Přejít k hlavnímu obsahu

Sedm divů Česka: Vysílač s restaurací na Ještědu se dotýká oblak

Dominanta Liberce a širého okolí – Ještěd je v zimě jako pohádka o ledové královně. Stejně krásná a mrazivá. Zároveň jde o jeden ze Sedmi divů Česka podle čtenářů portálu iDnes.

Co je na téhle stavbě tak zajímavého a proč se stala jednou z nejnavštěvovanějších dominant Česka? Odpovědi na tyto a spoustu dalších otázek najdete v dnešním článku.

Hyperboloid na pořádném kopečku

Hotel a televizní vysílač na Ještědu, který svým tvarem připomíná jednodílný hyperboloid, byl stavěn v letech 1966 až 1973. Jeho výška dosahuje úctyhodných 100 metrů a půdorys stavby má průměr více než 30 metrů. Duchovním (a ve své podstatě i tím skutečným) autorem stavby je architekt Karel Hubáček, kterému se statikou stavby pomáhal Zdeněk Patrman. O vnitřní výbavu stavby se poté postaral Otakar Binar. P.

Jeden hotel za druhým

Raritou vysílače je též skutečnost, že je jeho součástí restaurace a hotel. Ovšem v případě hotelu nejde o původní stavbu. Před vybudováním současného hotelu stával na vrcholu hory od poloviny 19. století hotel, v jehož blízkosti byl na počátku 20. století, s ohledem na zájem turistů vybudován další. Stavby byly ze dřeva a obě v šedesátých letech 20. století shořely.

Symbol Liberce a kandidát na seznam UNESCO

Silueta stavby se objevuje ve znaku města, kraje, zdejší vysoké školy či místního prvoligového fotbalového klubu Slovan Liberec. Zároveň je orientačním bodem a dominantou kraje. Objevila se také ve známém filmu Grandhotel a sbírá jedno ocenění za druhým.

Objekt je od roku 1998 kulturní památkou České republiky, od počátku roku 2006 národní kulturní památkou a od roku 2007 je uveden na Indikativním seznamu kulturních statků České republiky, z něhož jsou vybírány stavby navrhované k zařazení do Seznamu světového dědictví UNESCO. Zároveň se stal jedním ze Sedmi divů Česka.

Unikát Liberce má co nabídnout v zimě i v létě
Zdroj: Bigstockphoto

Restaurace, kam bez teplých ponožek nejezděte

Dostat se na Ještěd není jen tak. Pokud sem tedy míříte po vlastní trase. K vysílači a restauraci se samozřejmě můžete nechat vyvézt lanovkou, ale to přeci není tak úplně ono. Nicméně po útrpné cestě vám jistě bodne horká polévka v místní restauraci, která nabízí okouzlující výhledy n a okolí. Celkem se sem posadí téměř 200 hostů.

Pokud byste se chtěli v hotelu ubytovat, bude vám nabídnuto některé z 59 lůžek. V zimní sezóně je vám k dispozici blízký lyžařský areál, léto je jako stvořené pro výlety do okolí.

Lanovka jako technická zajímavost

Technickou zajímavostí a dodnes velmi atraktivním dopravním prostředkem, kterým je možno velmi rychle a pohodlně dosáhnout vrcholu Ještědu, je kabinová lanovka. Ve skutečnosti jde o druhou nejstarší kabinovou lanovku v České republice. První byla vybudována roku 1928 v Krkonoších z Janských Lázní na Černou horu. Stavba lanovky byla započata v roce 1932 a už o rok později se mohli případní zájemci lanovkou svézt. Celková délka dráhy byla 1 183 metrů.

Lanovku bylo potřeba rekonstruovat

Lanová dráha byla schopna v kyvadlovém provozu přepravit až 330 osob za hodinu a provoz lanovky byl bez větších potíží zajišťován až do roku 1971, kdy již byla původní technologie natolik opotřebovaná, že muselo dojít k zastavení lanové dráhy. V roce 1972 bylo rozhodnuto o celkové rekonstrukci lanovky, která probíhala až do roku 1975. Zajímavostí zůstává, že tato přestavba byla delší než samotná výstavba kabinové lanovky. Celková dráha byla prodloužena na 1 188 metrů a nyní je schopna lanovka přepravit úctyhodných 525 osob za hodinu.

Na Ještěd vede druhá nejstarší kabinová lanovka v Česku
Zdroj: Bigstockphoto

Unikát Liberecka, který musíte spatřit na vlastní oči

Vysílač s restaurací a hotelem na Ještědu je jedním z kouzelných míst, která nás přitahují doslova jako magnet. Díky lanovce se k vysílači dostanou i pohybově znevýhodněné osoby nebo rodiny s menšími dětmi. Skutečností zůstává, že Ještěd má co nabídnout v zimě i v létě. V zimě si můžete zalyžovat na 13 kilometrech sjezdových tratích, v létě prozkoumat krásy Jizerských hor, zamířit do nedalekého aquaparku Babylon anebo se vydat na cyklovýlet po některé z perfektně značených cyklostezek v Libereckém kraji.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 43' 57.2808", 14° 59' 4.7544"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sedm divů Česka: Vysílač s restaurací na Ještědu se dotýká oblak