Stoleté vejce

Na první pohled nepoznáte, jestli v ruce držíte oslizlý kámen ze dna bažiny, nebo čínskou delikatesu. Stoleté (někdy též nazývané tisícileté) vejce totiž klame tělem.
O tom, že se právě díváte na něco, co by vám zanedlouho mělo skončit na talíři, nedej bože v žaludku, vás pravděpodobně nepřesvědčí ani sírový zápach, který se z pokrmu line. I přes výše uvedené ale stoleté vejce Číňané milují a považují ho za opravdovou delikatesu.
Navzdory názvu téhle pochutiny opravdu nejde o vajíčko, které by „zrálo“ dlouhých 100 let. Základ jeho přípravy tvoří syrová kachní, slepičí nebo křepelčí vejce, které se nakládá do směsi jílu, vápna, popela, čaje a rýžových otrub. Směs odstartuje zásaditou fermentaci a postupně kolem vajec ztvrdne, čímž vznikne bariéra, která po celou dobu vejce chrání před oxidací a bakteriemi. Takto vajíčko odpočívá několik dlouhých týdnů.
Samotný proces tříměsíční fermentace zcela zásadním způsobem mění složení a strukturu vejce. Bílek se promění v tmavě hnědou průsvitnou želatinu, zatímco žloutek se zbarví do šedo-zeleno-modra a získá krémovou konzistenci a pronikavou vůni, kterou mnozí přirovnávají ke čpavku. Takto upravené vejce pak bez větší péče vydrží v lednici klidně další půlrok!
Zajímavost: Jeden z dávných příběhů říká, že stoleté vejce vzniklo úplnou náhodou. Jistý farmář prý našel zapomenuté kachní vejce v kaluži vápna. Namísto likvidace ho ochutnal. A překvapivě ho chuť takto „fermentovaného“ vajíčka zaujala.
Extrémní kuchyně: Šedesáticentimetrový macek se srká zaživa. Udusí se až cestou do žaludku
Stoleté vejce se konzumuje už několik století zejména v jižní Číně (např. v provinciích Chu-nan nebo Kuang-tung). Běžně je ale tahle pochutina k dostání i v čínských supermarketech po celém světě. Najdete ho v etnických restauracích, specializovaných obchodech s asijskými potravinami a občas i na tržnicích.
Stoleté vejce se konzumuje samotné nebo společně s tofu a sójovou omáčkou, případně v salátech nebo v tradiční rýžové kaši zvané congee.
Ačkoliv jde o vysoce ceněnou delikatesu, která je mezi Číňany velmi oblíbená, cena staletého vajíčka se pohybuje mezi 50 a 150 korunami. V Číně koupíte 6 kusů už za 30 až 40 Kč. A jak tahle „delikatesa“ vlastně chutná?
Ti, kteří se již staleté vejce odvážili ochutnat, se svorně shodují na tom, že jeho chuť je sýrová s jemným ocasem čpavku. Pokud si na ochutnávku troufnete, můžete stoleté vejce zakoupit ve specializovaných asijských obchodech, případně si ho poručit v některé z asijských restaurací.
Použité zdroje: