ekvádorská gastronomie

Ne všude se servíruje svíčková se šesti nebo kuřecí řízek s bramborovou kaší. A je to tak v pořádku. Občas vás ale může na cestách něco zaskočit. Třeba morčata na talíři.
Už dávní námořníci zjistili, jak skvěle chutná želví maso. A „odskákaly“ to nejen želvy. V Ekvádoru si můžete pochutnat třeba na červech nebo morčatech. Nevěříte? Pojďte s námi na malý průzkum ekvádorské kuchyně.
Ekvádor je zemí malou, zato však je nesmírně bohatou, co se plodin a kuchyní týče. A když říkáme kuchyní, máme opravdu na mysli více než jednu. V zásadě můžeme Ekvádor rozdělit do tří oblastí. První je oblast Amazonie, zde nazývaná jako Orient, druhou oblast pak tvoří pohoří And (Cordillera de los Andes) a do poslední oblasti spadá pobřeží Pacifického oceánu a přilehlé oblasti ve vnitrozemí.
Kubánská kuchyně není jen smažený banán. Ochutnáte „roztrhané hadry“ nebo sýr s marmeládou?
Tropický deštný prales, který najdete na východě země, je domovem mnoha přírodních druhů z řady fauny a flóry, ale také domorodých indiánských obyvatel. Jejich jídelníček se skládá z lokálně vypěstovaných plodin a živočichů, kteří zde pobíhají. Obecně je jejich kuchyně poměrně pestrá, pro našince však prakticky nepoživatelná. Jídla nejsou nijak kořeněná a omáčky byste tady hledali jen stěží.
Mezi největší pochoutky patří krémově zbarvení tlustí a velice nutriční červi, kteří se jedí živí či opečení na špejli. Jen pro představu – červ, kterému místní říkají Chontacurros nebo Mayones měří okolo 10 centimetrů a lidé ho jedí nejen pro jeho bohatou zásobu bílkovin, ale také proto, že má údajně podporovat imunitu.
Zajímavostí je, že pokud zkonzumujete více než 4 červy, můžete si přivodit motání hlavy. A jak takový červ chutná? Někteří ho pečeného přirovnávají k sýru, jiní tvrdí, že je naprosto odporný. Kde je pravda? To musíte zjistit sami.
Další pochoutkou, která je pro našince přece jen o něco poživatelnější, je „černající banán“, místními nazývaný Plátanos neboli Plantain, Plantejn či Plantýn. Plodina na první pohled vypadá jako náš banán. Je ale mnohem větší a zpracovává se zelená. Jakmile narušíte její slupku, vyteče z ní lepkavá tekutina, která zčerná, a z kůže ji dostanete jen stěží. Místní plantejny opékají nad ohněm anebo vaří ve vodě.
Co se týče masa, jeho konzumace je pro domorodce takovým malým svátkem. Doma chovají slepice, v lese loví divoká prasata, jejichž název je sajín, pásovce či hlodavce guatusu (aguti) a guantu (paka nížinná). Kromě masa místní konzumují také ryby, které obalují v zeleném listě podobném banánovníku.
Extrémní kuchyně: Ohrnujete nos nad kaprem? Aljašskou rybí specialitu zaručeně nepozřete
Málokdo ví, že se v této oblasti nebývale daří plodinám, které jsou typické spíše pro naše zeměpisné podmínky. Jde zejména o brambory, cibule, rajčata nebo mrkev. Zapomenout nesmíme ani na oblíbenou kukuřici, která je symbolem latinskoamerické kuchyně. A u kukuřice ještě chvíli zůstaneme. Sehnat ji tady můžete prakticky na každém rohu. Jistou raritou je ale „autobusová gastronomie“.
Při cestě autobusem se nelekejte, když do něj za jízdy začnou naskakovat pouliční prodejci. Patří to k ekvádorskému folklóru. Obchodníci vám začnou okamžitě nabízet vařenou kukuřici s plátkem čerstvého sýra nebo hranolky se čtvrtkou pečeného kuřete. Zážitek je to opravdu nevšední.
Jistou raritou je také konzumace zdejších morčat. U nás se chovají jako domácí mazlíčci, tady je chovají pro maso. Morče (Cuy) je v Andských oblastech vyhlášenou pochoutkou, kterou by měl povinně ochutnat každý cestovatel, mířící do tohoto koutu světa. Morče se podává nenaporcované a našincům může připomínat miniaturní pečené selátko.
Za zmínku jistě stojí také další netradiční „chuťovka“ nazvaná jako guatita. Guatita představuje na malé kousky nakrájené vnitřnosti, především z kravího žaludku, které se podávají v lahodné arašídové krémové omáčce s bramborami. Přesvědčíme vás k ochutnávce?
TOP 10 mexické kuchyně: maso s čokoládou, jídlo v barvách vlajky i dobrota, která má svůj den
Co je symbolem lidové přímořské gastronomie v Ekvádoru? Je to jistě polévka encebollado, v níž plavou velké kousky šťavnatého tuňáka, hlízy manioku a cibule. Pochutnat si na ní můžete ovšem jenom ráno. To kvůli čerstvosti vylovených ryb.
K polévce se servírují kousky plantejnů zvaných chifles, které vypadají jako smažené brambůrky. Chifles se rozdrtí a nasypou do polévky, kterou si můžete dochutit čerstvou šťávou z citrónu nebo pálivou domácí chili omáčkou pájí.
A u polévek ještě chvíli zůstaneme. V období Velikonoc tady seženete extrémně hustou a hutnou polévku zvanou fanesca, v níž nechybí nejrůznější luštěniny, zelenina, vejce a rýže. Nebudeme přehánět, když řekneme, že takovou pochoutku budete trávit klidně i dva dny.
A na závěr přidáme chuťovku, která uspokojí i ty nejnáročnější. Pokud milujete mořské plody, nechte si přinést encocados. Encocados mohou být krevety, ryba nebo krab či mušle připravené a povařené v kokosové omáčce. Počítejte ale s tím, že tuhle pochoutku neseženete pod 10 dolarů.
Použité zdroje: