Přejít k hlavnímu obsahu

Posilte imunitu při procházkách přírodou hned dvakrát. Víme, jak na to

Pohyb v přírodě je jedna z mála sportovních aktivit, která je doporučována všem – a to bez rozdílu věku. Velmi však záleží na tom, kam se vydáme. A v potaz je třeba vzít i připravenost našeho organismu na dlouhé túry.

Příroda totiž není jen park, který se nám rozkládá hned za okny. Naopak. Chceme-li udělat pro zdraví něco víc, měli bychom alespoň párkrát do měsíce vyrazit za čistým ovzduším, klidem a výzvami, které mají pro nás připraveny hory (i kdyby měly jen podobu zvlněné pahorkatiny).

Kam na výlet s dětmi i bez nich?

Hledáte tip, kam na procházku a potřebujete při tom zabavit všechny věkové generace? Pak hledejte i další aktivity. Soustřeďte se zejména na nejrůznější naučné stezky, dětská hřiště, ale i občerstvení po cestě. Mnohdy může přijít k duhu i obyčejný lesní bar.

Lužické hory potěší nejenom milovníky cyklistiky

Ovšem leckdy se vyplatí zapojit vlastní nohy i trochu víc. Jízda na kole je báječným prostředkem na posílení imunity. Donutíme totiž naše tělo k větší aktivitě a zároveň si i trochu rozšíříme kapacitu plic. A o to jde. Skvělým tipem jsou v tomto ohledu Lužické hory, doslova protkané cyklostezkami. Je libo výlet do Jablonného v Podještědí, Ralska nebo třeba krásných lesů v okolí Jitravy? 

Krušné hory jsou krásnější, než jak si je pamatujeme z učebnic

Už dávno není pravdou, že jde o území kůrovce a mrtvých stromů umořených škodlivými exhaláty. Naopak. V posledních desetiletích prošla zdejší krajina značnou proměnou – a mnoho lidí o tom ještě neví! Ideální doba k prozkoumání jejich tajemství je tak právě teď. A co s sebou na výlet? Kromě svačiny a dobrého obutí určitě také kvalitní fotoaparát. O nádherné momentky totiž nebude nouze.

Na výlet do zapomenutého ráje

Ale u toulání na pomezí Plzeňska a Karlovarska ještě zůstaneme. Právě tady na vás totiž čeká Manětínsko. Jde o oblast s velmi malou hustotou osídlení, takže pokud rádi v noci pozorujete oblohu, pak místní nízkou hladinu světelného smogu zaručeně oceníte. Ale minout nesmíte ani přírodní park Manětínská. Že u nás už neexistují hluboké lesy a stolové hory? Pak vás tenhle kout Česka zaručeně vyvede z omylu. A když se budete chtít usídlit na noc v opravdu netradičním místě, vsaďte na bivakovací místo umístěné poblíž zaniklé osady Umíř. Mají tu i studnu s čerstvou osvěžující vodou, které si můžete načerpat do sytosti. 

les
Zdroj:
pixabay.com

Kam na výlet mezi stromy? Vyzkoušejte Český les

Ano, opravdu jde o název. Stále se nacházíme v pohraničí, takže kromě krás přírody (a že jich tu je požehnaně) je tu k vidění stále mnoho stop po odsunu Němců. Protože ať se nám to líbí nebo ne, i tohle je naše historie.  Povětšinou půjde o kamenné křížky na loukách, rozvaliny staveb apod. Na většinu z nich se skoro zapomnělo a jejich objevení je tak spíše otázkou náhody, najdete tu však i objekty, o které se majitelé stále starají a udržují je jako památky. A co tu navštívit? 

  • hřbitov na Pleši, 
  • Zlatý potok,
  • zámeček Diana
  • zaniklou obec Bažantov a další. 

Aby imunita nedostala na frak

Ale výlety do přírody mnohdy nemají jen pozitiva. Stačí trocha nepřízně počasí a na problémy je zaděláno. Proto by k vašemu cestovnímu vybavení měly patři i vitamíny pro děti a dospělé, zvláště opouštíte-li domov na více dní.

Základem všeho je samozřejmě zdravá výživa, superpotraviny a vitamíny a minerály v přirozené formě. Ovšem proč nevyužít bylinných darů, které se nám nabízejí? Vaši cestu za zdravím tak může dláždit i rakytník či echinacea.

Jak posílit imunitu

Při pátrání po produktech pro posílení obranyschopnosti se zaměřte na dvě složky, které nám v zimním období chybí nejvíce - vitamin C a vitamin D. Najdete je například v přípravku Multiimun společně s mnoha dalšími prospěšnými látkami. 
 

 
 

Místo

50° 13' 54.6708", 12° 52' 19.0632"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Posilte imunitu při procházkách přírodou hned dvakrát. Víme, jak na to