Přejít k hlavnímu obsahu

Celý život jsme žili v omylu! Nejvyšší horou světa není Everest, ale Chimborazo

To, že je Everest nejvyšší horou světa, nám vtloukali do hlav už na základní škole. S úctyhodnými 8 848 metry nad mořem je majestátním velikánem, na kterém se neodpouští sebemenší zaškobrtnutí. Na horu dosud vystoupalo asi 3 500 lezců. Celkový počet úspěšných výstupů překonal magickou hranici pěti tisíc.

Zkušeným „matadorem“, co se počtu výstupů týče, je Apa Sherpa. Ten na Eversest vystoupal rovnou dvanáctkrát. Naopak nejmladším člověkem, který horu pokořil, je třináctiletý Jordan Romero. Bohužel někteří z lezců našli na Everestu smrt. A to možná ani netušili, že obětovali život hoře, o jejímž prvenství se vedou vášnivé diskuze.

Odkud a kam se měří hora?

Pravděpodobně vás výše zmíněné řádky k smrti vyděsily – vše, čemu jste doposud věřili, byl jeden velký mýtus. Lhali vám ve škole, ve filmech i doma. Anebo ne? Na tomhle místě je potřeba uvést věci na pravou míru. O prvenství Everestu se diskutuje v souvislosti s rozdílnými metodikami měření.

Výstup na Chimborazo trvá asi šest až osm hodin, v závislosti na fyzické kondičce účastníka výšlapu.
Zdroj: Extrem Tour

Pokud bychom horu měřili od hladiny moře, pak může Everestu konkurovat jedině K2, která je o celých 239 metrů nižší. Jestliže ale změníme metodologii měření, začne Everestu šlapat „na patysopka Mauna Kea. Ta se sice tyčí pouze do výšky 4 245 metrů nad hladinou, její stěny ale padají až do hloubky 5 959 metrů pod hladinu. Celkem tedy měří 10 204 metrů a Everest strčí hravě do kapsy.

Druhým a neméně slavným konkurentem Everestu je ekvádorská hora Chimborazo. Její výška činí 6 310 metrů nad mořem, pokud ale vezmeme v potaz délku vrcholu vůči středu Země, dostanete další zajímavé informace. Chimborazo je od středu země vzdálena 6 384 404 metrů a Everest „pouze6 381 670 metrů. Důvodem je rotace, která činí Zemi zploštělou a místa podél rovníku leží od středu naší planety nejdál.

Výhledy z úpatí ekvádorských hor vám vženou slzy do očí.
Zdroj: Extrem Tour
Vydejte se s námi do Ekvádoru: Trekingový zájezd, který se ponese na exotické vlně, bude plný pohodových výstupů, ale i návštěv historických měst, vodopádů a malebných pláží.

Vydáte se na Chimborazo?

Pokud si netroufnete na Everest, zkuste to alespoň na Chimborazo. Společně s týmem, jehož jádro tvoří zakladatelé rodinné cestovky Extrem tour si užijete tak trochu jinou dovolenou. Žádné davové šílenství v podobě skupiny lidí, před kterou mává průvodce barevným deštníkem, ale pohodové výstupy, nebo brázdění malebných údolí na kolech, in-line bruslích či koloběžkách.

Ekvádoru, kde se mimochodem tenhle vyhaslý čtvrtohorní stratovulkán nachází, jsme skoro jako doma. Věnujeme se vyjížďkám a trekům na nevyšší hory Chimborazo a Cotopaxi, ale nedokážeme si odepřít ani návštěvu historického centra Quito, tradičních lidových a indiánských trhů, vodopádů v Amazonii nebo místních pláží.

Ekvádor je bohatý na faunu a především flóru.
Zdroj: Extrem Tour

Vlastní výstup na Chimborazo trvá asi šest až osm hodin (v závislosti na fyzické kondici účastníků) a doporučován je zejména během měsíců ledna, června, července anebo srpna, kdy je počasí nejstálejší. Jestli ale chcete „stihnout“ Ekvádor ještě letos a nevadí vám vyjet na úpatí Chimboraza vozem, pojďte do toho s námi. Vyrážíme v polovině listopadu a opět to bude stát za to!

 
 

Místo

-1° 28' 5.0088", -78° 49' 1.29"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Markéta Lomská

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Celý život jsme žili v omylu! Nejvyšší horou světa není Everest, ale Chimborazo