Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Destinace, které budou v roce 2023 in: Lonely Planet doporučuje Peru, Aljašku i Německo

Vydavatelství Lonely Planet oblažilo cestovatelskou a turistickou veřejnost novým seznamem míst, která v roce 2023 doporučuje navštívit. Rozdělilo je do pěti kategorií.

Pět kategorií vzniklo kvůli přehlednosti a tomu, že ne všichni chtějí do přírody a ne každý se chce celou svou dovolenou prolenošit až do samého odletu domů. Vytvořené kategorie tedy myslí na ty, které baví jídlo, cestování, odpočinek, spojení (s místními) a poznání. Do každé z kategorií pak Lonely Planet vybralo 6 míst, která budou v roce 2023 stát za to

Jídlo

Lima (Peru), Umbrie (Itálie), Fukuoka (Japonsko), Kuala Lumpur (Malajsie), Montevideo (Uruguay) a JAR. Pokud patříte mezi ty, kteří na svých cestách rádi ochutnávají místní dobroty, pak podle Lonely Planet nebudete návštěvy těchhle míst litovat. Jižní Amerika se tentokrát vyznamenala (nebo se teprve vyznamená) – nalákat by vás mělo hlavně zdejší maso a víno. A ostatní lokality? To už musíte zjistit sami!

Kuala Lumpur
Jednou z destinací, kam Lonely Planet doporučuje vydat se za jídlem, je Kuala Lumpur.
Zdroj:
Shutterstock

Cestování

Máte-li rádi na dovolené trošku toho dobrodružství, můžete si ho příští rok užít ve vlaku z Istanbulu do Sofie a pak taky v kanadském Novém Skotsku, Bhútánu, Zambii, Západní Austrálii a v Kolumbii (tady konkrétně v NP Naturales). 

Bhútán
Bhútán nabízí třeba i pohádkovou krajinu.
Zdroj:
Shutterstock

Odpočinek

Lenošení, drinky, pláže nebo pohoda v jakékoli verzi, přesně podle vašeho gusta. To si můžete užít na ostrově Dominica (neplést s „Dominikánou“), řeckém skvostu Chalkidiki, na Jamajce, Maltě, v Jordánsku a v Indonésii (přesněji v korálovém ráji Raja Ampat). Ruku na srdce – na těchhle místech se chtěl třeba i jeden den válet každý.

Chalkidiki
Není Chalkidiki ráj? Je to ráj!
Zdroj:
Shutterstock

Spojení

Ten, kdo rád navazuje kontakt s místními a zajímá se o kulturu do morku jejích kostí, by se měl vypravit do Ghany (konkrétně se doporučuje metropole Accra), Albánie, Sydney, Guyany a do Spojených států – na Aljašku a do Boise, hlavního města státu Idaho. Tady bude o zážitky postaráno už jen tím, že tu budete. Určitě!

Aljaška
Na Aljašku může za poznáním místních zvyků i za nezapomenutelným dobrodružstvím.
Zdroj:
Shutterstock

Poznání 

Chcete z dovolené v roce 2023 odjet nabití vědomostmi? Pak si naplánujte německé Drážďany, Marseille ve Francii, americké Nové Mexiko, El Salvador, britský Manchester nebo Jih Skotska (region South od Scotland). Co si budeme povídat, brali bychom všechno. 

Marseille
Marseille není tak daleko, klidně se sem dá vyrazit na prodloužený víkend!
Zdroj:
Shutterstock

Necháte se inspirovat seznamem Lonely Planet pro rok 2023, nebo pojedete po vlastní ose a splníte si své osobní cestovatelské přání? 

Zdroj

 
 

Místo

-12° 2' 46.9428", -77° 2' 33.918"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Destinace, které budou v roce 2023 in: Lonely Planet doporučuje Peru, Aljašku i Německo