Přejít k hlavnímu obsahu

EURO 2024 – Frankfurt: Co rozhodně musíte vidět, když nebudete fandit jak o život?

Na fotbalový svátek, který se kvapem blíží, není potřeba sbalit jen šály a fanouškovské dresy, ale taky poctivý seznam toho, co ve Frankfurtu nesmíte minout. A že toho je…

Frankfurt nad Mohanem v Hesensku se letos jistojistě promění na energickou vřavu, protože tak už to u fotbalu bývá. Pro fotbalové fandy bude něco takového nezapomenutelným zážitkem, pochopitelně. Ale ve chvíli, kdy zrovna nebude dunět stadion, rozhodně stojí za to seznámit se s Frankfurtem blíže. Mnohem blíže.

Čím důvěrněji, tím lépe. Frankfurt (čili jedno z největších německých měst) totiž skýtá obrovskou porci balzámu pro oči, uši i duši. A ne, frankfurtské párky z plechovky skutečně na mysli nemáme (i když na druhou stranu poctivá frankfurtská polévka, ta je bez diskuze!).

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

Mimochodem – z Prahy do Frankfurtu dojedete autem asi za 5,5 hodiny čistého času. Můžete klidně i letět (let trvá 1 hodinu a 10 minut) nebo jet vlakem (cesta trvá něco přes 8 hodin). 

Frankfurtská katedrála

Hlavní frankfurtský kostel s oficiálním názvem Císařská katedrála sv. Bartoloměje a se vstupem zdarma je známý svou pozoruhodnou 95 m vysokou věží. Katedrála pochází ze 13. století a povětšinou se o ní dobře ví hlavně to, že její Wahlkapelle neboli volební kaple sloužila jako místo pro výběr císařů Svaté říše římské. Nechybí ani malé muzeum, varhanní recitály nebo výstup na věž, jehož završením je úchvatný výhled. 

Römerberg

Náměstí Römerberg úžasně tepe v samotném srdci starého města. V jeho centru stojí ikonická socha s názvem Römer, kašna i středověká radnice s charakteristickým štíhlým štítem, který slouží jako symbol Frankfurtu po staletí.

Okolo náměstí se nachází kavárničky, restaurace a obchody, které přímo vybízí k nejrůznějším setkáním na tomto kouzelném místě. A cesty do těchto zařízení máte doslova dlážděné. I když tedy ne dobrými úmysly, všudypřítomné dlážděné uličky vás zaujmou. 

EURO 2024 – Lipsko: zajímavosti, které musíte vidět, když nebudete sledovat fotbal

Städelovo muzeum

Städelovo muzeum, oficiálně známé jako Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie, je jedno z nejvýznamnějších uměleckých muzeí v Německu vůbec. Je pojmenováno podle svého zakladatele, bankéře Johanna Friedricha Städela, a známe jej především díky jeho rozsáhlé sbírce evropského umění od středověku po současnost, zahrnující díla významných umělců jako jsou Rembrandt, Rubens, Dürer, Botticelli, Picasso a mnoho dalších. Za vstup povětšinou zaplatíte 16 eur

Goethův dům

Jak už sám název naznačuje, srdce zaplesá především milovníkům básní. Tento dům je totiž samozřejmě historickým domem, ve kterém německý básník Johann Wolfgang von Goethe žil a pracoval během let 1749 až 1832. Napsal zde některá ze svých nejznámějších děl, včetně románu Utrpení mladého Werthera. Dnes je Goethův dům muzeem a návštěvníci si zde mohou prohlédnout Goethovy pokoje, osobní předměty, knihy a rukopisy. Račte vstoupit za 10 eur

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

Senckenberg Natural History Museum

Senckenbergovo muzeum přírodní historie je jedním z nejvýznamnějších muzeí svého druhu v Evropě a je pojmenováno po německém lékaři, paleontologovi a cestovateli Johannu Christianu Senckenbergovi. Je proslulé rozsáhlou sbírkou fosilií, minerálů, zkamenělin, živočichů a rostlin, která poskytuje přehled o vývoji života na Zemi od prehistorických dob až po současnost.

Mezi hlavní atrakce muzea patří například kompletní fosilní kostra dinosaura, vzácné minerály a drahokamy a exotické druhy živočichů z celého světa. Výstavu dinosaurů si dospělí užijí za 12 eur a děti za poloviční cenu. 

