Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na výlet v okolí Liberce. Na severu Čech na vás čekají úplné poklady

V Česku je prostě krásně a severní Čechy jsou toho důkazem. Chystáte-li se strávit nějaký čas v Liberci nebo jeho okolí, nechte se inspirovat našimi tipy na jednodenní výlety.

Hrady, skály, lesy, voda. Severní Čechy patří neprávem k podceňovaným lokalitám naší nádherné země. Nabízí totiž úplné skvosty, ať už ty, které vznikly lidskou rukou, nebo ty, které vytvořila matička příroda. Pojďme se podívat na pět z nich. Ještěd vynecháváme, protože ten je úplně jasný.

Doksy, Máchovo jezero a Bezděz

Z Liberce je to do Doks necelou hodinu jízdy autem. Ve městě najdete zámek, Muzeum Čtyřlístku, ke břehům Máchova jezera je to, co by kamenem dohodil, a když se budete chtít podívat na romantický hrad Bezděz, klidnou procházkou se na něj dostanete přímo z města. Trasa měří asi 7 kilometrů.

Bezděz z dálky
Na Bezděz můžete v pohodě dojít i z Doks.
Zdroj:
Bigstockphoto

Další krásná procházka je kolem Máchova jezera, při které projdete okraj Starých Splavů a pak třeba kolem Břehyňského rybníka. Dáte si tak necelých 14 kilometrů téměř bez jakéhokoli stoupání.

Hrad Trosky

Asi půl hodiny jízdy autem to trvá z Liberce k hradu Trosky v Českém ráji. Pokud nebudete mít moc času, můžete zaparkovat asi 500 metrů pod zříceninou a krátce se projít, ovšem samozřejmě řádně do kopce. A proč by vás měl hrad zajímat?

Trosky jsou známé tím, jak ční do okolní krajiny, a taky svou siluetou se dvěma věžemi – Pannou (tou vyšší) a Babou (tou nižší). Zřícenina je jednou z těch nejnavštěvovanějších u nás, pochází ze 14. století a významná byla hlavně během husitských válek, kdy byl velkou oporou katolického hnutí. Mezi dvěma věžemi dodnes zůstává protáhlé hradní jádro se dvěma paláci. Hrad od letoška dokonce patří mezi národní kulturní památky.

K oběma věžím se váže pověst o Pánovi z Bergova, který musel z hradu odcestovat. Proto předal vládu na hradě své matce Marii a dceři Karolíně. První měsíce jejich vlády bylo všechno v pořádku, později se ale dámy rozhádaly, protože Karolína začala přemýšlet o tom, že by vládla sama. To ale nechtěla pro její nerozvážnost Marie dopustit. Nakonec si každá zabrala jednu věž a jedna na druhou z té své křičela, což bylo slyšet i v podhradí. Jednoho dne ale vřeštění přestalo a na hrad se vydal chasník, aby zjistil, co se se ženami stalo. Nebylo po nich ale ani památky. Nakonec po nich byly „pojmenovány“ obě věže.

hrad Trosky
Trosky vyčnívají do okolní krajiny a jsou symbolem celé oblasti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Prachovské skály

Prachovské skály patří k absolutním českým evergreenům, a kdo je nenavštíví, ten jako by nežil v Česku. K pískovcovému skalnímu městu dojedete z Liberce autem za 45 minut. Projít se tu můžete mezi skalami, ale vydat se může i výš na plošiny, odkud je nádherný pohled nejen na samotné skály, ale i na Český ráj. Kromě procházky si tu můžete užít i lezení!

Prachovské skály
Pískovcové skalní město v Českém ráji patří k těm nejkrásnějším místům, které lze v severních Čechách navštívit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Najdete tu malý okruh (1,5 km a 2 vyhlídky), velký okruh (3,5 km a 8 vyhlídek) a trasu pro kočárky, na kterou můžete nastoupit ne na parkovišti u skal, ale v obci Prachov. Turistům bez kočárku doporučujeme projít oba dva okruhy, které dohromady dávají pět nádherných kilometrů v překrásné přírodě.

Bozkovské jeskyně

Za necelou hodinku můžete z Liberce dojet do obce Bozkov, na jejímž okraji se nacházejí dolomitové jeskyně. Vznikly tu díky korozivní činnosti podzemní vody a tvoří dva takřka samostatné systémy chodeb a síní, které byly propojeny průkopy a štolou. Nejnižší části jeskyní jsou zaplaveny, takže tu vznikají největší jezera svého druhu v Čechách. Chodby měří 1 118 m, což tento systém činí tím nejdelším dolomitovým jeskynním systémem u nás.

Při návštěvě se připravte na teploty 7,5–9 °C. Prohlídka trvá 45 minut, přístupných je jen 400 m.

Bozkovské jeskyně
V Bozkovských dolomitových jeskyních jsou rozmanité útvary i podzemní jezera.
Zdroj:
Bigstockphoto

Harrachov

Při návštěvě Liberce a jeho blízkého okolí se můžete vydat i na okraj Krkonoš, do Harrachova. K vidění je tu nejen samotné horské městečko, ale taky skokanské můstky a oblíbený Mumlavský vodopád, ke kterému v pohodě dojdou i ti méně zdatní nebo děti.

Mumlavský vodopád je vysoký 10 metrů a jde o jeden z nejmohutnějších vodopádů u nás. Zajímavý je i tzv. obřími hrnci a kotly, což jsou prohlubně, které vznikají rotačním pohybem vody. Dosahují průměru i 6 m a hloubky až 3 m.

Mumlavský vodopád
Mumlavský vodopád najdete asi 2 kilometry od centra Harrachova.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ať už se vypravíte kamkoli, přejeme vám krásný a povedený výlet!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 45' 58.6116", 15° 3' 15.6204"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na výlet v okolí Liberce. Na severu Čech na vás čekají úplné poklady