Přejít k hlavnímu obsahu

Madrid: Průvodce a zajímavá místa

Město s neuvěřitelnou energií, ve kterém to neustále žije. Celá plejáda muzeí a jiných kulturních atrakcí, historické budovy s úchvatnou elegancí, ale i moderní bary, restaurace, nákupní zóny v kombinaci s typickým španělským temperamentem. Pojďte s námi prozkoumat Madrid pořádně zblízka!

Cestování

Jak dlouho trvá cesta autobusem, vlakem nebo letadlem? V následujících řádcích najdete odpovědi na své otázky.

Cesta autobusem

Autobusem pojedete z Prahy do Madridu asi 38 hodin, cesta může samozřejmě trvat o něco déle nebo naopak může být kratší. Jízdenka vyjde zhruba na 1 300 Kč pro dospělého.

Hlavní autobusové nádraží

Hlavní autobusové nádraží se nazývá Madrid Bus Terminal. Najdeme ho asi 8 km od centra, autem se z něj do centra dostanete asi za čtvrt hodiny.

Adresa nádraží: Calle de Méndez Álvaro 99Y, 28045 Madrid

Jak se dostat do centra: Jen 2 minuty chůze od nádraží najdete vlakovou zastávku Méndez Álvaro Estacion Sur. Vlakem se odsud  do 5 minut dostanete do centra města.

Cesta autem

Z Prahy pojedete do Madridu autem asi za 21 hodin, připočtěte si ale pár hodin k dobru na zastávky. Za tuto dobu překonáte vzdálenost 2 317 km.

Budete-li chtít, můžete se cestou podívat na pár zajímavých míst. Tady jsou naše tipy:

-        Baden Baden – významné lázeňské město v německém Bádensko-Württembersku, v němž se konají známé hudební festivaly a které může být výchozím bodem do pohoří Schwarzwald.

-        Montpellier – krásné město na jihu Francie, asi 10 km od moře, láká na historické budovy a proslavily ho i osobnosti, které se zde narodily, jako August Comte nebo svatý Roch.

Centrum parkování

Chcete zajet autem přímo do centra? Pak se vám bude hodit pár informací o zdejším parkování. Na ulici ve středu města zaparkujete jen stěží – místa jsou vyhrazena pro rezidenty a obsluhu. Zřejmě nejlepší variantou parkování je Atocha Station, místo vzdálené asi 5 minut chůze od několika turistických atrakcí a taky přímo u metra, kterým se dostanete takřka kamkoli. Pokud se vejdete do 8 hodin a 35 minut času parkování, zaplatíte 4,45 euro. Později už zaplatíte za celý den skoro 38 Euro.

Mnohem lepším způsobem, jak prozkoumat Madrid, je nastoupit na hromadnou dopravu. Ušetří vám to čas, nervy i peníze.

Cesta letadlem

Nejjednodušší a nejrychlejší cesta do Madridu vede vzduchem. Z Prahy se do něj dostanete bez přestupu do 3 hodin a letenka se dá sehnat už kolem 2 500 Kč.

Letiště

Do Madridu se létá na Mezinárodní letiště Adolfa Suaréze, které najdete taky pod názvem Madrid-Barajas. Nachází se asi 17 km od centra. Jde o 4. nejrušnější letiště v Evropě a 11. nejrušnější na světě. Pravděpodobně nejlepší je nastoupit u některého z terminálů na metro a vydat se do centra jím.

Od všech terminálů na letišti jezdí 24 hodin denně autobus č. 203, který vás odveze k nádraží Atocha. Z něj už se do centra dostanete za chviličku.

Cesta vlakem

Vlak mezi Prahou a Madridem urazí asi 1 775 km. Cesta trvá asi 31 hodin a za lístek dáte zhruba 9 300 Kč. Časté jsou čtyři přestupy.

Hlavní vlakové nádraží

Vlakem pravděpodobně dojedete na nádraží Atocha nebo Estación de Chamartín. Z obou se do centra pohodlně dostanete metrem i autobusem.

v Madridu najdete spoustu pokladů. Třeba jezero v parku El Retiro.

Ubytování

V Madridu je velmi pestrá nabídka ubytování. Vybrali jsme pro vás to nejzajímavější ze tří skupin.

