Přejít k hlavnímu obsahu

Vítejte v Charleroi, nejošklivějším městě na světě! Možná…

Nejošklivější město světa by si člověk nejspíš představil v nějaké rozvojové zemi proslulé svou chudobou. Belgické Charleroi přitom leží jen 60 kilometrů od Bruselu.

Ponuré komplexy budov, opuštěné továrny, prázdné stanice nedokončeného metra nebo nedostavěné mosty končící v půlce – to je klasická scenérie 200tisícového Charleroi, největší obce Valonska.

Centrum průmyslu

Město bylo založeno až v polovině 17. století, tedy poměrně pozdě s ohledem na jiná belgická města, a rozvíjelo se střídavě pod nadvládou Španělska a Francie. I když Francouzi nakonec území vyhráli, název město nese po španělském králi Karlu II.

V období průmyslové revoluce se z Charleroi stalo důležité centrum sklářství a zejména hutnictví, jelikož leželo v oblasti černouhelné pánve. Během 80. let 20. století ale přišla konkurence levnějšího zboží z ciziny, které uhelný průmysl v Charleroi ukončilo. Uhelné doly i sklárny byly zavírány, ale struskové haldy a opuštěné továrny zůstaly netknuté na svém místě.

Charleroi zbytky po průmyslu
Charleroi bylo v roce 2009 označen za nejošklivější město světa. Tak hrozné to s ním ale nebude...
Zdroj:
uslatar/Shutterstock

Průmysl ve městě pořád hraje prim, v současnosti jde ale o letecký a chemický a o elektroniku.

Město zločinu ve dne i v noci

Nespočet opuštěných budov v centru i na okrajích města samozřejmě láká vandaly i pochybné existence. Kulturní antropolog Teun Voeten o městě napsal: „Feťáci si otevřeně píchají heroin v prázdných budovách a prostitutky provozují svou živnost pod nadjezdy jen pár ulic od radnice.“

Nejvíc žlučopudný byl ale bezesporu dům Marca Dutrouxa, stržený teprve letos v červnu. Dutroux je sériový vrah a pedofil, který v Charleroi řádil na konci minulého století. Jeho snem bylo vybudovat v jednom z opuštěných dolů podzemní město pro děti, které by sám unesl. Byl ale zatčen dřív, než k tomu stačilo dojít.

Charleroi prázdná budova
Opuštěné budovy dělají z Charleroi podivné místo...
Zdroj:
Shutterstock

Kromě vysoké kriminality městu nepomáhá ani vysoká nezaměstnanost, která dosahuje 20 %, což je o 14 % víc než ve zbytku Belgie.

Nejošklivější město světa?

Roku 2009 označili čtenáři holandského plátku De Volkstrant Charleroi za nejošklivější město ve vesmíru. Nakolik přikládat tomuhle označení váhu, je otázka. Zločinní povaleči rozhodně nejsou žádným lákadlem, ale taky nemají vliv na vzhled města jako takový.

Charleroi zbytky průmyslu
Pro někoho může být netradiční atmosféra Charleroi naprosto fascinující!
Zdroj:
Shutterstock

Opuštěné průmyslové oblasti zarůstající travinami a stromy navíc jistě učarují každému, kdo je fanouškem dystopických měst duchů. Marketingovou příležitost v soudu holandských čtenářů našel charleroiský rodák, umělec Nicolas Buissart. Začal pořádat městská safari opěvující jeho dekadentní krásu. Své svěřence po představení historie města provází po některých opuštěných továrnách a podle všeho zájem turistů zatím neutichá.

Kultura nevymřela

I přes svou depresivní atmosféru není město mrtvé. Najdete tu hned několik muzeí (mimo jiné největší muzeum fotografie v Evropě), pořádá se tu známý hudební festival Uzine, jedna z opuštěných továren byla proměněna na diskotéku. Charleroi je taky kolébkou belgického komiksu, vznikly tu například hity jako Šmoulové nebo Lucky Luke.

Do karet městu trochu hraje poloha na obou březích řeky Sambry, která je obehnaná příjemnou cyklostezkou. I když se z Charleroi asi nestane cílová destinace vaší dovolené, za návštěvu tak rozhodně stojí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 24' 41.2596", 4° 26' 39.264"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vítejte v Charleroi, nejošklivějším městě na světě! Možná…