Přejít k hlavnímu obsahu

Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane

Poprvé jsem kanafeh ochutnala v palestinském Betlémě. Když mi ho servírovali, nevěřila jsem vlastním uším. Vážně je to sladké? Vážně je to sýr? 

Obojí to skutečně bylo. První dvě sousta byla velice rozpačitá, zbytek dezertu už byl ale jedno velké nebe v puse! Kanafeh je nezapomenutelná součást arabského jídelníčku, kterou by měl ochutnat každý, kdo bude mít příležitost.

Křupe to a táhne se to

Kanafeh není jeden jediný. Co spojuje různé verze, to je křupavoučké filo těsto v podobě nudlí. To se namáčí do sladkého cukrového sirupu a pak mistři cukráři pokračují v krasojízdě podle toho, co jim velí tradice. 

Zatímco v Libanonu je zvykem kombinovat parádně oslazené filo těsto s krémem ashta (tu můžeme připodobnit třeba k mascarpone, ale přesto to není to samé), Palestinci s chutí vsázejí na sýr nabulsi (podle města Nablus, odkud pochází). 

Nabulsi se vyrábí z ovčího nebo kozího mléka, je bílý, polotvrdý a bez děr. Když ho zahřejete, změkne a táhne se. Dá se jíst tak, jak je, nebo si ho Arabové rádi smaží na oleji. Když z něj tedy zrovna nedělají dezert.

kanafeh detail
V Palestině pravděpodobně ochutnáte filo těsto v kombinaci se sýrem nabulsi.
Zdroj:
Shutterstock

Palestinská verze dobroty má tedy sýrovou vrstvu, filo těsto namáčené v cukrovém sirupu, které je ovšem ještě obarvené v oranžovém potravinářském barvivu, a v ideálním případě nechybí drcené pistácie, které souhru chutí vyladí k dokonalosti. Když se totiž smísí slanost sýra se sladkostí těsta a ke všemu je to celé čerstvé, je to něco naprosto neuvěřitelného!

Lahůdka nejspíš z 10. století

Kanafeh není žádná novinka, o to víc ale chutná. Tohle jídlo má prostě svou duši. Jeho původ se datuje do 10.–15. století (jeho domovinou má být Umajjovská říše nebo Egypt) a původní výraz chnafah odkazuje na barvu části těla ptáčka zvaného bulbul. Ta je oranžová, což je důvod, proč se těsto při přípravě dezertu i obarvuje. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

31° 42' 19.3716", 35° 12' 8.7912"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane