Přejít k hlavnímu obsahu

Jak bude v létě a kdy si vzít dovolenou na cesty po Česku

Chcete letos strávit dovolenou v Česku nebo si tu udělat prodloužený víkend, ale váháte kvůli počasí? Takhle předpovídají počasí na prázdniny meteorologové. 

Obecně by letošní léto mělo být teplotně mírně nadprůměrné, srážkově pak průměrné až mírně nadprůměrné. Že by nás čekalo „úplně obyčejné léto“? Tropické teploty se určitě dostaví, ty k letním měsícům patří, nicméně neměla by se objevit žádná větší vlna veder, jako třeba v roce 2018, ani takové sucho, jaké Česko zažilo v roce 2015. 

Předpovědi se (samozřejmě) rozcházejí

Zatímco někteří odborníci předpovídají, že vyšší teploty budou panovat v červenci a nejtepleji by mělo být v týdnu od 6. července, jiní vsázejí na teplejší srpen. Chybu tedy nejspíš neuděláte, když si relax u jezera naplánujete prakticky kdykoli během prázdnin. 

V srpnu už bývají o něco chladnější rána a teploty nemusí šplhat tak vysoko (i když podle jiných zdrojů budou), ale srážek bývá méně a nejinak by tomu mělo být i letos. Jestli tedy plánujete na srpen stanování, počítejte s tím, že ráno můžete potřebovat nějakou tu vrstvu navíc.

Letošní prázdniny krok po kroku

První červencová dekáda bude, jak už bylo psáno, nadprůměrná. Teploty nad 30 °C nebudou ničím výjimečným, dokonce můžou atakovat i 36 °C. Právě kolem 10. července by mělo taky pořádně sprchnout.

Ve druhé dekádě bude podle odborníků spíš polojasno a denní teploty se nebudou vychylovat z rozmezí 25–30 °C, kromě dnů kolem 15. července, kdy opět může vydatněji zapršet, čímž by došlo k poklesu teploty.

Na posledních 10 červencových dní už přibyde víc mraků a teploty se budou držet mezi 21 a 28 °C. Na konci měsíce nejspíš přijdou kromě dešťů i poctivé letní bouřky, a to hlavně v horských oblastech.

A co srpen? V prvních 10 dnech se objeví víc bouřek a občas zaprší. Teploty očekáváme od 26 do 30 °C, občas můžou atakovat hranici 35 °C.

Od 11. do 20. srpna nabídnou pořádné prohřátí – může být i 35–37 °C a ochlazení přijde asi v polovině měsíce. Pak bude stabilní počasí a teploty od 28 do 30 °C.

Závěr letních prázdnin pak bude ve znamení větších dešťů a bouřek, ale poslední dny by se mělo ještě vyjasnit a teplota by se měla ustálit mezi 21 a 24 °C.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 37' 8.0256", 15° 7' 56.1"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak bude v létě a kdy si vzít dovolenou na cesty po Česku