkrátka když kultura v Belfastu, tak Mac. Mac je kulturním centrem, které nabízí nepřebernou škálu společenských možností i úžasně moderní kavárnu. Rodiče tady můžou v klidu uspokojit své kulturní touhy a o jejich dětičky je zatím postaráno v dětském koutku.

Obrovy schody

Pro milovníky bájí, legend a pověstí jsou jako stvořené Obrovy schody. Giant's Causeway jsou oblíbenou turistickou přírodní památkou, ke které se pohodlně dostanete vlakem nebo autobusem v pravidelných časech. Velkolepá pobřežní krajina s šestihrannými čedičovými sloupky, záhadně sestupujícími do vody, je turisty považována za jednu z nejúchvatnějších skalních scenérií. 

Obrovy schody
Tenhle kousek přírody vás bude bavit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Uděláte si do Belfastu výlet?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

54° 35' 50.2296", -5° 55' 48.432"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Podmanivý Belfast je balzám pro oči i duši v Severním Irsku