Přejít k hlavnímu obsahu

Co byste měli vědět o Kataru, než vyrazíte na fotbalové MS

Dvacátý druhý ročník světového šampionátu ve fotbale se tentokrát odehraje v neobvyklé oblasti Perského zálivu, konkrétně v Kataru. Je to vůbec poprvé, co se pořádání této významné sportovní události zhostí země arabská a muslimská. 

Přes četné kulturní rozdíly tam fotbal patří k velmi populárním sportům stejně jako v mnoha zemích západního světa. Pro případ, že máte v úmyslu si vyrazit zafandit až na daleký Arabský poloostrov, jsme pro vás připravili shrnutí toho nejpodstatnějšího.

Kde se Katar nachází?

Katar je malý poloostrov v západní Asii, jehož naprostou většinu pokrývá poušť bez vegetace. Pro lepší představu by se do jedné České republiky Katar vešel zhruba sedmkrát. Nachází se na Arabském poloostrově v sousedství Saudské Arábie, Spojených arabských emirátů a ostrovního Bahrajnu. Po roce 1971, kdy získal nezávislost na Velké Británii, se jednalo o jeho připojení k Arabským emirátům, ale nakonec se Katar rozhodl pro úplnou nezávislost stejně jako Bahrajn. I tak ho považujeme za emirát, což znamená, že v jeho čele stojí emír, tedy monarcha v tamním smyslu. 

Životní úroveň v zemi

Přes svou malou rozlohu je Katar zemí velmi vlivnou a bohatou, a to zejména díky obřím zásobám zemního plynu a ropy na svém území. Turisté do Kataru jezdí za futuristickou architekturou, honosnými mrakodrapy a nakupováním, které zde nabírá nebývalých rozměrů. Hlavní město Dauhá se v mnoha ohledech podobá turisticky oblíbenější a okázalejší Dubaji. Přistěhovalci zde žijí zejména kvůli ropnému průmyslu a tvoří dokonce většinu místního obyvatelstva, skuteční Katařané činí pouhých 20 %. Celkově jen 40 % obyvatel je arabského původu.

Jazyk

Společnost je tu kosmopolitní, úředním jazykem je sice arabština, většina obyvatel však mluví obstojně anglicky. Takže pokud ovládáte angličtinu na komunikativní úrovni, jazyková bariéra vám určitě nemusí dělat starosti. (Pokud jste s angličtinou na štíru, pořád je ještě čas ji oprášit. Tady najdete spoustu užitečných tipů, jak na to.) 

Náboženství

Nicméně je dobré mít na paměti, že se jedná o zemi muslimského vyznání. To s sebou nese mnoho kulturních rozdílů a s nimi související přísná pravidla chování, jimž se vyplatí porozumět ještě před návštěvou. Co jistě nepříjemně překvapí nejednoho fotbalového fanouška, je, že požití alkoholu je v Kataru nepřípustné, s výjimkou vybraných luxusních hotelů, které na to mají zvláštní povolení.

Doprava a podnebí

Katarská silniční doprava nepatří k nejbezpečnějším. Místní řidiči řídí bezohledně a silnice mimo Dauhá bývají špatně udržované. Dalším kamenem úrazu obyčejně bývá rozdílné podnebí. Teploty na Kataru dosahují běžně až 50 °C, naštěstí však jen v letním období. V listopadu se můžete těšit na příjemných 25 až 30 °C. Návštěva pouštních oblastí bez zkušeného doprovodu je riskantní. Hrozí tam totiž písečné bouře.

Postavení žen, zákony a bezpečnost

Pro ženy je sice Katar v porovnání s jinými zeměmi Arabského světa poměrně bezproblémový, přesto je ale lepší se pohybovat v pánském doprovodu a oblékat se střídmě v souladu s místními zvyklostmi. S obtěžováním ze strany mužů zde turistky mívají problém jen výjimečně. Podle tvrzení žen ze Západu, které dnes žijí v Kataru, se s neslušným chováním setkávají výhradně u turistů. Katařané jim v takovém případě rádi přispěchají na pomoc a neváhají se obrátit na místní policii. Nezřídka se tak stává, že turisté musí za svou nevychovanost platit neúměrně vysokou daň. Laškovné poplácání nebo pokřikování na pěkné ženy tak může přijít pěkně draho. U závažnějších přestupků, jako je například řízení pod vlivem alkoholu, hrubé obtěžování nebo prostituce, hrozí i vězení, v případě turistů deportace. 

Trestným činem je v této přísně muslimské zemi i homosexualita, za její projevy hrozí až pětileté vězení. I pro heterosexuální páry platí, že by se na veřejnosti měly vyvarovat okatých projevů náklonnosti. Ale přísné zákony a jejich dodržování s sebou nesou i výhody. V ulicích hlavního města je totiž bezpečno. Přistěhovalci ze západního světa dokonce tvrdí, že bezpečněji než ve Spojených státech i mnoha zemích Evropy.

MS v Kataru

Pokud se však do Kataru chystáte výhradně za fotbalovým mistrovstvím, zažijete tuto zemi za zcela mimořádných okolností a jako turista se docela ztratíte v davu. Do země, která je domovem pro 3 miliony lidí, se totiž chystá přes 1,2 milionu fotbalových fanoušků z celého světa, a tak bude katarská společnost ke kulturním rozdílům o něco chápavější. Pořadatelé dokonce v těchto dnech vyjednávají rozvolnění zákazu alkoholu v určitých časech a prostorách. Šampionát bude probíhat od 21. listopadu do 18. prosince a je pro něj přichystáno osm supermoderních stadionů. 

Jedno je jisté. Účast na MS v Kataru bude nezapomenutelným zážitkem na celý život. A aby vám ho nic nepokazilo, máme pro vás na závěr ještě poslední doporučení: 

  • Co nejdříve si zajistěte ubytování, kapacity jsou omezené a takový počet turistů bude v Kataru poprvé v jeho historii.
  • Také si nezapomeňte pozorně pročíst aktuální podmínky cestování do Kataru od Ministerstva veřejného zdraví.
     
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co byste měli vědět o Kataru, než vyrazíte na fotbalové MS