Přejít k hlavnímu obsahu

Svatyně Las Lajas, poutní místo, které sahá 130 metrů nad kaňon

Na jihu Kolumbie, u hranic s Ekvádorem, se tyčí ohromná katedrála. Nebylo by na tom snad nic divného, kdyby nestála přímo nad kaňonem řeky Guáitara. S pevnou půdou ji z jedné strany spojuje 50 metrů vysoký most.

Fotografie katedrály už jste na internetu určitě zahlédli, ono je totiž poměrně těžké tenhle architektonický skvost neobvykle zasazený do přírody přehlédnout. Teď se můžete na kolosální stavbu podívat zblízka.

Od skromné kapličky k trojlodnímu chrámu

Neobvyklé není ani to, jak vlastně kostel vznikl. Na jeho místě původně prý stála mnohem skromnější kaplička, kterou později nahradil neogotický kostel. Na jeho stavbu posloužily příspěvky návštěvníků zdejších bohoslužeb a nová stavba vznikala v letech 1916 až 1946. O poutní místo uprostřed krásné jihoamerické přírody jde ale nejspíš už od 18. století a vůbec první zmínka o původní kapli pochází ze zápisků jistého španělského františkána, který se zde pohyboval v 50. a 60. letech 18. století.

Původní kaplička byla dřevěná a v roce 1802 ji nahradila rovněž skromná cihlová budova s kupolí. Stavba byla neustále rozšiřována a později vzniklo i malé náměstíčko a most se dvěma oblouky. Dnes je kostel v celé své kráse z 1. pol. 20. stol. zasvěcen Panně Marii, a to od roku 1951, kdy tak učinila římskokatolická církev.

K trojlodnímu chrámu neodmyslitelně patří i 50 metrů vysoký most o šířce 17 metrů a délce 20 metrů a krásnými románskými oblouky.

katedrála Las Lajas - Cestovinky.cz
Původní kaplička vznikla na místě, kde se objevilo zjevení na skále. Dnes je z kostela vyhledávané poutní místo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Stavbě předcházelo zjevení

Kapličku lidé postavili na místě, kde se v roce 1754 odehrál podivuhodný příběh. Bouří a deštěm tu procházela místní indiánka se svou hluchoněmou dcerou a obě jen marně hledaly úkryt. V dálce na skále se v nejtěžší chvíli objevila ozářená silueta, kterou spatřila právě hluchoněmá dívka – a pozor, vykřikla. Matce ani dceři se kupodivu nic nestalo, obě se domů vrátily ve zdraví. Na místě pak vznikla kaplička, aby tuto událost připomínala, a začali se sem scházet poutníci.

Zaujme nejen zvenčí

Zatímco od něj venku nebudete moct odvrátit zrak, uvnitř na vás čeká další vizuální hostina – nádherně bílý interiér se zlatými lemy, poctivými dřevěnými lavicemi a náboženská umělecká díla. Vzadu přímo ve skále najdeme tzv. jeskyni zázraků. V ní se nachází obraz Panny Marie z Las Lajas s Ježíškem v levé a s růžencem v pravé ruce. Vyobrazen je tu s ní i svatý František z Asisi a svatý Dominik.

Na destičkách ve skalnaté zdi můžete při návštěvě kostela nechat Panně Marie své poděkování, za cokoli.

Jak se k obdivuhodné stavbě dostat?

Ocitnete-li se v jižní části Kolumbie nebo v Ekvádoru, určitě si sem naplánujte výlet. Dostanete se sem poměrně jednoduše z městečka Ipiales asi 7 kilometrů po asfaltce – jít můžete pěšky nebo si chyťte kolektivní taxi. Nakonec vás čeká ještě 262 schodů. Od roku 2015 sem jezdí i kabinová lanovka, která celou cestu velmi usnadňuje. Konečná stanice se nachází 100 metrů od kostela a pozor, není to jen výsada „lenochů“ nebo starších osob. Z lanovky je nádherný výhled na zdejší přírodu, který stojí za to.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Svatyně Las Lajas, poutní místo, které sahá 130 metrů nad kaňon