Přejít k hlavnímu obsahu

Cestujte, pracujte a požádejte o vrácení přeplatku na dani ze zahraničí

Dobrodružství při poznávání světa formou cestování je do určité míry ovlivněno i tím, jaký máme pro naše výlety rozpočet. Co kdyby se nám však podařilo sladit postupné poznávání koutů světa se slušným výdělkem?

V různých částech Evropy najdeme mnoho našinců, kteří za pultem recepce hotelů vítají hosty, jako číšnici, barmani nebo kuchaři se starají o návštěvníky, anebo jako brigádníci v Holandsku nebo ve Velké Británii pomáhají na farmě při sběru ovoce a zeleniny. Existuje i mnoho dalších způsobů, jak si v zahraničí zabezpečit příjem. Zájmy při vycestování jsou téměř vždy podobné, zda už jednotlivě nebo s partnerem odhalit kus světa, vydělat peníze, poznat jiné kultury i sebe samého a zajistit si zážitky, o kterých budeme ještě dlouho vyprávět. Nejlépe ještě i našim vnoučatům.

Pokud někdo není omezen časem ani prostorem, má svobodu si zvolit, v které zemi pracovně zakotví. A po určité době se může rozhodnout pro další místo působení.

Často nepoznané příležitosti

Při práci v zahraničí je třeba myslet i na určité povinnosti a práva související s placením odvodů, daní nebo různých pojištění. O mnohých z nich panuje nízké povědomí. Jedná se však bohužel i o ty, které jsou v náš prospěch. Věděli jste například, že v Holandsku můžete získat příspěvek na zdravotní pojištění, tzv. Zorgtoeslag? Že máte možnost požádat o vrácení daní, které vám byly sražené ze mzdy v Německu, Velké Británii, Rakousku anebo vzpomínaném Holandsku? Anebo získat rodičovský příspěvek nebo rodinné přídavky z vícero zemí?

Pokud i vy patříte mezi ty, kteří o možnostech ve svůj prospěch vědí málo, určitě čtěte dále, můžete získat finance navíc.

tj legal 2
Zdroj:
Shutterstock

Vrácení daní ze zahraničí

Vrácení přeplatku na dani v Německu se v eurech průměrně pohybuje mezi sumou 700 až 5 000 €. Vrácení daně z Nizozemí se vyznačuje
nižší, ale stále nezanedbatelnou částkou od 500 do 3 500 €. Do třetice můžeme vzpomenout například Rakousko, kde se přeplatek na dani pohybuje v rozmezí od 600 do 3 500 €.

Množství papírování, jakož i doba čekání než daňový přeplatek cinkne na účet, se v jednotlivých zemích liší. Určitě je na místě otázka, jak dlouho takové vrácení daní trvá. Zpravidla si na to vyhraďte několik týdnů čekání a trochu trpělivosti. Průměrně může jít o dobu od 5 do 10 týdnů. Čekat se ale vyplatí, když trochu práce s tím spojené může převýšit přijatá suma a koneckonců můžete jen získat.

Výbornou zprávou je i možnost požádat o vrácení daní z příjmu za období několika let zpětně. To znamená, že pokud jste pracovali například v Německu, byť i před 4 roky, můžete o svoje peníze stále požádat. Podobně to je i v Anglii, kde rovněž lze požádat o vrácení daní za 4 roky zpětně. Ještě o něco lépe jsou na tom z časového hlediska Nizozemí a Rakousko, kde získáte daňový přeplatek za 5 let zpětně. 
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestujte, pracujte a požádejte o vrácení přeplatku na dani ze zahraničí