Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Burdž Chalífa trhá nebesa i rekordy

Ještě před tím, než vyrostl, zlomil tento mrakodrap rekord. Po dostavění jich překonal dalších patnáct. Dubaj je sama o sobě zajímavým místem plným extrémů, hi-tech centrem uprostřed pouště. Své nejvyšší budově však město většinou nesahá ani po paty - a to doslova.

Nejvyšší budovou světa již dva roky před svým otevřením

Pro zajímavost, pomník patrona české země z Václavského náměstí by se do nejvyšší budovy Dubaje vešel na výšku i s kopím sto patnáctkrát, Petřínská rozhledna třináctkrát a nejvyšší budova České republiky brněnská AZ Tower sedmkrát.

Pod Burdž Chalífa je atrakce, kterou si můžete prohlédnout i z půlkilometrové výšky a pořád to bude zážitek - zpívající fontány.
Zdroj: Rokaszil, Wikimedia Commons

Už od prvních náznaků budila stavba Burdž Chalífa obdiv, ale i rozporuplné reakce. Dva roky před svým dokončením se stala nejvyšší budou světa. A to i přesto že developer úzkostlivě tajil její konečnou výšku. Ta se nakonec vyšplhala na 828 metrů a 189 podlaží. Při pohledu zdola se zdá být nekonečná, při pohledu shora pak vypadá jako vysoký kužel zapíchnutý do žlutého mraveniště.

Oslava otevření Burdž Chalífa byla opravdu pompézní.
Zdroj: Hisham Binsuwaif, Wikimedia Commons

Nejrychlejší výtahy na planetě by v obci dostaly pokutu

Jaké jsou ty světové rekordy? Krom nejvyšší obytné budovy světa či největší nekotvené stavby má také největší počet pater, nejmohutnější výtahovou instalaci nebo nejrychlejší výtahy na světě, které sviští rychlostí 65 kilometrů za hodinu. Drží také kuriózní rekordy: ukrývá nejvýše položenou mešitu (kterou najdete ve 158. patře), stal se dějištěm nejdelšího base jumpu. Jak dlouho trval? Pouhou minutu a půl, za kterou však Nasr Al Niyadi a Omar Al Hegelan však nabrali rychlost 220 kilometrů za hodinu.

Za několik let své existence přilákala budova už řadu filmařů. Spatřit jste ji mohli například v hollywoodském trháku Mission: Impossible - Ghost protocol s Tomem Cruisem v hlavní roli.
Zdroj: Leandro Neumann Ciuffo, Wikimedia Commons

První detailně zmapovaná budova Googlem

Za svou první detailně zmapovanou budovu si ji vybrala společnost Google, která nafotila její vnitřní labyrint na své Street view. Ostatní nafocené budovy se řadily až za Burdž Chalífa. Google se pustil do focení opravdu důkladně, takže si můžete prohlédnout dokonce i záběry ze špičky mrakodrapu. Tam se samozřejmě běžní návštěvníci nedostanou. Musí jim postačit 124. patro. Dechberoucí výhledy si ale mohou užívat také hosté hotelu, který zabírá 37 pater či majitelé devíti set luxusních bytů. Potrénovat si kraula pak můžete v 78. patře.

O čem se moc nemluví

Ne vše je ale na Burdž Chalífa úžasné a krásné. Několik tisíc dělníků zejména z rozvojových asijských zemí na krátkou dobu přerušilo stavbu svými protesty. Místa, jejichž pronájem na noc dnes stojí zhruba tolik jako dělá lehce podprůměrný měsíční plat v Česku, stavěli chudí dělníci. Jejich celodenní mzdu by mnozí nechtěli vzít ani jako hodinovou taxu. Zkušení tesaři si vydělali kolem 7,6 dolaru za den, obyčejní dělníci pak 4 dolary za den. Ministerstvo práce Spojených arabských emirátů navíc zaznamenalo přes pět a půl tisíce stížností na nevyplácení i těchto nízkých mezd. Zjistilo se také, že některé společnosti zadržely dělníkům hned po příjezdu do země pasy, aby se nemohli vracet domů.

Malé srovnání mrakodrapů nabízí představu o výšce budovy.
Zdroj: Astronaut, Wikimedia Commons

Více než 1,5 milionu turistů ročně

I tak ale Burdž Chalífa láká obrovské množství návštěvníků. Jeho výtahy každý rok svezou více než jeden a půl milionu turistů. Návštěva však rozhodně není zadarmo. Nejlevnější typ vstupenky vás přijde na 125 dirhamů (vynásobte aktuálním kurzem 6,7, abyste získali přehled v korunách).

 
 

Místo

25° 11' 49.7004", 55° 16' 26.7996"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Burdž Chalífa trhá nebesa i rekordy