Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Český ráj jako na dlani. Prachovské skály si zamiluje každý

Tenhle nádherný kousek Česka a konkrétně Českého ráje jen tak neomrzí. A to ani nemusíte být horolezci, horolezkyně nebo horolezčata.

Prachovské skály jsou pravděpodobně tou nejznámější částí CHKO Český ráj. Kdo v téhle lokalitě nebyl, ten snad ani nemůže v klidu spát. Na druhou stranu – když už si sem začnete plánovat výlet, uděláte nejlíp, když to nebude v sezónní špičce. S davy dalších turistů se tu totiž ve štrúdlu sunout nechcete.

Malebnou pískovcovou skalní oblast najdete asi 90 kilometrů severovýchodně od Prahy, jen co by kamenem dohodil od pohádkového Jičína. Skalní masiv pochází z období druhohor a jeho útvary vznikly jako usazeniny mělkého křídového moře. 

Prachovské skály schody
Oblastí Prachovských skal vás provede síť turistických značek.
Zdroj:
Shutterstock

Místo pro pravěké obydlí i bitvu

Podle archeologických nálezů se oblast těšila oblibě lidí už v době kamenné, příslušníci slovanských kmenů si cenili bezpečí, které jim skály poskytovaly. Když mezi nimi místy vytvořili valy, nemuseli se nejspíš neustále otáčet přes rameno, jestli se je někdo nechystá sprovodit ze světa.

Na konci 13. století tu na jednom z vršků vznikl hrad, později ho doplnilo několik osad, které zase zanikly během rozvratu celého panství. Historicky zajímavý je rok 1866, kdy se nedaleko skal odehrála jedna z bitev Prusko-rakouské války, v níž zabodovali méně početní Prusové. 

Teprve s blížícím se příchodem 19. století sem začali chodit turisté a horolezci, kteří si skály hned zamilovali. V roce 1933 se skály staly státní přírodní rezervací.

Prachovské skály a výhled
Prachovské skály jsou součástí CHKO Český ráj.
Zdroj:
Shutterstock

Co si nenechat ujít?

Když se rozhodnete vydat se na prohlídku i 40 metrů vysokých skalních útvarů, budete mít na výběr mezi žlutou, červenou a zelenou trasou (nebo si klidně dejte všechny). 

Žlutá trasa měří 1,5 kilometru a projdete ji za 45 minut. Je nenáročná, nabídne vám vyhlídku na Český ráj a zavede vás do Myší díry, jež je nejužším místem celé lokality, a do Císařské chodby, kterou se v dávných dobách nechal nést císař František I. na nosítkách. 

Červená trasa měří 2,5 kilometru a v klidu ji projdete během 1,5 hodiny. Je zlatou střední cestou, na kterou se můžete vydat se staršími dětmi, stejně tak je vhodná i pro zdatné seniory. Cestou se podíváte na vyhlídku Českého ráje a vyhlídku Míru, z níž uvidíte jádro Prachovských skal, Ještěd, Trosky, a za příznivých podmínek dokonce i Bezděz. Určitě nepřehlédnete Mnicha, což je název nejvyšší zdejší skály.

Prachovské skály shora
Ať už procházíte mezi skalami, nebo se na ně díváte z výšky, krása je všude kolem.
Zdroj:
Shutterstock

Zelená trasa potěší všechny, kteří mají dost času i energie. Na ní se totiž dostanete třeba na útvar zvaný Šikmá věž, na Rumcajsovu nebo Hakenovu vyhlídku a další krásná místa. Měří 3,5 kilometru a procházka po ní trvá asi 2 hodiny.

Zmínit musíme i trasu pro kočárky, která spojuje parkoviště v Prachově a rozcestí U buku. Odtud se dostanete ještě na Pechovu vyhlídku, ale vrátit se musíte tou samou cestou zpátky. Trasa je dlouhá až 5 kilometrů. 

Prachovské skály a slunce
Zdejší pískovcové skalní město je úžasné a líbí se velkým i malým návštěvníkům.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické informace pro hladký průběh

Za vstup do Prachovských skal se platí, a to na celý den. V hlavní sezóně (od 1. 6. do 30. 9.) 120 Kč za dospělého, 60 Kč za děti od 6 let, studenty do 26 let, invalidy a seniory nad 65 let. Děti do 5 let můžou do skal zdarma a za pejska zaplatíte 10 Kč. Využít můžete taky nabídku rodinného vstupného za 300 Kč pro 2 dospělé a 2 děti. 

Mimo hlavní sezónu, tedy od 1. 10. do 31. 5., stojí vstupenka pro dospělého 100 Kč, snížené vstupné pro děti od 6 let, pro studenty do 26 let, invalidy a seniory nad 65 let je 50 Kč. Za pejska zaplatíte 10 Kč a rodinné vstupné pro 2 dospělé a 2 děti činí 250 Kč.

Počítejte taky s parkovným – osobní auto nebo motorku tu můžete nechat celý den stát za 100 Kč, karavan za 350 Kč. 

Turistické centrum je otevřené od 9.00 do 18.00 hod. (od června do září včetně) nebo od 9.00 do 17.00 hod. (po zbytek roku).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 28' 1.3044", 15° 17' 26.43"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Český ráj jako na dlani. Prachovské skály si zamiluje každý