Přejít k hlavnímu obsahu

Do Polska pro benzín, naftu i potraviny. Na půl roku spadla DPH a koruna je silná

Od včerejška (1. 2. 2022) se Češi žijící v příhraničí houfně vydávají do Polska. Ne za památkami, ne za turistikou. Důvod je prozaičtější.

A to mnohem. Češi se vydávají na nákupy. Polsko je pro nás v mnohém levnější i za běžných okolností, po včerejšku jsme nadšení. Polská vláda totiž na 6 měsíců stáhla DPH na 0 % u základních potravin a o 15 % snížila taky DPH na pohonné hmoty. Snaží se tak zmírnit dopad inflace na občany. Aby toho nebylo málo, česká koruna je vůči polským zlotým teď i pořádně silná – aktuální kurz je 5,34 CZK/1 PLN.

Za polskými potravinami jezdíme běžně

Pokud zrovna nebydlíte úplně daleko od polských hranic, pravděpodobně si aspoň čas od času uděláte obrázek o tom, kolik u našich sousedů co stojí. Sleva se u základních potravin projevila jen v řádu grošů (polských haléřů), takže v supermarketech není vyloženě hlava na hlavě. Nové opatření se podle odborníků projeví během několika dní. Už třeba z psychologického hlediskapojedeme tam, protože tam mají zase něco levněji.

Situace je jiná u čerpacích stanic, tam se Češi štosují a čekají na svoje litry, na nichž pořádně ušetří. Litr benzínu se tu pohybuje kolem 28,5 Kč a litr nafty kolem 29 Kč. DPH tu klesla z 23 % na úžasných 8 %. V Česku teď litr benzínu průměrně vychází na 35,89 Kč a litr nafty na 34,34 Kč. Na nádrži o 50 litrech se tak dá v případě benzínu ušetřit i přes 300 Kč a zhruba 250 Kč v případě nafty.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 52' 45.9696", 14° 49' 22.674"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do Polska pro benzín, naftu i potraviny. Na půl roku spadla DPH a koruna je silná