Přejít k hlavnímu obsahu

Španělské Toledo: historický poklad na skále jako by vypadl z pohádky

Touláte se po Madridu a přemýšlíte, kam se ještě podívat? Nebo teprve plánujete dovolenou ve Španělsku a chcete vidět i něco jiného než pláže? Pak čtěte dál a nechte si představit malebné Toledo.

Toledo a něco málo o něm

V Kastilii v centrálním Španělsku, jen 70 kilometrů od Madridu směrem na jihozápad, se rozkládá město, které rozhodně musíte zažít. Říká se, že je nejcharakterističtější ukázkou španělské kultury. Město jako takové má asi 85 tisíc obyvatel, ale když se vydáte do historické části na skále, budete si připadat jako v pohádkovém maloměstě. I to je důvod, proč se nachází na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Stará část Toleda je ze tří stran lemována řekou Tajo, i díky tomu bylo město v dávných dobách důležitým přepravním uzlem. Původně římské město se později dostalo pod arabský vliv, což je důvod, proč tu dneska můžeme obdivovat nebývalé mísení arabské, křesťanské a židovské kultury.

Toledo od řeky
Dole pod útesem je novější část města.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co vidět v Toledu? Alcázar je jen začátek

Když se vydáte do Toleda, od začátku vás nejvíc bude bít do očí Alcázar, renesanční pevnost se čtyřmi věžemi ze 30. let 16. století, která ovšem musela být rozsáhle rekonstruována po požáru v roce 1710. Pevnost dlouho sloužila jako královská rezidence, dneska je otevřená veřejnosti a přiléhá k ní Muzeum španělské armády.

Alcázar Toledo
Dominantou staré části Toleda je Alcázar.
Zdroj:
Bigstockphoto

Toledská katedrála vás zase zaujme svými pěti loděmi, dvojitým ochozem, celým systémem kaplí a velkou rajskou zahradou. Jde o jednu z nejcennějších památek španělské gotiky, do níž se propsaly mudéjarské vlivy. Katedrála pochází z 13. století, ale průčelí, které je pro ni charakteristické, vzniklo až po roce 1500. 

V Toledu najdete taky bývalou mešitu, která později sloužila jako kostel a dneska je tu otevřené muzeum, a pak i dvě dochované synagogy, které po vyhnání židů koncem 15. století začaly rovněž sloužit jako kostely. Je tu i vyznačená židovská čtvrť.

Za zmínku stojí i dvě městské brány, dům El Greca (malíře z 16. století) a středověký hrad San Servando, který byl založen v 8. století jako benediktinský klášter.

Toledo kostel
Kostelů je v Toledu několik. Vznikly i z mešity nebo synagogy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Cesta je cíl. V Toledu rozhodně

Toledo není jenom o památkách. Najdete tu nespočet restaurací, kaváren i nejrůznějších obchůdků. Je poměrně jedno, kterou z uliček se vydáte, protože prakticky každá je krásná a okouzlující. Atmosféra Toleda je nezaměnitelná, ale pokud přece jen něco připomíná, pak fascinující italská městečka, francouzské Carcassonne nebo San Marino

židovská čtvrť v Toledu
V Toledu jednoduše poznáte i židovskou čtvrť.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na Toledo si ideálně vyhraďte celý den, procházejte se, kochejte se, poseďte a vychutnávejte si každou sekundu tohohle báječného místa. Nebudete litovat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

39° 51' 26.838", -4° 1' 27.8472"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Španělské Toledo: historický poklad na skále jako by vypadl z pohádky