Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená ve vesmíru? Stačí vám 4 miliony korun

Leze vám zima krkem? Nesnášíte podzimní plískanice, ranní mrazy a neustálý déšť? Co takhle se sbalit a odcestovat daleko od všeho, co je pro podzim a zimu a vlastně celou naši Zemi typické? Stačí rozbít prasátko a za 4 milióny korun si pořídit zpáteční letenku do nebes.

Máme pro vás jedinečnou nabídku! Vydejte se na okraj vesmíru a zažijte nezapomenutelné dobrodružství. Pravda, je to trochudražší a nemáte jistotu, kdy to bude a jestli se vrátíte živí, ale bude to nevšední dobrodružství.

Peníze si do hrobu nevezmeme

Připadá vám částka čtyř miliónů korun dosti přemrštěná? Žijete přece pouze jednou. Srí Lanku, Thajsko, Egypt nebo Řecko proto vyměňte za něco méně „mainstreamového“ a vydejte se se společností Virgin Galactic, jejímž majitelem je miliardář Richard Branson, až na samotný okraj vesmíru. Ačkoli se může zdát, že tahle „cestovka“ bude mít o klienty nouzi, opak je pravdou. První počet letenek je beznadějně vyprodaný a na další čeká zhruba 500 zájemců.

První verze se zřítila a pilot zemřel

Ani cestování na okraj vesmíru pochopitelně není úplně bez rizika. Testovací raketoplán se při zkoušce zřítil a do věčných lovišť s sebou vzal i jednoho pilota. Vyšetřování nakonec ukázalo, že havárii způsobila chyba pilota spojená s konstrukčním nedostatkem. Druhá verze by sice měla být propracovanější, ale ve vesmíru člověk nikdy neví. Pokud máte dost zlaťáků a pořádné koule, zapište se do pořadníku a čekejte na další uvolněné letenky.

Čtyřminutový zážitek za 4 milióny korun

Jedinečný vesmírný zážitek ale není záležitostí týdne nebo dvou. Ve skutečnosti vám zabere zhruba tři dny a samotný vesmír si užijete pouze pár minut. Na jeho okraj vás dostane suborbitální raketoplán SpaceShip Two, který he součástí nosiče WhiteKnight Two, jež vás vynese do 15 kilometrové výšky. V této chvíli se odpojuje raketoplán, u něhož je zažehnut raketový motor, který má turistu vynést až do výšky 113 kilometrů! Tento zážitek se už počítá na minuty a sekundy. Protože nedokáže raketoplán dosáhnout stabilní orbity, za chvíli se vrací na zemský povrch.

Takže... vydáte se do vesmíru s tímhle drobečkem?

Jak bude vesmírný výlet fungovat v praxi?

Pokud chcete vědět, co vás vlastně čeká, tak prozradíme, že společně s vámi bude v raketoplánu dalších pět osob a dva piloti. Nosič se od raketoplánu odpojí v 15 kilometrové výšce a právě zde začíná ta opravdová zábava. Raketoplán nyní dosáhne rychlosti zvuku za 10 vteřin a více než trojnásobku rychlosti zvuku za méně než 30 vteřin. Jeho cestovní rychlost bude činit zhruba 4 850 km za hodinu. To je skoro jako maximálka LaFerrari. Asi 14 LaFerrari.

Zhruba ve výšce 113 kilometrů se motor vypne a cestovatelé budou vidět zakřivení země a až 1 600 km v jakémkoliv směru. Také uvidí tenkou modrou linii ochranné atmosféry Země. Vychutnat si mohou také jedinečné ticho a kouzlo beztíže zhruba po dobu 4 až 5 minut. Poté se začne vesmírný letoun snášet k zemi nad Mohavskou poušť.

Do vesmíru v roce 2018

První prognózy expertů hovoří odvážně o roku 2018. Právě tehdy by se mohli do vesmíru podívat první civilové. Dle slov šéfredaktora serveru kosmonautix.cz Dušana Majera ale nejde o konečné datum: „Podle vyjádření společnosti Virgin Galactic by to mělo být někdy v roce 2018. Byl bych ale ohledně těch termínů hodně opatrný, protože už zhruba deset let se říká, že kosmická turistika je vzdálená pouze dva roky.“ Počkáte si?

 
 

Místo

32° 19' 11.784", -106° 45' 49.1544"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená ve vesmíru? Stačí vám 4 miliony korun