Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat obytný vůz? Tipy pro dokonalé pohodlí na cestách

Pokud se chystáte na čtyřkolové dobrodružství, ale nevíte, jak vybrat obytný vůz, položte si nejdřív dvě otázky: proč ho pořizujete a co od něj čekáte.

Zcela zásadní je, kolik vás bude v obytném voze cestovat. Pokud jste jen dva, nocovat můžete klidně na matraci ve svém autě. Se vzrůstajícím počtem členů posádky ale musí růst i velikost vozu, což s sebou nese jisté výhody, ale i nevýhody.

Jaké jsou možnosti?

Na výběr máte z několika možností: kromě vlastního auta můžete jet taky dodávkou s upraveným vnitřkem, karavanem nebo obytným vozem.

Mějte na paměti, že čím větší vůz je, tím horší jsou jeho jízdní vlastnosti. Na silnici se s ním hůř manipuluje, obzvlášť v zatáčkách nebo když fouká, a má vyšší spotřebu. Pro řidiče, který s obytným vozem nikdy předtím nejel, bude taková cesta psychicky náročnější než s osobním autem a pravděpodobně bude trvat déle.

V potaz byste měli vzít i fakt, že jsou místa, kam se s vysokým nebo dlouhým obytným vozem nedostanete; budete muset hledat alternativní cesty, které můžou cestování zkomplikovat.

Otázky, které vám pomohou vybrat obytný vůz

Jak často, dlouho a kam budete cestovat? – Pokud plánujete delší pobyty nejen u nás, ale i v zahraničí, investice do většího a vybavenějšího vozu se vyplatí, protože náklady se snižují se vzrůstajícím počtem cest. Destinace má zase vliv na velikost a vybavení vozu. Budete přespávat v kempech, nebo kempovat na volno? – V případě druhého je vhodné, aby byl váš obytný vůz vybavený i koupelnou a kuchyňkou.

Jaké vybavení budete vozit s sebou? – Jestli jste třeba vášniví cyklisti nebo vodáci, musíte vůz vybírat s ohledem na dostatečný úložný prostor. Zároveň nezapomínejte, že nejen váha vašeho nákladu, ale i celé posádky má vliv na doložnost vozu.

Jaké pohodlí očekáváte? – K téhle otázce se vztahuje hned několik podotázek, např. jestli je pro vás důležitější větší koupelna, nebo větší obytný prostor, jak dobře musí být vůz tepelně izolovaný, jak velkou potřebujete postel, jestli potřebujete troubu atd.

Kolik kilometrů chcete ročně najezdit? – Pohlídejte si zejména spotřebu paliva a výkon motoru, dodatečně taky pohodlí sedaček. A pokud myslíte, že už máte svého favorita, nejprve si ho půjčte na projížďku, abyste se ujistili, že je pro vás ten pravý.

spaní v autě
Cestujete sami nebo ve dvou? Pak můžete v pohodě přespat i ve větším osobním autě.
Zdroj:
Shutterstock

Cestování osobním automobilem

Než se vydáte na cestu, měli byste si zjistit, jestli je vaše auto na takové dobrodružství vůbec vhodné: je dostatečně velké, abyste si v něm mohli pohodlně lehnout? Vejde se vám na sedačky matrace? Jdou sklopit všechny sedačky, nebo jen ty zadní? Myslete také na to, že s vámi pojedou i kufry a jiná zavazadla. Zbyde vám s nimi dostatek místa na pohodlné nocování?

Cesta osobním autem je oproti větším obytným vozům míň pohodlná a vhodná pro menší počet lidí. Taky do něj nedostanete koupelnu nebo plně vybavenou kuchyň, což může být na obtíž obzvlášť, když kempujete na volno. A co teprve, když začne na dovolené pršet? Na klaustrofobní ponorkovou nemoc je zaděláno...

Výhody cestování autem jsou stejné jako u jiných obytných vozů – nocování zdarma. Oproti větším vozům se s autem lépe manipuluje a pravděpodobně se s ním dostanete všude.

Cestování dodávkou s obytnou vestavbou

Oproti osobnímu autu pojme obytná dodávka o něco víc cestujících. Nabízeným komfortem cestování auto rozhodně předčí a svými kompaktními rozměry zase strčí do kapsy přívěsy a karavany. Má díky nim lepší jízdní vlastnosti než větší obytné vozy, řídí se podobně osobnímu autu a má i nižší spotřebu.

Zároveň je ale samozřejmě uvnitř menší než velké obytné vozy a poskytuje menší úložný prostor. Z obytných vozů se nejhůř izoluje. I tak je pravděpodobně nejvhodnější volbou pro ty, kteří chtějí cestovat na delší vzdálenosti, ale netroufají si na větší vozy.

Obytný vůz, nebo karavan?

Pokud chcete investovat do většího obytného vozu, volit budete mezi obytným vozem, který má vlastní řízení, nebo karavanem, který se připojí za osobní auto.

Karavany (obytné přívěsy) bývají prostornější a vhodnější pro zastávky v kempech, kde je necháte a po okolí můžete výletit autem. Musíte mít ale odpovídající tažné vozidlo a počítat s tím, že s karavanem za zády budete muset maximální rychlost omezit na cca 100 km/hod.

Obytné vozy se oproti karavanům víc hodí na poznávací dovolené, při kterých budete cestovat z místa na místo, aniž byste museli využívat kempy. Oproti dodávkám nebo osobním autům jsou dobře tepelně izolované a prostorné.

Výhody volného kempování

Nespornou výhodou cestování obytným vozem je možnost volného kempování – jinými slovy, zaparkování vozu (skoro) kdekoliv. Ne každá země ale tenhle luxus podporuje, měli byste si proto předem zjistit, kde je povoleno.

U nás můžete volně kempovat všude kromě CHKO, národních parků, vojenských oblastí a soukromých pozemků. Pozor si dejte i na parkoviště a odpočívadla, kde se ve většině případů přespává za pokutu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

50° 41.8392", 13° 50' 5.7408"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat obytný vůz? Tipy pro dokonalé pohodlí na cestách