Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Zelený žloutek, zápach smrti a chuť sýra. Tohle vejce vám vydrží v lednici klidně i půl roku

Na první pohled nepoznáte, jestli v ruce držíte oslizlý kámen ze dna bažiny, nebo čínskou delikatesu. Stoleté (někdy též nazývané tisícileté) vejce totiž klame tělem.

O tom, že se právě díváte na něco, co by vám zanedlouho mělo skončit na talíři, nedej bože v žaludku, vás pravděpodobně nepřesvědčí ani sírový zápach, který se z pokrmu line. I přes výše uvedené ale stoleté vejce Číňané milují a považují ho za opravdovou delikatesu

Vejce, které vydrží v lednici klidně půl roku

Navzdory názvu téhle pochutiny opravdu nejde o vajíčko, které by „zrálo“ dlouhých 100 let. Základ jeho přípravy tvoří syrová kachní, slepičí nebo křepelčí vejce, které se nakládá do směsi jílu, vápna, popela, čaje a rýžových otrub. Směs odstartuje zásaditou fermentaci a postupně kolem vajec ztvrdne, čímž vznikne bariéra, která po celou dobu vejce chrání před oxidací a bakteriemi. Takto vajíčko odpočívá několik dlouhých týdnů. 

Syrové vejce se nechává fermentovat ve směsi jílu, vápna, popela, čaje a rýžových otrub.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: „Vejce mladých chlapců“ jsou vařená v moči školáků. Stojí pětikorunu a strávníci je milují

Samotný proces tříměsíční fermentace zcela zásadním způsobem mění složení a strukturu vejce. Bílek se promění v tmavě hnědou průsvitnou želatinu, zatímco žloutek se zbarví do šedo-zeleno-modra a získá krémovou konzistenci a pronikavou vůni, kterou mnozí přirovnávají ke čpavku. Takto upravené vejce pak bez větší péče vydrží v lednici klidně další půlrok!

Zajímavost: Jeden z dávných příběhů říká, že stoleté vejce vzniklo úplnou náhodou. Jistý farmář prý našel zapomenuté kachní vejce v kaluži vápna. Namísto likvidace ho ochutnal. A překvapivě ho chuť takto „fermentovaného“ vajíčka zaujala. 

Celý proces fermentace trvá okolo tří měsíců.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: Šedesáticentimetrový macek se srká zaživa. Udusí se až cestou do žaludku

Ceněná specialita, která stojí stovku a chutná po sýru

Stoleté vejce se konzumuje už několik století zejména v jižní Číně (např. v provinciích Chu-nan nebo Kuang-tung). Běžně je ale tahle pochutina k dostání i v čínských supermarketech po celém světě. Najdete ho v etnických restauracích, specializovaných obchodech s asijskými potravinami a občas i na tržnicích.

Stoleté vejce se konzumuje samotné nebo společně s tofu a sójovou omáčkou, případně v salátech nebo v tradiční rýžové kaši zvané congee

Ačkoliv jde o vysoce ceněnou delikatesu, která je mezi Číňany velmi oblíbená, cena staletého vajíčka se pohybuje mezi 50 a 150 korunami. V Číně koupíte 6 kusů už za 30 až 40 Kč. A jak tahle „delikatesa“ vlastně chutná? 

Ti, kteří se již staleté vejce odvážili ochutnat, se svorně shodují na tom, že jeho chuť je sýrová s jemným ocasem čpavku. Pokud si na ochutnávku troufnete, můžete stoleté vejce zakoupit ve specializovaných asijských obchodech, případně si ho poručit v některé z asijských restaurací. 

Použité zdroje:

  • britannica.com/topic/century-egg
  • en.wikipedia.org/wiki/Century_egg
  • seriouseats.com/century-egg-salad-recipe
  • masterclass.com/articles/century-eggs-explained-plus-century-egg-recipe
     
 
 

Místo

33° 22' 45.2304", 116° 6' 48.8763"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Zelený žloutek, zápach smrti a chuť sýra. Tohle vejce vám vydrží v lednici klidně i půl roku