Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024 – Berlín: co vidět v německé metropoli kromě stadionu, na kterém budete fandit?

Berlín. Tak ohromující, tak kosmopolitní, tak umělecký. Jakmile se v něm ocitnete, neomezujte se jen na stadion a ubytování. Objevte jeho kouzlo!

Berlín se od jiných velkých evropských měst přece jen něčím zásadním liší. Kvůli bombardování na konci 2. světové války nemá typické historické centrum, jaké obdivujeme třeba v Praze. I tak ale stojí za procházku, a pokud máte rádi i muzea a galerie, tak určitě za vícedenní pobyt.

#1 Braniborská brána

Braniborská brána (německy Brandenburger Tor) je pravděpodobně tím nejznámějším symbolem města. Stojí na náměstí Pariser Platz, na rozhraní historické třídy Unter den Linden a Straße des 17. Juni (ulice 17. června). 

Zaujme výškou 26 metrů, šířkou 65,5 metru a hloubkou 11 metrů. Postavena byla z pískovce ve stylu raného klasicismu v 90. letech 18. století. Stojí za ní architekt Carl Gotthard Langhans.

EURO 2024 – Lipsko: zajímavosti, které musíte vidět, když nebudete sledovat fotbal

Braniborská brána
Zřejmě nejznámějším symbolem Berlína je Braniborská brána.
Zdroj:
Shutterstock

Bránu tvoří 15 metrů vysoké sloupy (jónsko-dórské). Původní stavba vznikla už v roce 1734 jako celní brána v opevnění města. Po přestavbě v 90. letech 18. století se dočkala i fenomenální kvadrigy (socha dvoukolového vozu pro čtyři koně).

V lednu 1933 tudy vedl hrozivý průvod ještě hrozivější NSDAP. V době, kdy byl Berlín rozdělen na východní a západní část Berlínskou zdí bylo místo, kde stojí Braniborská brána, nepřístupné. My dneska ale máme štěstí a touhle kráskou se můžeme pokochat.

EURO 2024 – Gelsenkirchen: Kam mrknout, když se zrovna nebudete snažit vykřičet si hlasivky na stadionu?

#2 Reichstag

Další místo, které rozhodně musíte vidět, je budova Říšského sněmu. I on je symbolem Berlína. Sídlí v něm německý parlament a na první pohled budova zaujme prosklenou kupolí.

Terasa ve výšce 40 metrů, ze které je hezký výhled, je přístupná veřejnosti, tak na ni klidně zavítejte – je to zdarma a otevřeno je denně od 8.00 do 23.59 hod., přičemž nejpozději sem můžete vejít ve 21.45 hod. Je ale třeba se zaregistrovat, vyplnit osobní údaje a vybrat si čas návštěvy.

Reichstag
Nenechte si ujít návštěvu skleněné kupole, je to nezapomenutelné!
Zdroj:
Shutterstock

Novorenesanční budova byla dostavěna v roce 1894, stavba trvala 10 let a jejím architektem byl Paul Wallot. V roce 1933 byla budova Říšského sněmu podpálena, z čehož byl nakonec obviněn nizozemský komunista Marinus van der Lubbe a Hitlerova vláda na to zareagovala většími výpady a represemi vůči politickým protivníkům. Další újmy stavba doznala na konci 2. světové války.

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

#3 Zámek Charlottenburg

Naprosto skvostným objektem je barokní palác s prvky rokoka Charlottenburg, který byl dostavěn v roce 1713. Nejdřív šlo jen o skromný barokní zámeček, když se ale Friedrich III. stal pruským králem, nechal z něj udělat velkolepé sídlo. Zámek nese jméno po králově choti (Sophie Charlotte), která zemřela na zápal plic už v 36 letech.

K zámku náleží i krásná zahrada s oranžerií, na kterou navazuje ohromný park v uvolněném anglickém stylu s řadou vodních ploch. Do zahrady a parku se můžete podívat zdarma, vstupné se platí do vnitřních prostor (obvykle denně mimo pondělí nebo úterý, od 10.00 do 17.00 nebo 18.00 hod.).

