Přejít k hlavnímu obsahu

Zajímavá místa v Chile: Nejsušší místo světa i jeden z nejizolovanějších ostrovů planety

Chile je zemí plnou kontrastů. V pevném sevření ji objímají Andy z jedné strany a Pacifický oceán ze strany druhé. Chystáte se sem a přemýšlíte, co navštívit? Máme pro vás pár tipů!

Parinacota: nejkrásnější sopka světa

Sopkami je Chile doslova prošpikované. Mezi ty nejpozoruhodnější a zároveň i nejkrásnější ale nepochybně patří Parinacota. Poznáte ji „na první dobrou“. Její vršek je totiž prakticky celoročně pokryt sněhovou čepicí. Sopka se tyčí až do výše 6 342 m n. m. a spolu se sousední Pomerape tvoří jedinečnou scenerii.

Sopka Parinacota
Parinacota je jednou z nejmonumentálnějších sopek v zemi.
Zdroj:
Shutterstock

Geiseres el Tatio: největší gejzírové pole na jižní polokouli

Gejzírové pole najdeme v oblasti San Pedro de Atacama. Spíš než výškou erupce vás potěší velkým počtem menších gejzírů. Těch je tady okolo sedmdesáti! Jde proto o největší gejzírové pole na jižní polokouli. Gejzíry jsou vysoce položené na Altiplánu a obklopené pětitisícovými vulkány.

Geiseres el Tatio v Chile
Geiseres el Tatio je největší gejzírové pole na jižní polokouli.
Zdroj:
Shutterstock

Ledovec Grey: nejslavnější ledovec oblasti Torres del Paine

Zajímavá místa v Chile zahrnují i několik národních parků. Jedním z nich je i Torres del Paine, který turisté hojně navštěvují zejména kvůli ledovci Grey. Ten si mohou prohlédnout z nespočtu vyhlídek, vyšplhat na něj nebo jeho krásu obdivovat z bezprostřední blízkosti během vyjížďky na kajaku.

Ledovec Grey v Chile
Nejslavnější ledovec oblasti Torres del Paine – Grey.
Zdroj:
Shutterstock

Lago Nordenskjold: nejkrásnější jezero oblasti

Součástí Chile je i nespočet malebných jezer. Jedno z nejkrásnějších ale najdeme ve zmíněném parku Torres del Paine. Jeho jméno je Lago Nordenskjold a najdeme ho přímo pod monumentálními věžemi Cuernos del Paine. Ledovcové jezero plné tyrkysové vody přesně splňuje představu o nedotčené Patagonii.

Lago Nordenskjold v Chile
Jedno z nejkrásnějších jezer v Chile.
Zdroj:
Shutterstock

Velikonoční ostrov: nejizolovanější ostrov planety

Velikonoční ostrov, také nazývaný Rapa Nui, je nejodlehlejší obydlený ostrov na světě. Najdeme ho v jižní části Tichého oceánu, daleko od Jižní Ameriky i Austrálie. Spadá pod Chile, ale místní obyvatelé si díky odlehlosti ostrova stále zachovávají svůj jazyk i kulturu. Součástí ostrova jsou tajuplné sochy moai, nízké vulkanické kopečky i mořské želvy. Místo vám dostane okouzlujícími východy i západy slunce do moře a neuvěřitelnou noční oblohou.

Velikonoční ostrov patřící k Chile
Jedno z nejizolovanějších míst světa je dodnes opředeno řadou záhad.
Zdroj:
Shutterstock

Poušť Atacama: jedno z nejpustších míst na Zemi

Jednu z nejsušších oblastí na světě najdeme v severním Chile. Poušť se táhne od chilsko-peruánských hranic přes tisíc kilometrů na jih a končí teprve za údolím řeky Huasco ve středním Chile. I přes svou nehostinnost nabízí Atacama krásy, ze kterých se vám bude tajit dech. Ať už to budou přes 6 000 metrů vysoké vrcholky And, nebo obří gejzíry vyvěrající ze země. Narazit tu můžete i na některé kriticky ohrožené druhy zvířat (např. pes horský). 

Poušť Atacama v Chile.
Jedno z nejpustších míst světa působí doslova jako měsíční krajina.
Zdroj:
Shutterstock

Santiago: hlavní město Chile

V našem výčtu nejzajímavějších míst Chile samozřejmě nesmí chybět ani jeho hlavní město Santiago, které nabízí turistům krásnou moderní architekturu a historické památky. Mezi nejoblíbenější atrakce patří lyžování v letovisku Valle Nevado nebo Portillo, ochutnávka vín ve Viña Aquitania či návštěva některého z muzeí, jako jsou Museo Chile de Arte Precolumbio nebo Museo de la Moda.

Hlavní město Chile
Hlavní město Chile je významný obchodním, kulturním i finančním centrem.
Zdroj:
Shutterstock

Národní park Lauca: jedno z nejnavštěvovanějších míst Chile

Park, který nabízí úžasné výhledy na zasněžené šestitisícové vulkány a modré jezero s bohatou faunou, najdeme na severu země. Dominantu parku tvoří zmíněné sopky Parinacota (6 342 m n. m.) a Pomerape (6 282 m n. m.). Nejpozoruhodnějším prvkem parku je nepochybně krásné jezero Chungará, jedno z nejvýše položených jezer na světě.

Národní park Lauca v Chile.
Země je doslova prošpikovaná národními parky. Jedním z nich je i Lauca lákající na bohatou faunu i floru.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-18° 12' 9.6261", -69° 16' 6.0832"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zajímavá místa v Chile: Nejsušší místo světa i jeden z nejizolovanějších ostrovů planety