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

Palmengarten

A jsme u balzámu pro duši. Palmengarten je jednou z největších botanických zahrad v Německu a patří k nejvýznamnějším místům, které turisti zbožňují. Nabízí návštěvníkům jedinečnou možnost prozkoumat různorodé druhy rostlin z celého světa v krásně upraveném prostředí.

Skýtá mnoho různých tematických zón, jako jsou skleníky s tropickou a subtropickou vegetací, alpské zahrady, japonskou zahradu, tradiční německé zahrady a mnoho dalších. Mezi nejvýznamnější atrakce této klidné oázy patří velké skleníky s exotickými rostlinami, rozsáhlé sbírky palmových druhů nebo vodní nádrže s lekníny a lotosy.

Vstupné se pohybuje od 3 do 7 eur s ohledem na to, zda jste dítko, dospělý nebo senior. 

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města

Zoo Frankfurt

Zoo Frankfurt, celým názvem Zoologischer Garten Frankfurt am Main, je jednou z nejstarších zoologických zahrad v Německu. Nachází se v centru Frankfurtu a k vidění je v ní široká škála zvířat z celého světa. Pyšní se nejen bohatou historií, ale většina návštěvníků spatřuje hlavní chloubu zoo v deštném pralese, který hlasitě žije zurčícími potoky a cvrlikáním ptáků.

Krásným kontrastem je naopak jemné šumění vodopádů a ševelení listí. Vůně vlhkého vzduchu je už pak jen třešničkou na pralesním dortu. To vše na vás čeká za 12 eur. Děti do 5 let mají dokonce vstup zdarma

Alte Oper Frankfurt

Alte Oper Frankfurt, to není nic jiného než Stará opera. Jde o nádhernou historickou budovu v centru města, která byla postavena v letech 1873–1880 v novorenesančním stylu jako operní dům.

Během 2. světové války byla výrazně poškozena bombardováním, avšak v 70. letech 20. století byla zrekonstruována a přeměněna na odzbrojující koncertní sál. Dnes Alte Oper slouží jako prestižní místo pro koncerty, operní představení, baletní produkce a další kulturní události. Poplatek za vstup se v tomto případě vždy odvíjí od toho, co se v opeře zrovna odehrává. 

Frankfurt opera
Jednou z historických budov v centru, kterou byste měli vidět, je opera.
Zdroj:
Shutterstock

Kleinmarkthalle 

Kleinmarkthalle je slavný trh nacházející se v centru města. Otevřen byl v roce 1954 a od té doby je jedním z nejživějších míst ve Frankfurtu, jde-li o nakupování čerstvých potravin, specialit a suvenýrů.

Kleinmarkthalle je znám svou bohatou nabídkou kvalitních potravin, včetně čerstvého ovoce, zeleniny, masa, mořských plodů, sýrů, pečiva, koláčů a dalších specialit. Navíc nabízí také řadu stánků s připravenými jídly, kde si můžete vychutnat lahodné pokrmy stvořené podle tradičních receptů.

EURO 2024 – Gelsenkirchen: Kam mrknout, když se zrovna nebudete snažit vykřičet si hlasivky na stadionu?

Hauptwache 

Historické náměstí je známé svou významnou polohou a architektonickými památkami, přičemž hlavní dominantou Hauptwache je barokní budova, která kdysi sloužila jako strážní stanice.

Dnes je Hauptwache považována za jedno z nejrušnějších míst města a za centrální bod, kde se bude tetelit blahem každý, jehož srdce bije pro nákupy. Mnoho pěších ulic v docházkové vzdálenosti od Hauptwache znamená, že můžete strávit celý den nakupováním, popíjením drinků a nasáváním místní atmosféry. 

Frankfurt Hauptwache
Jedno z nejrušnějších míst Frankfurtu nabídne každému něco.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • visitacity.com/en/frankfurt/attractions/hauptwache
  • frankfurt.de/english/discover-and-experience/sightseeing/online-city-tour/cathedral
  • aviewoncities.com/frankfurt/hauptwache
  • visitfrankfurt.travel/en/poi/kleinmarkthalle
  • alteoper.de
  • lonelyplanet.com/germany/frankfurt-am-main/attractions/roemerberg/a/poi-sig/405350/1003203
  • staedelmuseum.de/en
  • frankfurter-goethe-haus.de
  • zoo-frankfurt.de
  • thecrazytourist.com/25-best-things-frankfurt-germany
 
 

Místo

50° 6' 39.3264", 8° 40' 55.6572"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Frankfurt: Co rozhodně musíte vidět, když nebudete fandit jak o život?