Hotely

Senorial Hotel

V Madridu se můžete vyspat v hotelech nejrůznějších cenových kategorií. K těm levnějším patří Senorial Hotel, kde se ubytujete na jednu noc za 1 200 Kč. K dispozici budete mít bar, internet i klimatizaci pro případ, že se sem vydáte v letních vedrech. Jde o výborné řešení, pokud nepotřebujete přehnaný komfort. Hotel se nachází asi kilometr od samého centra Madridu.

Ateneo Puerta del Sol

Chcete si užít víc pohodlí a služeb? Pak zamiřte do Ateneo Puerta del Sol, kde se vyspíte asi za 2 300 Kč. Využít tady můžete místní restaurace, ráno si pochutnáte na podávané snídani, samozřejmostí je klimatizace a internet. Hotel stojí v centru, asi 500 metrů od Plaza Mayor.

Hotel Villa Real

Nemusíte šetřit? Pak zamiřte do hotelu Villa Real, kde sice noc pro jednoho vyjde na 5 000 Kč, zato tady budete mít dokonalé pohodlí, k dispozici budete mít pokojovou službu, zajít můžete do místního fitka a do špičkové restaurace nebo baru na lahodný drink. Nesmíme opomenout ani krásný výhled, který zaručuje umístění hotelu na Plaza de las Cortes.

Hostely

Madrid Motion Hostel

Hledáte to nejlevnější ubytování, které však není úplně nejhorší? V hostelu ho najdete. Třeba v tomhle. Noc tady pro jednoho stojí od 270 Kč, nabízí ubytování v nekuřáckých pokojích, snídani v ceně, bar a internet zdarma. Najdete ho nedaleko Plaza del Carmen, v severní části středu města.

Safestay Madrid

Velmi oblíbeným ubytováním je hostel Safestay Madrid, kde zaplatíte 360 Kč za noc a dostanete za ně ubytování v pěkných velkých pokojích, internet zdarma, využít můžete prádelnu, zajděte třeba do baru a taky se můžete spolehnout na bezbariérový přístup. Hostel se nachází 2 kilometry od Plaza Mayor.

Way Hostel Madrid

K těm nejvyhledávanějším hostelům ve městě patří Way Hostel Madrid. Noc vás vyjde na 400 Kč, ale ty služby za to stojí. Kromě pěkného a příjemného prostředí tady můžete využít prádelnu, internet, klimatizaci a pro váš klid – obsluha tu hovoří několika jazyky.

Kempy

Camsite Osuna

Jestli hledáte spíš místo pro svůj stan, můžete zkusit některý z kempů v Madridu nebo jeho blízkém okolí. Třeba Campsite Osuna najdete kousek od zalesněné části města, asi 11 kilometrů od centra Madridu. Za noc tady dáte asi 300 Kč. Do kempu smí i zvířata a někde chytíte i wifi.

Campsite Pico de la Miel

Se stanem i v chatce se můžete ubytovat v tomhle kempu, asi 60 kilometrů od centra Madridu. Ideální výchozí bod pro všechny, kterým stačí jednou se projít po městě a pak z něj zase utéct.

Monte Holiday

Další možností je kemp Monte Holiday, který najdete 77 kilometrů od centra města. Můžete sem vzít i svého psa, ubytovat se ve stanu, chatce nebo karavanu a podívat se na nedalekou vodní nádrž Pinilla.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Hromadná doprava je nejlepší způsob, jak se po městě přesouvat. Zaveze vás totiž takřka kamkoli, kam budete potřebovat, aniž byste museli řešit, kde zaparkujete a za kolik. V Madridu můžete využít metro a autobusy.

Madrid je pro tyto účely rozdělen do dvou částí, a to na A (vnitřní část města) a T (okolní městečka a periferie Madridu). Většina turistů si hravě vystačí s jízdenkami pro zónu A. Metro má celkem 13 linek, ale na každé stanici si můžete zadarmo vzít mapku, abyste se měli jak zorientovat. Metro jezdí od 6.00 do 1.30 hod. v intervalu 2-15 minut.

Kromě metra můžete využít na 200 autobusových linek. Platí v nich jízdenky jako ty na metro. Orientace v linkách je pochopitelně dost složitá, proto je lepší cestovat spíš metrem.

Další možností jsou taky příměstské vlaky, neplatí v nich však stejné jízdenky, takže si musíte připlatit zvlášť.

Jízdenky se dají pořídit na každé stanici metra nebo autobusu, ale pokud se chystáte projezdit Madrid křížem krážem, kupte si spíš balíček 10 jízd (2,20 euro) nebo jednodenní lístek (8,40 euro), koupit si můžete i lístek na víc dní. Jedna jízda samotná vyjde na 1,50 euro.

