Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

dest

obrazek
russavia, Wikimedia Commons

10 nejlepších destinací roku 2014 podle cestovatelů

Každý rok vyhlašuje cestovatelský server TripAdvisor anketu oblíbenosti, kde turisté volí ta nej. Plánujete dovolenou? Inspirujte se výběrem deseti nejlepších míst na planetě, kam se stojí za to tento rok vydat.

10. Šanghaj

Místo, kde se snoubí hi-tech přístup a tradice, která je v Číně velmi živá. Šanghaj přivábila pozornost již v roce 2010, kdy se zde konala světová výstava EXPO a od té doby sem míří stále větší davy turistů. Při výběru dovolené vsaďte raději na podzim, kdy tu není nesnesitelné vedro. 

Moderní a obrovskou rychlostí se rozrůstající čtvrť Pudong leží přímo naproti starým hrdým bankám vystavěným podle anglického vzoru.
Zdroj: Urashimataro, Wikimedia Commons

9. Siem Reap

Název tohoto města mnohým moc neřekne. Angkor Wat už ale ano. Známý chrámový komplex z 12. století leží blízko kambodžského Siem Reapu. Vydejte se sem meditovat o pomíjivosti života nebo prostě jenom nasávat méně známý úsek historie lidstva. 

Siem Reap je vstupním městem k slavnému chrámu Angkor Wat.
Zdroj: Flickr upload bot, Wikimedia Commons

8. Hanoj

Vietnamská metropole pulzuje životem, odhaluje část z koloniální historie země, ale je také náhledem do budoucnosti tohoto koutu světa. Ve městě najdete víc jak 600 chrámů, jezera i parky. Z Hanoje pak můžete vyrazit na okouzlující pláže nebo do úchvatných hor.  

Rikša je v celé jihovýchodní Asii nejoblíbenějším dopravním prostředkem. Je totiž většinou velmi laciná a jízda s ní je velký zážitek.
Zdroj: Aurimas, Flickr.com

7. Paříž

Kdo by čekal, že se město lásky umístí až na sedmém místě... Zkuste letos poznat atmosféru Paříže jako pravý Pařížan. Vynechte pro tentokrát návštěvy muzeí a místo toho si sedněte ke stolečku na bulváru, dejte si dlouhý oběd a popíjejte červené víno. Možná uslyšíte hrát harmonikáře pro turisty La vie en rose a tenhle sladký kýč bude perfektní.

Nejromantičtější město na světě se drží v oblíbenosti na špici, z prvních míst ho však dávno sesadily jiné destinace.
Zdroj: Cargado por Myrabella, Wikimedia Commons

6. Marrakéš

Africké město ovlivněné horkým saharským pískem je stále oblíbenější. Není divu, najdete tu příjemné lidi, okouzlující architekturu a skvěle se najíte. Nevynechejte jízdu na velbloudovi v písečných dunách a vydejte se půjčeným autem a navštivte nebeskou Jardin Majorelle.

Marrakéš hýří barvami, jednoznačně jim však dominuje červenohnědá připomínající písek na nedaleké poušti.
Zdroj: nåværende, Wikimedia Commons

5. Praha 

Je to tak, páté nejkrásnější město na světě je to naše hlavní. Možná míjíte Pražský hrad každý den cestou do práce, možná se vydáte do Prahy jednou za čas na nákupy či do divadla. Za touto naší samozřejmostí létají turisté z celého světa. Kdy jste se naposledy zastavili a užili si výhled na Vltavu a Karlův most? Udělejte si letos pár fotek z míst, kde obvykle stávají Japonci či Američané.

Notoricky známý pohled, který si do Prahy jezdí fotit turisté z celého světa.
Zdroj: Hareco, Wikimedia Commons

4. Peking

O Pekingu nejčastěji slýcháme v souvislosti s nedýchatelným smogem. Hlavní město Číny je však místo s úchvatnou historií a hrdou současností. Na místních trzích navíc ochutnáte roztodivné čínské speciality za pár korun a snadno se odsud vydáte na nedalekou Velkou čínskou zeď.

Symbol Pekingu - Tiananmen - je vstupní branou do Zakázaného města, které si vystavěla dynastie Ming jako svůj palác.
Zdroj: 张瑜, Wikimedia Commons

3. Londýn

Centrum obchodu, stylu a módy máme z Česka na dosah. Kulturní mix zde vykvasil v úžasnou atmosféru, kterou podtrhuje číhání na královnu a její potomky. Londýn milují také obdivovatelé módy a designu nebo hudby a literatury. Kupte si fish & chips zabalené do novinového papíru a při procházce naslouchejte zpěvnému britskému přízvuku.

Tower Bridge je symbolem Londýna už od roku 1894.
Zdroj: Diliff, Wikimedia Commons 

2. Řím

Řím nemá svou přezdívku věčné město jen tak pro nic za nic. Byl cool už v době Caesara a je dodnes. Projeďte si ho na půjčené motorce jako ve slavném filmu Prázdniny v Římě. A pak si dejte v kavárně pořádně silné espresso. Stoupněte si přitom k baru - ušetříte a nasajete trochu italského temperamentu.

Ve slavném Colosseu bylo 150 tisíc míst k sezení a 50 tisíc míst k stání.
Zdroj: Diliff, Wikimedia Commons

1. Istanbul

Turecké hlavní město je teď mezi turisty trend číslo 1. Lidi z celého světa sem láká kultura ležící na pomezí Evropy a Asie, mešity, bazary, staré lázně i vymoženosti nového tisíciletí. To vše bez náboženských nepokojů s exotickou atmosférou. Turecké pláže jsou překrásné, vydejte se ale letos prozkoumat Instanbul, vzkazuje TripAdvisor.

Nová mešita v Istanbulu má dva minarety s výškou 52 metrů.
Zdroj: Daxis, Flickr.com

#facebook#

Google+ profil autorky

 
 

Místo

41° 1' 1.4052", 28° 58' 18.7644"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 nejlepších destinací roku 2014 podle cestovatelů