Přejít k hlavnímu obsahu

Bambusový most v Kambodži tvoří 50 000 bambusových stébel. Každý rok ho ale čeká smutný osud

Pokud vaše kroky povedou do Kambodži, rozhodně se vypravte do města Kampong Cham, nedaleko ostrova Pen. Mimo období dešťů se tady totiž můžete projít po unikátním bambusovém mostě, který jinde na světě nenajdete. 

Měří víc než kilometr a tvoří ho víc než 50 000 bambusových stébel. Přesto ho každý rok čeká stejný a nevyhnutelný osud. Jakmile přijdou první větší deště, místní ho strhnou.

Nekonečný příběh

Na tom by samozřejmě nebylo nic až tak zajímavého, pokud by ho v období sucha opět nepostavili. Bambusová stébla jsou před deště dobře uskladněna, aby se mohla v budoucnu opět použít. Na výstavbě mostu se každoročně podílí tisíce rodin a domácností. Není se proto čemu divit, že se most stal významnou turistickou atrakcí.

Za jeho přechod se ale platí. Místní musí uhradit asi padesát haléřů, pro turisty je cena 40x vyšší. Dvacetikoruna však žádného z turistů nezruinuje, proto jezdí most obdivovat lidé z celého světa, kteří následně sdílí zajímavé fotografie na sociálních sítích.

bambusový most Kambodža
Most každoročně staví tisícovky místních.
Zdroj:
Shutterstock

Beton ohrožuje bambus

Unikátní most tvoří v období sucha spojnici přes řeku Mekong, ovšem jakmile přijde období dešťů (od května do listopadu) je její proud příliš silný a most by strhl. Proto jej místní pokaždé rozeberou. V tu chvíli začnou po řece jezdit trajekty. Shodou okolností je provozovatel mostu Yung Oun taky provozovatelem trajektu.

Poslední roky to ale nemá jednoduché. Vrásky na čele mu totiž dělá nový betonový most (vyrostl nedaleko toho bambusového). Problémem je také nedostatek místních, kteří mají zájem se na svatbě mostu opětovně podílet. Někteří z nich si totiž našli stálé zaměstnání, jiní se z města odstěhovali.

K moři do Kambodže? Tamní pláže překvapují luxusem!

Co bude s mostem dál?

Betonový most je natolik stabilní, že jej řeka Mekong nestrhne. Za jeho přechod se navíc neplatí, a tak mají místní strach, že nahradí oblíbenost a tradici mostu bambusového. Ten mimochodem udrží nejen dospělého člověka, ale taky osoby na kole, motorce nebo v automobilu. Jaký bude osud bambusového mostu, to si nikdo dopředu netroufne tvrdit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

11° 59' 36.942", 105° 27' 18.0684"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bambusový most v Kambodži tvoří 50 000 bambusových stébel. Každý rok ho ale čeká smutný osud