Přejít k hlavnímu obsahu

Čokoládový ráj! Bruggy jsou městem vodních kanálů a skvělých pralinek

Na náměstí Markt pečlivě seřazené barevné domky, za vyleštěnou výlohou čekají na své mlsouny pralinky nejrůznějších velikostí, tvarů a barev. Křivolaké uličky na vás dýchají historii. Vítejte v „Benátkách severu“.

I kdyby nic jiného v Belgii, tohle místo se vám určitě zalíbí. Možná vám až učaruje. Je totiž počtem obyvatel velké asi jako běžné české krajské město, takže tu není všude šrumec jako v Bruselu, ale ani to není unavené spící městečko. Bruggy vás dostanou!

Z osady k centru mezinárodního obchodu

Už v počátku našeho letopočtu se na území dnešního města nacházela galorománská osada. Název Bruggy se začal jako označení pro toto místo používat během 9. století a podle všeho název vznikl ze severského slova bryggja, což je v překladu přístavní molo. Město totiž sloužilo jako přístav, který byl s mořem spojen kanály, a obchodní lodě z Anglie a Skandinávie i do nich tu byly na denním pořádku.

V 11. století se z Brugg stalo centrum mezinárodního obchodu a město zažívalo dobu své největší slávy.  V roce 1127 zde vznikly hradby a příkop, o rok později získaly Bruggy městská práva a ještě ve 13. a 14. století ekonomicky rostly a sílily. Hojně se zde obchodovalo s vlámským suknem. Na konci 15. století došlo k zanešení kanálu Zwin, jenž vznikl ve třetině 12. století – Bruggy tak ztratily svůj přístup k moři. Mezinárodní obchod byl ochuzen o dovoz a vývoz po vodě a město upadalo.

Místo obchodu turismus
Na konci 19. století vyšel román Mrtvé Bruggy od Georgese Rodenbacha, který odstartoval turistický ruch ve městě. Od té doby se sem většina turistů, kteří se vydávají do Belgie, podívá. Už v průběhu 20. století Bruggy navštívil průměrně asi milión turistů ročně.

Nebývalo to vždy poklidné město

Čilý obchodní ruch nebyl jediným poznávacím znamením města. Panovaly tu velké ekonomické rozdíly mezi různými vrstvami obyvatel, které vyústily v nejeden konflikt. Nejdůležitější událostí, která se zde z důvodu nerovností konala, bylo povstání v roce 1302 známé jako bruggská jitřní mše. Při tomto povstání se obyčejní občané bouřili proti nadvládě francouzského krále Filipa IV. Sličného nad Flandrami a také proti majetnějším občanům. Vůdci úspěšného povstání byli Peter de Coninck a Jan Breydel, které dodnes připomíná pomník na náměstí Markt.

„Benátky severu“ ne náhodou

Proč se Bruggám říká „Benátky severu“? Protože i tady je síť vodních kanálů, po nichž se můžete projet na loďce. A pokud do města zavítáte, rozhodně byste to měli udělat. Proplouvat pod podloubími a celými domy, prohlížet si krásné starobylé domky z řeky Reie, která tu kanály tvoří, patří k těm nejlepším způsobům, jak Bruggy poznat.

Barevné domky jsou symbolem města.
Zdroj: Bigstockphoto

6 tipů, na co se v Bruggách zaměřit

A teď už k tomu, co byste měli v Bruggách zhlédnout, abyste mohli říct, že jste v nich byli:

Náměstí Markt

To je bez debat. Market je totiž ukázkou mnohých stavitelských stylů – radnice je vystavena ve stylu klasicistním, okolní domy jsou barokní a renesanční. Atmosféra tohoto místa? Naprosto ohromující!

Náměstí Burg

Na tomto náměstí dříve stávala pevnost, která měla sloužit jako ochrana proti nepřátelským nájezdům Normanů. Ve východní části náměstí stojí gotický Justiční palác, najdeme tu i gotickou radnici a baziliku.

Radnice

V Bruggách můžete směle nahlédnout i do útrob radnice, a to za přívětivý poplatek pohybující se kolem 4 eur. Čeká vás zde krásný gotický sál s ohromnou klenbou nebo výjevy z dějin města.

Radnice v Bruggách patří k místům, která byste měli při návštěvě města vidět.
Zdroj: Bigstockphoto

Věž Belfry

Dominantou náměstí Markt je věž Belfry čnící do výšky 83 metrů, která byla v době své výstavby symbolem bohatství města. Zvon usazený ve věži častokrát oznamoval obyvatelům města, že se děje něco výjimečného. Nahoru vede 366 schodů a veřejnost sem může vstupovat za mírný poplatek.

Čokoládovna

Ach, ta belgická čokoláda! Pokud jste si vzdychli s námi, neopomeňte navštívit místní čokoládovnu Sukerbuyc. Pralinky budou všude, kam se podíváte. Budou s medem, s oříšky, s karamelem… A budou hrát všemi barvami čokolády. Odsud se dá domů přivézt ten nejsladší suvenýr.

Při návštěvě Belgie musíte zákonitě ochutnat pralinky!
Zdroj: Bigstockphoto

Kostel Panny Marie

Pěkné jsou i zdejší kostely. Tím nejnavštěvovanějším je pravděpodobně kostel Panny Marie ze 13. století, jehož symbolem je cihlová věž, která je mimochodem druhou nejvyšší kostelní věží v Belgii – měří 122 metrů. V kostele se nachází velmi ceněná socha Marie s dítětem od Michelangela. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

51° 12' 25.4736", 3° 13' 29.5788"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čokoládový ráj! Bruggy jsou městem vodních kanálů a skvělých pralinek