Přejít k hlavnímu obsahu

Spojené arabské emiráty: Přehlídka světových „nej“ i policie v Bentley a Ferrari

Když se řeknou Spojené arabské emiráty (dále jen SAE), většina z nás si představí megalomanské stavby, luxusní sporťáky, zlaté trhy, obří nákupní centra a nekonečné pláže. Tohle všechno v SAE najdete. Jen samotná Dubaj je městem rekordů. Ohromí vás nejvyšší budova světa, nejrychlejší výtah i nejvyšší „indoor“ vodopád. Co dalšího vám zkroutí ústa do obdivného „ooo“?

Avengeři, Hulk i Spiderman na jednom místě

Dubaj se v průběhu let stala největším multi-zábavním centrem na Středním východě. Značně k tomu přispěla výstavba zábavního parku IMG World of Adventure, ve kterém narazíte třeba na Hulka, Spidermana, nebo skupinu věhlasných Avengers. Nechybí ani obrovská venkovní horská dráha světových parametrů a Lost Walley, kde se vám s tematikou Jurského parku představí různé druhy dinosaurů. Těm nejmenším návštěvníkům se rozzáří oči v části Cartoon Network, kde není o kreslené postavičky nouze. Samozřejmostí je i několik obřích kinosálů (s 5D projekcí), kavárny a restaurace v hollywoodském stylu.

Vnější prostory zábavního parku IMG World of Adventure
Park IMG World of Adventure láká na oblíbené komiksové postavy, superhrdiny, kreslené animáky i dinosaury.
Zdroj:
Bigstock.com

Za vzpínajícími se koni do Maranella? Omyl!

Neméně úžasný a hojně navštěvovaný je i zábavní park Ferrari World nacházející se v Abú Dhabí, jehož rozloha činí neuvěřitelných 200 000 m². Výstavba parku vyšla na 40 mld. USD a jen na stavbě hlavní budovy s nepřehlédnutelným logem automobilky na střeš bylo spotřebováno 35 000 tun oceli. Milovníci adrenalinu by neměli vynechat jízdu na pravděpodobně nejrychlejší horské dráze Formula Rossa, po které se můžete prohánět rychlostí až 240 km/h. Že si na Rossu netroufnete? Nevadí! V parku je na 20 dalších atrakcí a také krásná sbírka vozů Ferrari, která je mimochodem bohatší, než v domovském Maranellu.

Muzeum a zábavní park Ferrari World
V parku Ferrari World najdete na dvě desítky atrakcí i obří muzeum se supersporty.
Zdroj:
Bigstock.com

Dubaj jako místo splněných přání a světových „NEJ“

Megalomanská Dubaj – město dvacátého prvního století uhání vstříc budoucnosti bez ohledu na omezené přírodní zdroje. Pochlubit se tak může největším obchodním centrem, nejvyšším mrakodrapem světa i nejdelším zautomatizovaným metrem, které ke svému provozu nevyžaduje řidiče. Když k tomu přičtete i největší vertikální bludiště nebo nejvíce nakloněnou budovu (kam se hrabe náš Tančící dům?), jen stěží byste hledali většího rekordmana.

Dubaj – SAE
Dubaj se může pochlubit celou řadou prvenství – od nejvyššího mrakodrapu, přes nejdelší metro, až po bludiště v oblacích.
Zdroj:
Bigstock.com

Dubai Mall láká na olympijské kluziště, žraloky i sladkosti

Třeba zmíněné obchodní centrum Dubai Mall hostí 1 200 obchodů a 160 restaurací. Samozřejmostí je i multikino s dvaadvaceti sály, indoor park včetně volného pádu, kluziště olympijského formátu nebo akvárium s deseti miliony litry vody, odpovídající výškou tříposchoďovému domu, ve kterém se prohání i žraloci v největší koncentraci na světě. Centrum se rozkládá na ploše 1 124 000 m2 a kromě výše uvedeného tady najdete třeba i největší obchod s cukrovinkami na světě, jehož celková rozloha čítá 930 m2.

Dubai Mall – obchodní centrum
Největší obchodní centrum Dubai Mall láká na kryté kluziště, žraloky i největší obchod s cukrovinkami.
Zdroj:
Bigstock.com

To nejvyšší, co kdy lidská ruka postavila

Největším mrakodrapem je obří Burdž Chalífa, který byl postavený v  letech 2004-2010. Stavba, která je čtrnáctkrát vyšší než pražská Petřínská rozhledna, oslavila deset let od svého otevření a se svými 828 metry převyšuje všechny budovy světa. Výstavba megalomanské věže stála 1,5 miliardy dolarů, které kromě finanční injekce šejcha Chalífy ze sousedního emirátu Abú Zabí financovala vladařova rodina. Na vyhlídkovou plošinu „At the Top” ve 124. poschodí v 452 metrech nad zemí se dostanete nejrychlejším výtahem světa za pouhou jednu minutu.

Burdž Chalífa Dubaj
Největší mrakodrap světa Burdž Chalífa s 828 metry a výtahem, který vás vyveze na vyhlídku za jednu minutu.
Zdroj:
Bigstock.com

Metro s první třídou, vagóny pro ženy i českou výzdobou

Další raritkou je dubajské metro, které bylo v roce 2012 zapsáno do Guinessovy knihy rekordů jako nejdelší plně automatizovaný systém MHD na světě. Vystavět téměř 318 kilometrů dlouhé metro na tunách písku není tak úplně jednoduché, čemuž odpovídají také náklady. Původně odhadované náklady 15,5 bilionu AED ve finále vzrostly o téměř 80 % na 28 bilionů AED. Slavnostní otevření první linky proběhlo dne 9. 9. 2009 v 9:09:09 a hned první den metro svezlo 110 000 cestujících. Zajímavé také je, že každý první vagon vlakové soupravy je označen jako „GOLD“ a nabízí pohodlné kožené sedačky pouze pro držitele speciální karty. Najdete tady i kupé pro ženy a děti, jež chtějí cestovat nerušeně a stranou od mužů. Závěrem doplníme, že dvě stanice se mohou pochlubit výzdobou české firmy a jejích dvou designérek.

