Přejít k hlavnímu obsahu

Jako z jiného světa: Ledová jeskyně víl vás přenese do pohádky

Pokud jste viděli novodobou pohádku Sůl nad zlato (Der Salzprinz) s Libuškou Šafránkovou, kterou režíroval Martin Hollý mladší, jistě jste přemýšleli, kde se překrásné solné království nachází. Pohádka se mimo jiné natáčela také v Demänovskej ľadovej jaskyni v Nízkých Tatrách.

Pokud je to pro vás příliš daleko, nezoufejte! V Českém Švýcarsku najdete velmi podobnou jeskyni s pohádkovou výzdobou. Přezdívá se jí Jeskyně víl a najdete ji na pravém břehu řeky Křinice, v národním parku České Švýcarsko, přibližně 2 kilometry od Kyjova.

Nenápadný převis ukrývá nejedno tajemství

Jeskyně víl je pískovcový skalní převis s podzemními prostory, kde každoročně v zimě vzniká unikátní ledová výzdoba. Ze stropu a ze dna jeskyně taky rostou ledové rampouchy nejrůznějších velikostí, tvarů a forem. Z vnějšku se vám možná bude zdát skalní převis velmi nenápadný, vevnitř vás ale pohltí jeho nádhera. Na délku může mít přes 20 metrů a od vstupu je hluboký asi 10 metrů.

Chcete se ocitnout v pohádce? Vydejte se do Jeskyně víl v Kyjovském údolí.
Zdroj: Wikimedia commons

Tak trocha romantiky a adrenalinu

V nejvyšším místě se dospělý člověk postaví a do těch nejnižších míst se už musí doplazit. V létě samozřejmě není převis ničím zajímavý, svou krásu získává s prvními mrazíky. Nejvhodnější pro růst rampouchů je střídání krátkých několikadenních oblev s obdobím mrazů, aby ze stropu skály skapávalo dostatečné množství vody, která následně v ledovém vzduchu zmrzne.  

Náš tip: Krásu a kouzlo tohoto místa umocníte tehdy, pokud v bezprostřední blízkosti rampouchů zapálíte malé čajové svíčky.

Tančící víly a velikánky

Průhledné rampouchy a odrazy na okolních stěnách ve vás možná opravdu vzbudí dojem, že se nacházíte někde v pohádce. Někteří je přirovnávají k pohádkovým vílám, které se mihotají ve svitu svíček. Obvykle tady narazíte na exponáty vysoké třicet centimetrů, výjimkou ale nejsou ani gigantické „víly“ dosahující maximální délky osmdesáti centimetrů.

Jeskyně je otevřena celoročně, v létě toho ale moc k vidění nenabízí.
Zdroj: Wikimedia commons

Do jeskyně můžete celoročně

V létě vás ale pravděpodobně ničím neuchvátí. To nejlepší období pro návštěvu jeskyně je během zimy, kdy se střídají mrazy s oblevou a rampouchy tak mají šanci vyrůst. Vstup do jeskyně není nijak zpoplatněn, doporučujeme si s sebou ale vzít světla a případně i svíčky pro navození romantické atmosféry. Do jeskyně se dostanete Kyjovským údolím po červené turistické značce. Přibližně po 2 kilometrech narazíte na odbočku, která vás navede přes řeku Křinici na její pravý břeh. Po 200 m stoupání se dostanete až k jeskyni.

 
 

Místo

50° 54' 56.3004", 14° 26' 37.1832"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jako z jiného světa: Ledová jeskyně víl vás přenese do pohádky