Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024 – Mnichov: Co navštívit, když zrovna nebudete skákat v kotli?

Mistrovství Evropy ve fotbale se kvapem blíží. Fotbalový svátek letos vypukne 14. června a potrvá přesně měsíc. Máme pro vás tipy, co vidět v Mnichově, když se do něj vydáte! 

Zraky fotbalových fanoušků se tentokrát upnou k Německu, respektive k 10 německým městům, která budou jednotlivé zápasy hostit.

Jedním z těchto měst je i Mnichov coby hlavní město Bavorska, které leží v podhůří Alp na řece Isar a obývá ho 1,5 milión lidí.

Třetí největší město Německa má co nabídnout nejen fotbalovým fandům, ale také milovníkům kultury, aut nebo úchvatných památek. Co tady navštívit ve chvíli, kdy se nebudete snažit vykřičet si hlasivky na stadionu? Máme pro vás rovnou 10 tipů!

#1 Deutsches Museum

Milovníci historie ať zajásají! Mnichov je doslova prošpikovaný muzei, která mapují vývoj země, ale i jejích obyvatel, jazyka, technologií, kultury a společnosti. Muzeem, které rozhodně stojí za návštěvu, je Deutsches Museum, největší technické muzeum na světě. Během návštěvy můžete vidět více než 50 rozmanitých expozic. Podívat se můžete například na repliku prvního parního stroje nebo se projít věrnou kopií uhelného dolu.

Deutsches Museum v Mnichově
Deutsches Museum v Mnichově je největší technické muzeum na světě.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Frankfurt: Co rozhodně musíte vidět, když nebudete fandit jak o život?

#2 Munich Residenz

Munich Residenz neboli Mnichovská královská rezidence je největším palácovým komplexem v Německu. Najdete ho v samém srdci města, odkud se můžete vydat na jedinečný exkurz do historie Bavorska. Čekají vás tady umělecké sbírky, nádherné interiéry a zahrady. Během návštěvy nevynechejte ani část jménem Schatzkammer, kde jsou uloženy cennosti bavorských králů.

Munich Residenz
Mnichovská královská rezidence je největším palácovým komplexem v Německu.
Zdroj:
Shutterstock

#3 Victuals Market

Jedno z největších tržišť v Evropě láká na desítky stánků, které jsou plné tradičních bavorských dobrot i rukodělných výrobků. Za dobrotami a vyhlášeným bavorským pivem můžete i na vedlejší Biergarten am Viktualienmarkt, což je skvělé místo nejen pro nákupy a prozkoumávání místní kultury a gastronomie.

Victuals Market v Mnichově
Na tomhle tržišti ochutnáte tradiční bavorské dobroty i tu pravou atmosféru.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Gelsenkirchen: Kam mrknout, když se zrovna nebudete snažit vykřičet si hlasivky na stadionu?

#4 BMW Museum

Milujete rychlá auta, vůni benzinu a adrenalin? Pak si nenechte ujít návštěvu muzea vozů značky BMW. Těšit se můžete na unikátní sbírku historických vozů a motocyklů, včetně legendárního BMW 328. Jednotlivé expozice jsou interaktivní a nabízí spoustu zábavy a zajímavých informací pro všechny věkové skupiny. Pokud jste fanouškem motorismu, toto muzeum si rozhodně musíte připsat na svůj letošní itinerář!

BMW Museum
Tohle muzeum zaujme velké i malé návštěvníky.
Zdroj:
Shutterstock

#5 Pinakothek der Moderne

Další mnichovské muzeum, které tentokrát mapuje bavorské moderní umění, disponuje atraktivními kolekcemi architektury, designu, grafiky i fotografie. Budovu, která je mimochodem nadčasovým architektonickým skvostem, navrhl Stephan Braunfels. 

Muzeum Pinakothek der Moderne
Láká vás moderní umění? Zamiřte do Pinakothek der Moderne.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

#6 BMW Welt

Automobiloví nadšenci si v Mnichově přijdou na své nejen v muzeu značky BMW, ale také ve futuristickém parku BMW Welt. Tento moderní a futuristický komplex láká nejen na prohlídky nejnovějších modelů BMW i na interaktivní expozice a výstavy, které zaujmou velké i malé návštěvníky. 

BMW Welt
Futuristický komplex BMW Welt vás nadchne.
Zdroj:
Shutterstock

#7 Hofgarten

Mnichov nejsou jenom muzea a památky, ale také nádherné zahrady, které jsou vlastně takovými malými oázami klidu a odpočinku. Jednou z nich je i park Hofgarten, který láká na rozsáhlou a perfektně udržovanou zeleň i okouzlující výhledy na samotné centrum města. Kromě pikniků se tady můžete oddávat procházkám okolo rybníků nebo pétanque.

Hofgarten v Mnichově
Jeden z nejkrásnějších parků celého Německa.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

#8 Nymphenburg Palace

Tato barokní rezidence byla postavena v 17. století coby sídlo bavorských vládců. Do dnešního dne je velmi zachovalá a disponuje nejen nádhernými interiéry, ale také udržovanými zahradami i muzeem porcelánu. Nymphenburgský palác je ideálním místem pro milovníky historie a architektury.

Barokní rezidence v Mnichově
Nymphenburg Palace láká na úchvatné interiéry i muzeum porcelánu.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Marienplatz

Největší mnichovské náměstí uchvátí zejména milovníky památek a kulturních skvostů. Těmi je náměstí totiž doslova prošpikované skrz naskrz. Každý den tady máte šanci vidět slavnostní ceremoniál s figurínami, které představují dějiny Mnichova. Marienplatz je též ideálním výchozím bodem pro prohlídku města. Zároveň zde najdete řadu obchůdků se suvenýry a nespočet restaurací či kaváren. 

Marienplatz v Mnichově
Marienplatz je ideálním výchozím bodem pro výlety do okolí.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024: Düsseldorf – co vidět a zažít v úžasném klenotu západního Německa

#10 English Garden

English Garden je největším mnichovským parkem, který nabízí ideální podmínky pro procházky, pikniky a relaxaci v přírodě. Součástí parku je i větší jezero, ve kterém se můžete vykoupat, případně se oddávat dalším vodním sportům (např. surfování). Zajímavostí je i místní pivovar, ve kterém si dáte tradiční bavorské pivo. 

English Garden v Mnichově
English Garden je největším parkem v Mnichově. Kromě lenošení se tady můžete oddávat i vodním sportům.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • obletsvet.cz/co-videt/nemecko/mnichov
  • cs.wikipedia.org/wiki/Mnichov
  • radynacestu.cz/magazin/mnichov
 
 

Místo

48° 9' 39.8794", 11° 32' 57.8758"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Mnichov: Co navštívit, když zrovna nebudete skákat v kotli?