Mapa metra

https://bit.ly/2HpWoWD

Taxi

Cena taxi v Madridu začíná na 2,80 euro, ale počáteční částka může být i 4 euro. Za kilometr cesty dáte 1 euro. Hodina čekání taxi vyjde na 20,50 euro.

Zapůjčení kola

V Madridu najdete spoustu stojanů s koly i celé půjčovny. Stačí si jen vybrat. Jízda na kole totiž může být po městě hodně efektivní. Můžete počítat s cenou 5 euro za hodinu, s další hodinou zaplatíte jen 2 euro navíc. Na celý den si kolo půjčíte asi za 15 euro. Zajímavé je, že kromě městského, silničního nebo horského kola si tady můžete půjčit i dva druhy bruslí nebo longboard.

Zapůjčení auta

V Madridu najdete taky půjčovny aut, pochopitelně. Využít je ale lepší spíš v případě, že se chystáte vycestovat mimo město. Po městě se vyplatí pohybovat se hromadnou dopravou nebo na kole. Ti nejméně nároční, kteří se spokojení s malým autem, zaplatí kolem 3 700 Kč. Auta vyšších tříd vás vyjdou i na 6 500 Kč za den.

Co vidět a navštívit

Madrid je plný zajímavých míst, která stojí za návštěvu. A některá byste dokonce skutečně neměli vynechat, abyste vůbec mohli říct, že jste tohle město navštívili! Provedeme vás jimi.

Mapa centra

https://bit.ly/2Hu2zVN

Co navštívit zadarmo

Samozřejmě, návštěva těch nejbáječnějších míst v Madridu vás asi bude něco stát, na spoustu úchvatných se ale můžete podívat úplně gratis. Která to jsou?

Monasterio de las Descalzas Reales – františkánský klášter, ve kterém dnes žijí asi tři desítky jeptišek, dříve sloužil jako objekt, v němž vychovávali dívky z bohatých rodin. V současné době nespočet renesančních a barokních uměleckých děl. Každou středu se do kláštera coby občas EU dostanete zdarma.

Muzeum Del Prado -  jedno z nejvýznamnějších muzeí ve Španělsku vám nabídne úchvatnou kolekci uměleckých děl včetně těch od velikánů, jako El Greco nebo Goya. Do muzea můžete jít zdarma každý všední den mezi 17.00 a 19.00 hod.

Templo de Debod – egyptský chrám, který původně stál v Egyptě v období asi 200 let př. n. l. byl v roce 1968 rozebrán a darován do Španělska, kde ho znovu postavili. Pohled na chrám, který se nachází poblíž Královského paláce, je úžasný zvenčí i zevnitř. A je to zdarma.

Muzea

Národní archeologické muzeum – nedaleko Kolumbova náměstí v Madridu najdete Národní archeologické muzeum. V něm se můžete pokochat rozmanitými sbírkami starožitností egyptských, keltských, iberských, římských a spousty dalších. Nechybí ani kousky ze středověku. Otevřeno je denně od 9.30 do 20.00 hod., v neděli jen do 15.30 hod. a kromě pondělka, kdy je zavřeno. Nejbližší stanice metra je Banco de Espaňa. Pro více informací si zajděte na oficiální web muzea.

Reina Sofia – toto muzeum láká na moderní umění, a to jak na obrazy, tak na sochy. Ty nejstarší jsou z 19. století, sbírka pokračuje až do 21. století a výjimkou nejsou multimediální výstavy. Otevřeno je od pondělí do soboty vždy od 10.00 do 21.00 hod., v neděli od 10.00 do 14.30 hod. Nejbližší stanice metra je Atocha. Zjistěte víc informací na oficiálním webu muzea!

Muzeum Thyssen-Bornemisza – v tomto muzeu spatříte snad celou historii západního umění, tedy od 8. až do 20. století. Otevřeno je od úterý do neděle vždy od 10.00 do 19.00 hod., v pondělí je zavřeno. Nejbližší stanice metra je Banco de Espaňa nebo Atocha. Více informací najdete na oficiálním webu muzea.

