Přejít k hlavnímu obsahu

6 věcí, které vás nejspíš překvapí na životě ve Španělsku

Když se řekne Španělsko, mnozí si představí sladkou siestu, svádění vášnivými Don Juany a bujaré mejdany, kde tečou proudem hektolitry sangríe a následně se spí až do odpoledne. Jaký je ale španělský život ve skutečnosti? 

Opožděný režim

Španělskem koluje pořekadlo, že když se vrátíte z večírku ve tři ráno, nejednalo se o večírek, ale o pouhou večeři. Je to tak, denní režim je tady opožděný o několik hodin. Večeřet po deváté nebo desáté není ve Španělsku nic neobvyklého. Na vině není místní pohodlnost, jako spíš špatné časové pásmo.

Na Pyrenejském poloostrově by správně mělo být o hodinu méně. Podíl na tom má fašistický generál Franco, který se v roce 1940 rozhodl posunout místní čas o hodinu dopředu, aby vyjádřil podporu Hitlerovi. O navrácení času do správného pásma se jedná už od roku 2016, ale zatím bez výsledku. 

španělsko valencie
Zdroj:
bigstockphoto.com

¡Mañana! 

Je obecně známo, že v zemích Jižní Evropy se na nic nespěchá a všechno má svůj čas. „V pohodě“ je obecně jedna z nejoblíbenějších španělských hlášek. Dojdete do práce (nebo do školy) na schůzku o hodinu později? Nic se neděje! Čas zde tedy berte s rezervou a nespěchejte. 

Siesta: nejdůležitější část dne

Dát si po obědě šlofíka dodržuje smrtelně vážně nejeden Španěl. Není nic neobvyklého spatřit na univerzitním kampusu pospávat na trávě celé hloučky lidí. Nákupy mezi druhou a pátou odpoledne tedy rovnou vzdejte. Pozor, Španělsko je velká země a tato doba se může v závislosti na oblasti lehce lišit. 

Chcete kamarády? Naučte se španělsky! 

Nedá se nic dělat, chcete-li proniknout do místní kultury naplno, bez znalosti jazyka to nepůjde. Španělé jsou na první pohled vřelí a přivítají vás polibkem na tvář nebo objetím, ale vůči cizincům si hodně z nich drží odstup. Může za to špatná znalost angličtiny. Italové nebo Portugalci jsou na tom mnohdy lépe a anglicky si s nimi popovídáte spíš než se Španěly. 

malaga víno
Zdroj:
bigstockphoto.com

Přiberete

Španělé milují jídlo. Je bráno jako společenská událost a dokážou u něj sedět i celé hodiny. Objednáte-li si v mnoha částech Španělska něco k pití, donesou vám k němu zdarma i menší porci jídla neboli tapas. Středomořská kuchyně je sice zdravá, nicméně posezení u jídla v nočních hodinách během popíjení s přáteli si může vybrat svou daň. Nějaké to kilo navíc tedy berte jako důkaz, že jste se do místní kultury ponořili naplno. 

španělsko tapas
Zdroj:
bigstockphoto.com

Milovníci adrenalinu

Španělsko je svými bizarními festivaly přímo pověstné. Kdo by neznal San Fermín, kdy davy šílenců pobíhají pamplonskými ulicemi před stádem býků, nebo la Tomatinu, kdy po sobě stovky nadšenců divoce hází rajčaty. Tyto festivaly mohou trvat i týdny a ulice po nich páchnou nejen alkoholem. Tohle zkrátka musíte alespoň jednou zažít. 

 
 

Místo

39° 27' 9.684", -0° 23' 5.6796"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

6 věcí, které vás nejspíš překvapí na životě ve Španělsku