Vstupné se pohybuje kolem 17 eur za dospělého, lístky se dají sehnat jen online na webu SPSG.

zámek Charlottenburg
Původně malý zámeček, později ohromné sídlo. To je Charlottenburg.
Zdroj:
Nick Fox / Shutterstock

EURO 2024: Düsseldorf – co vidět a zažít v úžasném klenotu západního Německa

#4 Alexanderplatz

Jedním z náměstích, která musíte v německé metropoli vidět, je Alexanderplatz (místní mu říkají Alex). Jde o centrum bývalého Východního Berlína, dneska se tu odehrává nejedna kulturní akce a chodí se sem taky na nákupy (jsou tu dvě nákupní centra – Alexa a Galeria Kaufhof). Na tomhle místě to obvykle žije!

Na náměstí rozhodně nepřehlédnete Berlínskou televizní věž, která stojí opodál a o níž bude řeč za moment, ale taky třeba kostel Marienkirche ze 13. století, Neptunovu fontánu z konce 19. století nebo radnici postavenou z červených cihel (Rotes Rathaus), v níž sídlí nejen berlínský starosta, ale i vláda celé spolkové země Berlín.

Alexanderplatz hodiny
Na tomhle náměstí vás určitě bouchnou do očí hodiny ukazující čas ve 148 městech světa.
Zdroj:
peter jesche / Shutterstock

#5 Berlínská televizní věž

Kousek od Alexanderplatz se do výšky 368 metrů tyčí zmíněná Berlínská televizní věž, kterou tu stavěli ve 2. polovině 60. let 20. století. V současnosti je to 4. nejvyšší volně stojící věž v Evropě. V kouli o průměru 32 metrů se nachází otáčející se restaurace a pozorovatelna, z níž je za dobrého počasí vidět i 40 kilometrů daleko. Rychlost otáčení koule je nastavitelná, za hodinu se může otočit 1–2x.

Berlínská televizní věž
Když je dobrá viditelnost, dohlédnete z vyhlídky i 40 kilometrů daleko.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

#6 Berlínský dóm

Minout nesmíte ani největší křesťanskou katedrálu v Berlíně, jíž je Berlínský dóm (Berliner Dom). Nachází se v centru, na Muzejním ostrově, a je prostě obdivuhodný.

Jeho historie se začala psát v 15. století, kdy na tomhle místě vznikl renesanční kostel. Později, v 18. století, se začal formovat do dnešní podoby, ale ta nejvýznamnější přestavba proběhla na přelomu 19. a 20. století v novorenesančním a novobarokním stylu. Zavítat sem můžete za 9 eur denně od 11.00 do 17.00 hod.

Berliner Dom
Tahle katedrála ve skutečnosti není katedrálou, nesídlí tu totiž biskup. Správný je tedy výraz dóm.
Zdroj:
Shutterstock

#7 Židovský památník

Židovský památník (nesprávně označovaný taky jako Památník holocaustu) je tu poměrně nový. Odhalen byl v roce 2005 a účelem jeho vzniku bylo uctění památky 6 miliónů židů, kteří zahynuli v nacistických koncentračních, pracovních a vyhlazovacích táborech. Zajímavé je, že myšlenky na takový památník se poprvé objevily už v roce 1988, ale tehdy se téma jevilo jako příliš citlivé. 

Potíž s tímhle místem je ten, že si jeho návštěvníci neuvědomují, že se opravdu nehodí sedět nebo polehávat na jednotlivých kvádrech, které tvoří bludiště. Kvádry, jichž je tu 2 710, mají působit jako hřbitov, tak to architekt Peter Eisenman zamýšlel. Nevhodné chování už tu naštěstí hlídá stráž, i když je trošku ostuda, že se tak musí dít…

Židovský památník v Berlíně
Židovský památník vznikl v roce 2005 a slyšíme o něm hlavně kvůli nevhodnému chování návštěvníků.
Zdroj:
turtix / Shutterstock

Zajímavé je, že všechny kvádry jsou stejně velké, ale jinak zapuštěné do země. Proto působí vizuálně nejednotně a navozují dojem zmatenosti, nepřehlednosti a neutěšenosti.

Vstoupit sem můžete kdykoli a zdarma, vstupné se platí jen při návštěvě informačního centra s výstavou.