Katedrály a kostely

Katedrála Panny Marie Almunedské – katedrálu si nesplete, zvenčí ji poznáte podle mohutné modré kupole s 12 apoštoly. O stavbě katedrály se rozhodlo už na konci 19. století, ale vysvěcena byla až v roce 1993, čímž se stala nejmladší španělskou katedrálou. Neoklasicistní budova s neogotickou výzdobou je takovým must-see bodem ve městě. Úchvatné je na ní třeba i to, že s nedalekým Královským palácem má tvořit jeden vizuální celek. Právě na palác shora zhlížejí čtyři sochy z bílého mramoru a taky sama patronka Madridu Panna Marie Almunedská.

Královský palác v Madridu je jednou must-see atrakcí.

Kostel sv. Agustina – tento kostel pochází z let 1946-1950 a je dílem architekta Luise Moya Blancy. Na stavbě je zajímavý eliptický půdorys a čtyři kruhové boční kaple.

Kostel sv. Manuela a Benedikta – tento kostel v neobyzantském stylu vznikal v prvních deseti letech 20. století a už od počátku se vědělo, že půjde o sídlo a kostel augustiniánů. Půdu, na které kostel vznikl, daroval katalánský obchodník a jeho manželka. Jejich hroby najdeme v boční kapli.

ZOO

Madridské ZOO Aquarium se rozprostírá na 20 hektarech a pyšní se hodně dlouhou tradicí – zoo byla totiž otevřena už v roce 1770. Jistojistě patří k těm nejzajímavějším ve Španělsku a je jednou z mála evropských zoologických zahrad, které chovají pandy velké. Kromě běžných prohlídek si tu můžete samozřejmě užít i několik show.

Zoo, která se nachází nedaleko stanice metra Casa de Campo, můžete navštívit denně od 10.30 do 20.30 hod. s výjimkou čtvrtků a pátků, kdy je otevřená jen do 19.30 hod. Dospělí tu za lístek zaplatí 23,55 euro, děti od 3 do 7 let 19,05 euro a děti do 3 let mají vstup zdarma. Koupit si můžete i výhodnější rodinné vstupenky.

Pláže

Madrid je město ve vnitrozemí, takže pláže tu nenajdete. K moři je to nejblíž pravděpodobně do Valencie (370 km) a ještě o něco dál do Málagy (540 km).  

Zahrady

Parque del Retiro – podle všeho největší a nejkrásnější park v Madridu. Dá se v něm udělat krásná procházka i odpočívat během prohlídky města. Má i svou růžovou zahradu a jeho součástí jsou dvě budovy, v nichž se často konají výstavy uměleckých děl.

Jardin Botanico – v srdci města najdeme spoustu nádherných míst a Jardin Botanico je jedním z nich. Leží u muzea Prado a dovnitř můžete vstoupit každý den do 10.00 do 20.00 hod. Spatříte v něm na 30 tisíc druhů rostlin a stromů z celého světa.

Casa de Campo – je libo procházku po komornějším parku, v němž na rozdíl od těch větších nepotkáte moc lidí? A co byste řekli na projížďku na loďce na zdejším jezírku? V jižní části parku je i velký zábavní park, takže si tu můžete pořádně zpestřit den!

Trhy

Bleší trh – velmi známý a populární bleší trh najdete na Curtidores Ribera, a to každou neděli do 14.00 hod. Pořídit se tu dá opravdu ledacos, jen si dávejte pozor na kapsáře, kteří dokážou v tlačenici způsobit velké nepříjemnosti.

Mercado san Miguel – jestli si v Madridu plánujete dát pořádně do nosu, vydejte se ideálně ve všední den dopoledne na tento trh. Nekoupíte tady ani ovoce a zeleninu, ani ryby nebo cokoli podobného. Jde o jedno ohromné bistro, které turisti milují a houfně zde ochutnávají dobroty, nejčastěji tapas. Zajímavá je i samotná budova, ve které se trh koná.

Velikonoční a vánoční trhy – už jsme si zvykli, že velikonoční a vánoční trhy v evropských metropolích berou dech. Ty madridské se ale řadí k těm nejkrásnějším. Pokud si sem uděláte výlet předsvátečním období, určitě se na ně zajděte podívat. Konávají se na Plaza Mayor.

Univerzity

Universidad Compluntense de Madrid – škola, kterou obecně nazýváme Madridskou univerzitou, funguje už od konce 13. století, což z ní dělá jednu z nejstarších univerzit světa. Dnes má přes 20 fakult a studuje na ní na 90 tisíc studentů. Mezi jejími absolventy jsou držitelé Nobelovy ceny, například známý filmový režisér Luis Buňuel.

