Přejít k hlavnímu obsahu

Čína staví první lesní město světa. Bojuje tak proti změnám klimatu

Poblíž jihočínského města Liou-čou (provincie Kuang-si) má do tří let vyrůst unikátní lesní město. Forest City, které navrhl tým Stefano Boeri Architetti, by mělo pojmout na 30 000 lidí a vyrůst by tady mělo 40 000 stromů a 1 000 000 rostlin více než 100 druhů. Rostliny každoročně absorbují 10 000 tun oxidu uhličitého a 57 tun znečišťujících látek. Zároveň také vyprodukují na 900 tun kyslíku. Čína tak má nový způsob, jak bojovat proti změnám klimatu.

Co všechno Forest City zvládne?

 

Velkoměsta Číny jsou utopená ve smogu. Tisíce továren, uhelných elektráren a miliony aut, které nesplňují jakékoli emisní normy, postupně devastují životní prostředí a ničí zdraví rostlinám, živočichům i lidem. I to byl jeden z důvodů, který vedl ke vzniku Forest City. První lesní město světa pomůže snížit průměrnou teplotu vzduchu, zlepšit kvalitu místního ovzduší, vytvořit protihlukové bariéry a přírodní stanoviště a zlepšit biodiverzitu v regionu. K tomu všemu mu bude dopomáhat obnovitelná energie zastoupená energií geotermální a sluneční.

Velké vize

 

Lesní město by mělo být vystavěno na sever od města Liou-Čou v hornaté čínské autonomní oblasti Kuang-si a bude se rozprostírat na 175 hektarech podél řeky Liou-ťian. Spojení tady bude zajištěno rychlovlaky a elektromobily. Součástí tohoto velkolepého projektu budou kromě rezidenčního bydlení i obchodní zóny, rekreační oblasti, nemocnice a dvě školy. Podle dostupných informací by mělo být unikátní lesní město dokončeno v průběhu roku 2020. Architekt projektu Stefano Boeri se mimo jiné proslavil také konceptem vertikálního lesa -  modelem obytné budovy osázené rostlinami, anebo stavbou multifunkčního kongresového centra Villa Mediterranée.

 
 

Místo

24° 18' 59.6988", 109° 24' 48.726"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čína staví první lesní město světa. Bojuje tak proti změnám klimatu