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

#8 Checkpoint Charlie

V dobách, kdy ještě stála Berlínská zeď a vztahy mezi Východem a Západem nebyly zrovna vřelé, fungoval v Berlíně Checkpoint Charlie – jeden ze tří hraničních přechodů mezi Východním a Západním Berlínem a zároveň sovětskou a americkou částí (zbylé dva se nazývaly Alpha a Bravo).

Po pádu Berlínské zdi byla odstraněna i původní kontrolní budka, ale v roce 2000 byla znovu postavena v upomínku a k výročí stavby Berlínské zdi. Přibyla k ní kopie původní cedule o konci amerického sektoru. Před budkou, která je dneska turistickou atrakcí, stojí dobově oblečená stráž.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie patří k turisticky nejvyhledávanějším místům v Berlíně.
Zdroj:
bodrumsurf / Shutterstock

#9 East Side Gallery 

Pokud jste na vlastní oči neviděli Berlínskou zeď, u East Side Gallery to můžete napravit – jde o nejdelší dochovaný souvislý kus zdi, která měřila 165 kilometrů. Podél zdi můžete jít něco přes kilometr a kochat se uměleckými díly, která se tu začala objevovat už v roce 1990.

Kresby nejrůznějšího ražení v galerii pod širým nebem mají obvykle politický námět. K nejznámějších a nejvyhledávanějším dílům patří kresba Leonida Brežněva líbajícího se s Erichem Honeckerem, tajemníkem socialistů v NDR.

Berlín East Side Gallery
Nejznámějším dílem je Brežněv líbající se s Honeckerem.
Zdroj:
Leonid Andronov / Shutterstock

#10 Kurfürstendamm

Kam v Berlíně na nákupy? Rozhodně na třídu Kurfürstendamm! Bulvár dlouhý 3,5 kilometru nabízí nákupní centra pro obyčejné smrtelníky i luxusní butiky s pořádně drahým zbožím. Stejně tak si tu můžete vybrat restauraci, hospůdku nebo kavárnu přesně podle svého gusta. Obzvlášť okouzlující je tahle třída během adventu, kdy se tu konávají nádherné trhy.

Kromě nákupů se na Kurfürstendamm zaměřte na ruinu Pamětního kostela císaře Viléma. Ten vznikl v roce 1895 v novorománském stylu. Během 2. světové války doznal velké újmy, zbyla z něj jen část věže. Nebyl rekonstruován a je chápán jako protiválečný pomník.

Kurfürstendamm Berlín
Ku’damm, jak se bulváru zkráceně říká, nabízí obchody i podniky všeho druhu. Minimálně projít se tudy musíte!
Zdroj:
Mo Photography Berlin / Shutterstock

Kam na výlet v okolí Berlína?

Chcete se v Německu trošku zdržet? Tady jsou tipy, kam se vydat na výlet v okolí metropole: 

Jak se dostat do Berlína?

Je to snadné. Z Prahy stačí vyjet po D8 na Ústí nad Labem, kousek za ním minete po A17 Drážďany a po A13 se dostanete do německého hlavního města. Cesta trvá necelé 4 hodiny čistého času a ujedete asi 350 kilometrů. Obyvatelé severního pohraničí to mají samozřejmě blíž. 

Pohodlná je i cesta vlakem, ten jede z Prahy do Berlína bez přestupu, a to asi 4 hodiny.

Použité zdroje:

  • radynacestu.cz/magazin/braniborska-brana/
  • encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/the-reichstag-fire
  • wikipedia.org/wiki/Budova_%C5%98%C3%AD%C5%A1sk%C3%A9ho_sn%C4%9Bmu_v_Berl%C3%ADn%C4%9B
  • wikipedia.org/wiki/Berliner_Fernsehturm
  • cestujlevne.com/pruvodce/nemecko/berlin/alexanderplatz 
  • berlinerdom.de/en/
  • radynacestu.cz/magazin/pamatnik-holokaustu/
  • visitberlin.de/en/checkpoint-charlie
  • visitberlin.de/en/east-side-gallery
  • radynacestu.cz/magazin/bulvar-kurf-rstendamm/ 
 
 

Místo

52° 31' 12.0288", 13° 24' 17.8344"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Berlín: co vidět v německé metropoli kromě stadionu, na kterém budete fandit?