Přejít k hlavnímu obsahu

Živelný Madrid: 8 míst, která musíte vidět

Zatímco Španělsko patří mezi oblíbené prázdninové destinace, o jeho metropoli se toho u nás moc neví. A to je škoda. Ohnivý Madrid má totiž co nabídnout.

Vstupte do ruchu velkoměsta, z jehož barokních ulic historie přímo sálá, dopřejte si sladkou siestu v některém z místních parků, den zakončete gastronomickým zážitkem u španělských tapas a následně protančete noc v místním baru. Jakmile vás Madrid pohltí, navždy ve vás kus jeho temperamentní kultury zůstane. Která místa musíte navštívit? 

Vybrali jsme osmičku těch podle nás nejpůsobivějších:

#1 Museo Nacional del Prado

Městem umění je Madrid nazýván zcela právem. V jeho centru se totiž ukrývá jedno z nejvýznamnějších muzeí výtvarného umění na světě. Museo Nacional del Prado bylo založeno na začátku 19. století a jeho základ tvoří sbírka obrazů královské rodiny. Mezi nejznámější díla patří Velázquezovy Dvorní dámy, Goyova Maya či Zahrada pozemských rozkoší od Bosche. 

Museo Nacional del Prado
Milujete umění? Pak si na návštěvu tohohle muzea vyhraďte spoustu času!
Zdroj:
brunocoelho / Shutterstock

Vzhledem k množství děl se doporučuje strávit v Pradu celý den. Vstupné stojí 15 eur. Pokud vám na prohlídku stačí méně času, můžete galerii navštívit i zdarma, a to mezi 18.00 a 20.00 hod. od pondělí do soboty a v neděli mezi 17.00 a 19.00 hod. Kvůli dlouhým frontám je vhodné dorazit minimálně půl hodiny dopředu. 

#2 Královský palác 

Největší královský palác v západní Evropě dává na odiv bohatství královské rodiny. Byl postaven v roce 1561, kdy Madrid převzal po Toledu titul hlavního města. Palác má přes 3 400 pokojů a je dvakrát větší než Buckinghamský palác v Londýně. V současnosti tzv. Palacio Real slouží pouze k oficiálním ceremoniím, jelikož se královská rodina přestěhovala do skromnějšího paláce Zarzuela na okraji Madridu. 

Základní vstupné je 10 eur. Občané Evropské Unie však mají možnost navštívit prostory paláce zcela zdarma, a to od pondělí do čtvrtka mezi 16.00 a 18.00 hod. (říjen–březen) a od 18.00 do 20.00 hod. (duben–září). 

Palác španělské královské rodiny v Madridu
V tomto madridském paláci sídlí španělská královská rodina.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Park Retiro 

Kousek od galerie Prado najdeme nejkrásnější park Madridu, který je ideálním místem k relaxaci a úniku před ostrým madridským sluncem. Tato 140hektarová elegantní zahrada byla až do konce 19. století ryze královským pozemkem. Proto je zdobena množstvím soch, jezírkem a dominuje jí tzv. Křišťálový palác (Palacio de Cristal).  

park Retiro Madrid
Za odpočinkem zamiřte do tohohle parku. Nebudete litovat.
Zdroj:
Shutterstock

#4 Puerta del Sol

Nejznámější náměstí Madridu je považováno za hlavní bod města a střed celého Španělska. Nachází se tu dokonce nultý kilometr španělských dálnic. Náměstí je oblíbeným místem srazů a událostí, např. na Silvestra centrum praská ve švech. Na okraji Puerta del Sol stojí oblíbená socha medvěda s jahodovým stromem, tzv. El Oso y el Madroño, která je symbolem města už od dob středověku.

El Oso y el Madroño
U medvěda se chce vyfotit každý!
Zdroj:
Alexandra Lande / Shutterstock

#5 Chrám Debod 

Egyptská památka ve Španělsku? I to je v Madridu možné. Přes 2000 let starý chrám daroval v 19. století Španělsku Egypt jako projev díků za pomoc při záchraně památek z Abú Simbel během stavby Asuánské přehrady. Krásy egyptské architektury tak můžeme pozorovat i v Madridu. Chrám Debod je oblíbeným místem během západu slunce, kdy má největší kouzlo. 

chrám Debod v Madridu
Slunce tu během dne kouzlí, jak je mu vlastní. Západ slunce je u chrámu Debod fascinující.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Plaza Mayor

Plaza Mayor neboli Hlavní náměstí, tvořené typicky španělskými domky s balkony, najdete v každém španělském městě. To největší a nejkrásnější z nich si tedy nesmíte nechat ujít! Zastavte se zde na šálek kávy a vychutnejte si renesanční atmosféru tohoto majestátního místa.

Plaza Mayor Madrid
Madridské Hlavní náměstí má krásnou atmosféru, ať už se na něj vydáte kdykoli.
Zdroj:
dhw688 / Shutterstock

#7 Gran Vía 

Dalším ze symbolů Madridu je 1,6 km dlouhá ulice v centru města, která je střediskem nákupů, zábavy a kultury. Kromě známých značek (Primark, H&M, Zara apod.) tu najdete i luxusní zboží všeho druhu. V nočních hodinách Gran Vía pulsuje životem a láká k návštěvě barů a nočních klubů.

Západ slunce nad hlavní madridskou nákupní třídou
Západ slunce nad hlavní nákupní třídou Gran Vía.
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 Mercado San Miguel 

Toužíte-li po autentickém gastronomickém zážitku, zavítejte do Mercado San Miguel. Ten patří se svými 200 stánky mezi největší městské tržnice Evropy. Market je oblíbeným místem pro ochutnání toho nejlepšího, co španělská kuchyně nabízí. Tak vzhůru do ulic! Věřte, že po návštěvě Madridu si Španělsko oblíbíte natolik, že se sem budete chtít stále vracet. 

Mercado San Miguel Madrid
Tuhle tržnici si nenechte ujít, i kdybyste dovnitř měli jen nakouknout.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

 
 

Místo

40° 24' 56.52", -3° 42' 52.3872"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Živelný Madrid: 8 míst, která musíte vidět