Carlos III University of Madrid – tato škola je perfektní pro místní i cizince, protože nabízí spoustu studijních programů v angličtině. A studovat se toho tady dá opravdu hodně. Od elektronického inženýrství přes scenáristiku až po cestovní ruch a kulturu.

Universidad Complutense Madrid – na téhle škole se dá studovat obvyklou formou, ale vzdělávat se tu mohou i ti, kteří neprahnou po titulu, v různých kurzech. Škola nabízí magisterské a doktorské programy, ale taky programy nižšího stupně. Oborů je to požehnaně. Například medicína a zdravověda, umění a humanitní vědy nebo sociální vědy.

Festivaly

Festival de Jazz Madrid – pokud máte rádi jazz a do Madridu zamíříte v listopadu, můžete si tu poslechnout umělce z celého světa v různých kulturních centrech.

Festimad – rock, elektro, flamenco fussion a další hudební styly si můžete užít během května v jižní části Madridu. V minulosti se festival pyšnil účastí takových osobností, jako je Marilyn Manson, Limp Bizkit nebo Metallica.

Festival de Otoňo – tahle klasika se na programu objevuje v průběhu podzimu a nabízí účastníkům nejrůznější druhy kulturních představení. K Madridu a dění v něm dnes už neodmyslitelně patří.

Kam s dětmi

Máme pro vás i pár tipů pro případ, že byste do Madridu chtěli vyrazit se svými dětmi. Tady se jim bude líbit.

Micropolix – místo nabízející víc než 30 tematických prostor si vaše děti získá. Jde totiž vlastně o uměle vytvořené město s ulicemi, dopravním značením i organizacemi a budovami. Děti se tu stávají dospělými a samy se starají o to, aby město fungovalo. Formou hry se tady tak naučí, co jsou sociální role a jak důležité jsou. Micropolix můžete navštívit v pátek od 17.00 do 21.45 hod., v sobotu od 11.00 do 21.45 hod., v neděli od 11.00 do 17.45 hod. Ve všední dny je park vyhrazen školním skupinám. Nejbližší stanice metra je Nemocnice Infanta Sofia.

Gorongoro Play Park – pokud budete chtít trochu zpestřit den dětem, aby nakonec nepovažovali Madrid za nudný, vezměte je do tohoto parku. Vy si tu odpočinete na lavičkách, oni se vydovádí při hře na prolézačkách a při dalších aktivitách. Nejbližší stanice metra je Goya.

Museo de Cera – starší děti si tady najdou to svoje. Muzeum voskových figurín totiž oslňuje nejrůznější věkové kategorie. Kdo by nechtěl vidět známé osobnosti, ba dokonce se s nimi vyfotit? Učinit tak můžete každý všední den od 10.00 do 14.00 a od 16.30 do 20.00 hod. nebo o víkendu od 10.00 do 20.00 hod. (bez pauzy). Nejbližší stanice metra je Colón.

Zajímavá místa v okolí

Chcete si taky vyjet z města? To rozhodně udělejte. V jeho okolí je hned několik zajímavostí, které stojí za návštěvu.

Parque Regional Cuenca Alta Manzanares – do tohoto parku se vydejte za přírodou. Krásné hory, zeleň a všudypřítomný klid najdete jen 60 km od centra Madridu směrem na sever. Jde o jednu z nejstarších a nejvýznamnějších chráněných krajin v oblasti metropole. Přesvědčte se o její kráse a zajímavosti sami.

Segovia – ve městě Segovia, které leží asi 90 km severně od centra Madridu, najdete něco okouzlujícího. Stojí tu římský akvadukt z roku 63 př. n. l. Dvoustupňová konstrukce s 168 oblouky, která se klene asi 800 metrů, si vás určitě získá. V samotném městě najdete i další historické skvosty. Doporučit můžeme procházku úzkými uličkami starého města.

Toledo – když už budete v Madridu, vydejte se taky do Toleda. Leží jen 80 km jihozápadně od centra Madridu a výlet sem se rozhodně vyplatí. Kromě středověké katedrály vás ohromí třeba pevnost Alcázar nebo zdejší arabské brány.

Zámky a hrady

Alhambra – jedním z nejúžasnějších hradů Španělska je beze sporu Alhambra. Nachází se ale 200 km od Madridu. Pokud však budete mít cestu na jih, určitě si sem zajeďte. Komplex zdejších paláců a zahrad je právem zapsán na seznam památek UNESCO.

