Přejít k hlavnímu obsahu

Burj al Babas. Městečko z pohádky, nebo béčkového hororu?

Satelitní městečka jako by byla všechna stejná. Burj al Babas se ale naší představě o satelitu naprosto vymyká. Tvoří ho totiž domky, které vypadají jako malé zámky. 

Jen si nejsme jistí, jestli je to roztomilé jako pohádka Walta Disneyho, nebo nás to spíš děsí a přivádí k šílenství. Tenhle „skvost“ vznikl v Turecku necelých 200 kilometrů od Istanbulu a měl patřit tureckým boháčům, ale i těm ze Saudské Arábie nebo Spojených arabských emirátů. Projekt sice zpočátku vypadal ohromně ambiciózně, jenže na jeho konci zůstaly nové, leč neobydlené domy. A vypadá to celé naprosto bizarně

domy v Burj al Babas
Místečko je to vážně osobité...
Zdroj:
Esin Deniz / Shutterstock

Nejde přitom o nic malého. Takových zámečků je v Burj al Babas přes 700 a jen 100 z nich má své majitele. Jeden takový gotický zámeček vyjde v přepočtu na 8 až 12 miliónů korun. Uprostřed satelitu mělo stát centrum s obchody, kinem, společenskými sály, lázněmi, aquaparkem a dalšími vymoženostmi. Jenže jak už to bývá, došly peníze. Přitom by prý stačilo prodat dalších 100 domů a došlo by ke splacení dluhů. Pak by mohl projekt vstát z popela. 

Zachrání projekt turisté? 

V médiích se dokonce objevila zpráva, že by se mohl celý komplex otevřít turistům. Vstupné, které by se pohybovalo kolem 10 eur na osobu, by mohlo s rozpočtem projektu pomoct. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

21° 29' 47.364", 39° 11' 22.272"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Burj al Babas. Městečko z pohádky, nebo béčkového hororu?