Metro v Dubaji
Nejdelší zautomatizované metro, které ke svému provozu nevyžaduje řidiče, najdete samozřejmě v Dubaji.
Zdroj:
Bigstock.com

Největší bludiště i budova, která strčí Tančící dům hravě do kapsy

Z výčtu „dubajských nej“ musíme jmenovat také největší svislé bludiště, které najdete na jedné z budov ležících u hlavní tepny Dubaje, tj. na Sheikh Zayed road. Celková plocha bludiště zabírá 3947 m² a ztratit se tady opravdu není žádný problém. Další zajímavostí je i nejvíce nakloněná budova Capital Gate, v jejichž útrobách sídlí pětihvězdičkový hotel. Hosté se tady ubytovávají ve 160 metrů vysoké budově se sklonem 18 stupňů. Capital Gate je tak čtyřikrát více nakloněná, než proslulá věž v Pizze. Díky tomu je ale její prostor využit zhruba z padesáti procent.

Capital Gate v Abú Dhabí
Tak trochu jiný „Tančící dům“ ubytovává hosty ve 160 metrů vysoké budově se sklonem 18 stupňů.
Zdroj:
Bigstock.com

Dubajská policie a její luxusní vozový park

Zvěsti o vozovém parku dubajské policie jsou pravdivé! Místní policie se může pochlubit flotilou luxusních krasavců, kterým se pod kapotou vzpínají stovky koní. Za jeden z nejzajímavějších přírůstků je považován hybridní hypersport Porsche 918 s cenovkou v přepočtu zhruba 20 miliónů korun, který v Dubaji monitoruje situace především v oblíbených turistických střediscích (s turisty se řidiči ochotně fotí). Kromě toho dubajská policie vlastní takové skvosty, jako Lamborghini Aventador, Ferrari FF, Bentley Continental GT a dokonce také Bugatti Veyron, McLaren MP4-12C nebo Ferrari FF. Zahanbit se nenechá ale ani vedlejší Abú Dhabí, kde si pořídili exotický Lykan HyperSport za 80 miliónů a kromě toho mají ještě třeba Rolls-Royce Phantom nebo Nissan GT-R.

Supersporty v Dubaji
Řidiči luxusních sporťáků se s turisty ochotně fotí. Je libo fotku s Lamborghini Aventador nebo spíš s Bentley Continental GT?
Zdroj:
Bigstock.com

Na nejkrásnější pláže narazíte v emirátu Fujairah

Fujairah leží u Ománského zálivu a nabízí ty nejkrásnější pláže v Emirátech. Pláže s bílým pískem a minimem turistů lemuje průzračně čistá voda s ideálními podmínkami pro potápění. Pozorovat tady můžete desítky rozličných živočichů, od mořských želv, přes barakudy po některé druhy žraloků. A když už jsme zmínili žraloky, vydejte se na uměle vybudovaný ostrov Shark Island ve tvaru žraločí ploutve, kde se tito tvorové často prohánějí.

Pobřeží emirátu Fujairah
Emirát Fujairah se může pochlubit tím nejkrásnějším pobřežím s téměř liduprázdnými plážemi.
Zdroj:
Bigstock.com

Závěrečné třešničky na dortu

Na závěr jsme si nechali výčet dalších „nej“, o kterých se už tolik nemluví. Pokud patříte mezi milovníky koní a dostihů, nenechte si v Dubaji ujít koňské dostihy Dubai World Cup, které se konají na závodišti Meydan. V roce tady padla rekordní výhra ve výši 10 milionů dolarů!

A od koní se přesuneme k mořským lasturám. Na dubajské policejní stanici najdete největší mozaiku z mořských lastur, která je 13,81 metrů dlouhá a 12,62 metrů široká. Vyrobilo ji 130 lidí za 45 dní z 59,835 mušlí z celého emirátského pobřeží.

Pokud dáváte přednost poněkud lesklejším a dražším ozdobám, pak zmíníme, že tady najdete i největší medailon (minci) na světě s průměrem jednoho metru. Na tloušťku má sice „jen“ 2,3 cm, jeho váha je ale úctyhodná a dosahuje 185,88 kilogramů. Neméně zajímavý je i nejdelší zlatý řetěz o délce 5 kilometrů, vyrobený ke dvacátému výročí Dubajského nákupního festivalu.

Zlato a diamanty se ale v Emirátech nevěší jen na různé části těla, ale také na vánoční stromečky. Luxusní hotel Emirates Palace v Abú Dhabí se rozhodl v roce 2010 překvapit své návštěvníky vskutku unikátním vánočním stromečkem. Na jeho větvích se houpaly ozdoby z polodrahokamů, drahokamů, zlata a stříbra, které hotel vyšly na 11 026 900 dolarů.

A přestože platí v Emirátech poměrně přísná pravidla pro popíjení alkoholu (třeba v Emirátu Sharjah nenajdete alkohol ani v hotelích), i v této oblasti si SAE drží netradiční prvenství. Ve zmíněném hotelu Emirates Palace nalili v roce 2008 hostovi sklenku koňaku značky Hardy Perfection za 2226 dolarů. Co říci závěrem? Snad jen „fí sahtak“ – na zdraví!

 
 

Místo

25° 13' 0.4908", 55° 16' 47.6076"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Spojené arabské emiráty: Přehlídka světových „nej“ i policie v Bentley a Ferrari