Přejít k hlavnímu obsahu

Evropa staví svoji „neviditelnou“ zeď

Nová doba, nové problémy. Migrace a terorismus otřásá základy našeho světa. Jak z toho ven? Evropská komise má jasno – pokud Amerika může mít Trumpovu mexickou zeď, pak Evropa taky… a „neviditelnou“. Staví se 10 metrů vysoký bezpečnostní systém pro cestování ETIAS.

Každý z nás, kdo někdy cestoval do USA, Kanady nebo Austrálie, to zná – před tím, než si zabalíme první kufr je nutnost zdlouhavého vyřizování víza, ESTY či eTY. Poplatky, milion údajů o tom kam, kdy, s kým a na jak dlouho letíme. Jaký to má smysl? Ochrana obyvatel před potenciální hrozbou ze strany návštěvníků z cizích zemí. Přesně to teď bude čekat i všechny cestující do Evropy.

Evropská komise má totiž v plánu v rámci sdělení o posílení bezpečnosti ve světě mobility zavést opatření, které podpoří naší bezpečnost. Každý cestující z mimoevropské země bude mít povinnost projít bezpečnostním systémem ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), který bude mít za cíl odhalit, zda dotyčný cestující je pro nás hrozbou, nebo ne.

To zní slibně! A jak to přesně funguje?

Jako plně automatizovaný elektronický systém, který určí způsobilost občanů mimoevropských zemí k cestování do zemí schengenského prostoru. Povolení se bude vztahovat na krátkodobý pobyt do 90 dní během období 180 dní. Shromažďovat se budou relevantní informace o cestujících, které umožní včasné odhalení případné hrozby. Vhodný cestující by neměl mít zamítnutou předchozí žádost o vízum a jeho doklady nesmí být nahlášeny v databázi Interpolu.

Najdeme i nějaké mouchy?

Celý systém ETIAS může mít negativní dopad na vývoj cestovního ruchu do Evropy. Komplikovaný proces, který je ke všemu zpoplatněn, ubírá na atraktivitě samotné cesty. Může se tak stát, že v nejhorším případě turista zvolí zcela jinou destinaci, mimo evropské území.

Bližší informace o rychlosti zpracování informací, udělení povolení či ceny za celý proces momentálně nejsou známy. Jakmile je budeme vědět, vše s vámi ihned budeme sdílet.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Patrik Neumeister

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Evropa staví svoji „neviditelnou“ zeď