Manzanares el Real – asi 55 km severně od Madridu se nachází hrad Manzanares el Real. Zvenčí můžete obdivovat jeho mohutnost, na které se podepsal vojenský styl, uvnitř můžete navštívit muzeum věnované španělským hradům. Jde o jednu z nejzachovalejších staveb svého druhu ve Španělsku.

Coca – zámek, který stojí asi 150 km severně od centra Madridu, pochází z 15. století a je krásnou ukázkou gotického stylu a maurské kultury. Ne nadarmo patří k těm nejnavštěvovanějším španělským památkám.

Noční život

Chcete se po poznávání města ještě trochu pobavit? Máme pro vás tipy na kulturu i bary, na které jen tak nezapomenete!

Divadla

Teatro Real – Královské divadlo má zajímavou neoklasicistickou budovu, a pokud jste si jisti svou španělštinou, ohromí vás i zevnitř při představení. Divadlo tady začali stavět už v roce 1818, ale stavba se táhla a k otevření došlo teprve v 50. letech 19. století. Odehrála se tu celá řada světových premiér a návštěva jednoduše stojí za to.

Teatro Calderón – toto divadlo je hotovou kulturní ikonou celého Madridu. Zaujme vás už fasáda, na které najdete jména slavných španělských umělců. Uvnitř je taky o co stát! Divadlo zde bylo založeno v roce 1917 a od té doby se tu prostě dveře netrhnou.

Teatros del Canal – na koncerty, divadlo, na operu i na komedie se lidé vydávají do Teatros del Canal. Kromě klasických představení se tady můžete vydat i na komentovanou prohlídku a prozkoumat jednotlivé části divadla. Takže když bude ošklivo, zamiřte sem!

Jazz, blues a DJs

Jazz Bar – máte rádi jazz a chcete si užít příjemný večer v příjemném baru? Jedním z nejoblíbenějších v Madridu je jednoduše nazvaný Jazz Bar. Kromě báječné hudby vám tady připraví i lahodné koktejly. A to chcete!

Havana Blues – za blues se zase vydejte do tohoto podniku. Skvělá hudba, atmosféra, milá obsluha a chutné jídlo i pití, to je přesně to, co potřebujete k dokonalému zakončení dne.

Planet Club – jestli hledáte spíš divočejší podnik a nepohrdnete taneční hudbou, zamiřte do Planet Club, kde se pobavíte stoprocentně. Podnik se nachází v samém srdci Madridu a na pařbu tady jen tak nezapomenete!

Opera a vážná hudba

Auditorio Nacional de Musica – komplex koncertních sálů, v nichž si vychutnáte vážnou hudbu snad jakéhokoli období, najdete nedaleko stanice metra Cruz de Rayo.

Na operu a vážnou hudbu můžete v Madridu zajít i do Teatro Calderón a do Teatro Real.

Bary

Enbabia Bar – jedním z nejoblíbenějších madridských barů je Enbabia Bar. Najdete ho v samotném centru města a určitě jím budete velmi mile překvapeni. Skvělá hudba a pestrý výběr lahodných drinků připravovaných naprostými profesionály je v kombinaci s báječnou atmosférou místa základem pro nejlépe prožitý večer (a třeba i noc).

La Trochatady si kromě drinků hosté často pochvalují i kávu a pozornou a milou obsluhu. Jde o disktrétní, útulný bar, kde můžete s přáteli nebo rodinou opravdu příjemnou část svého pobytu v Madridu.

Sunset 80s – je libo trochu těch starých dobrých osmdesátek? Pak se vydejte do Sunset 80s, kde vám je budou servírovat od začátku do konce! Pivo i míchané nápoje tu tečou proudem a o zábavu není nouze. Zkuste to!

Jídlo

Pokud potřebujete poradit, kde v Madridu nakupovat a kam byste si rozhodně měli zajít na jídlo, tenhle oddíl vás určitě potěší a uspokojí.

Kde nakupovat

K nejrozšířenějším a nejdostupnějším obchodům patří asi El Corte Inglés a Champion, kde seženete produkty Carrefour. Známé jsou taky řetězce Aldi, Lidl a Spar.

Ceny potravin

Chléb – 1 euro/26 Kč

Mléko (1 l) – 0,8 euro/20,5 Kč

Jogurt – 1,8 euro/46 Kč

Jahody – 4 euro/102 Kč

Brambory (1 kg) – 1,7 euro/44 Kč

Kuřecí maso (1 kg) – 5,9 euro/151 Kč

Koláč – 2,2 euro/56 Kč

Kavárny

La Zurbanita – pravděpodobně tou nejoblíbenější kavárnou ve městě je La Zurbanita. Kromě dobré kávy a občerstvení tady můžete ochutnat i zdejší pivo. Podnik nabízí úžasně příjemnou atmosféru a je báječné zajít sem ve dvou nebo s celou partou přátel.

Coco Bar – pozor, tady mají hříšně dobré sendviče. Ocitnete-li se poblíž tohoto podniku, neváhejte se v něm zdržet na občerstvení.

Cafeteria Yemen – kavárna jak se sluší a patří. Zajděte se sem vzpružit na dobrý kofeinový mok a odcházejte šťastní a spokojení dál prozkoumávat krásy města!

Restaurace

El Mini Bar – chcete se dobře, a přitom levně najíst? Zastavte se během procházení Madridem v tomto podniku. Najíte se tu skvěle za pár stovek, otevřeno mají od rána až do noci, takže si tu můžete dát snídani, oběd a večeři i cokoli mezi tím. Kromě jídla si tu můžete dát alkoholické i nealkoholické nápoje, zaplatit se tu dá kartou a ulovíte tady i wifi.

Los Montes de Galicia – ze střední kategorie jsme pro vás vybrali restauraci Los Montes de Galicia, kde vás jídlo vyjde na 1 000-1 500 Kč pro jednoho. Kuchyni tu vedou evropskou, středomořskou, španělskou, na své si přijdou i vegani a nabízejí tu bezlepkovou stravu. Otevřeno mají od 13.30 do 16.00 hod. a pak od 20.30 hod. do půlnoci.

Paradis Madrid – toužíte po luxusu? Pak navštivte Paradis Madrid. Lidé tu obvykle nechají pořádný balík, ale ten zážitek za to stojí. S pauzami se tu najíte dopoledne, odpoledne i večer a v noci. Ochutnat tu můžete evropskou a středomořskou kuchyni, najedí se tu i vegetariáni a celiaci.

Informace pro turisty

Jaká je bezpečnostní situace ve Španělsku a v Madridu zvlášť? Jaký je zde časový posun a na jaké počasí se připravit? Na všechno hned odpovíme.

Bezpečnostní situace

Španělsko je docela bezpečná země. Počítat ale musíte s drobnou kriminalitou, hlavně s kapsářstvím. Především ve větších městech, jako je Madrid, si dávejte pozor na své osobní věci. Kapsáři jsou tady chytří a často použijí trik na odlákání pozornosti, jako potřísnění vašeho oděvu nebo nabídka květin. Nic dramatického vás jinak za běžných podmínek nečeká.

Časové pásmo

Ve Španělsku není časový posun oproti České republice. Stejně jako my, i Španělé mají dva časy – středoevropský a letní.

Teploty

V Madridu je v červenci během dne průměrně 16-33 °C podle denní doby, v lednu 1-10 °C. Srážkově nejvydatnější jsou zimní měsíce, ty letní oproti tomu obvykle hlásí sucho. Je zde zkrátka o něco tepleji než u nás, přece jen mluvíme o jižní části Evropy.

Zajímavosti

Architektura

Na architekturu města měly vždy vliv vládnoucí dynastie. Rozhodně nejde o město s jednolitým stylem, naopak si zde na své přijdou milovníci nejrůznějších stylů. U typicky evropského Královského paláce například dodnes můžeme spatřit zbytky původního arabského opevnění. Stejně tak se zde mísí vlivy éry Habsburků a Bourbonů i moderních stylů.

Znak města

Znak Madridu je hodně pestrý.

Úsměvná fakta

1. Nejstarší fontána v Madridu se nachází v podzemí.

2. V Madridu najdeme Parque de Berlin, v němž se nachází kousek Berlínské zdi.

3. Město se sice nachází asi 500 km od moře, ale přesto je v něm největší evropský trh s rybami a mořskými plody.

4. V Madridu se tradičně koná druhý největší pochod gayů a lesbiček.

5. Nejstarší madridská restaurace funguje už od roku 1725.

Blogy

Dokumenty

Knihy

Videa

 
 

Místo

40° 25' 56.5752", -3° 42' 12.8808"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Madrid: Průvodce a zajímavá místa